Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Doe_Jane píše:
Co by někteří slabší jedinci dělali bez internetu to fakt nevím
Někdo má to štěstí, že ještě na pohřbu nebyl. Třeba. Co já bych za to dala, nevědět jak se chovat na pohřbu…
Co se týká oblečení, tak bych volila tmavé odstíny.. Je to přece vyjádření smutku. Asi bychnechodila v nějakých zářivých barvách.. Ale nemusí být nutně černá.. Klidně i tmavě hnědá nebo modrá s nějakou tou černou, ale nemusí být celý černý oděv..
Co se týká vyjadřování soustrasti, tak bych se řídila co ostatní.. Pokud farář řekne, že si to rodina nepřeje, tak bych nic neprojevovala- jako ostatní a pokud budou mít u rakve, že lidi budou chodit jim vyjadřovat soustrast, tak bych určitě šla a nešla někde bokem pryč ![]()
Asi bych to napsala tak, dělej co ostatní, když nevíš
@pufik20
S pohřby mám bohužel zkušeností více, než by mi bylo milé.
Souhlasím s ostatními, řiď se tím, co dělají ostatní.
Oblečení - vhodné je tmavé. Nemusí být černé, mělo by být slušné. Pokud nemáš jiné oblečení než džíny, tak si vyber ty nejtmavší. Za to, že máš džiny, ti nikdo hlavu neutrhne, dneska už se to tolik nebere.
Byla jsem nedávno na velkém pohřbu (v kostele) a věř mi, že poslední, co jsme řešili bylo to, co kdo má na sobě. Prostě si každý vzal to co mohl, pro spousty přítomných to byl první pohřeb v životě a bylo to dost narychlo.
Kytky - pokud chceš mít kytku, tak ji měj. V tomto případě bych volila menší 2 nebo 4 květy. To, co s ní, pak záleží na tom, co bude po obřadu. Pokud je ukládání do hrobky, máš po dobu pohřbu kytku u sebe a pak se buď háže na rakev a nebo vedle hrobu. Pokud je po obřadu kremace, nosí se kytka k rakvi již před obřadem. Zemřelého odnesou po obřadu do auta a s ním naloží i všechny ty květiny a věnce. S obřadem v krematoriu nemám zkušenosti.
A kondolence? Pokud budou kondolovat ostatní, kondololuj i ty. S tím, že by se nekondolovalo, jsem nikdy nesetkala.
Ponechat anonym, nebo smazat. Děkuji.
Já jo.. já se s tím setkala, že prostě v kostele poděkovali- farář za ně, že lidi přišli, šli se rozloučit na hřitov, hodili květinu na rakev a v klidu odešli..
Já to chápu, já osobně, kdyby mi někdo umřel hodně blízky, tak bych to asi taky nechtěla..
Umřel nám dědam i to je blízký, ale prostě neni to to nejbližší- máma, dítě atd.. sourozenec.. a prostgě i tak, 20 min stát a pořád někdo třásl rukou a litoval člověka- jakože mě říkal, že mám být silná, a že to a ono.. možná někdy je lepší bez toho.. Záleží jak se člověk na to cítí
Mám zkušenost se 2 pohřby v posledních 2 letech. V jednom případě to bylo na vesnici, kde byl klasicky průvod přes vesnici, pak mše v kostele a pak zase průvod z kostela na hřbitov. Kondolovalo se až po skončení pohřbu přímo na hřbitově. V druhém případě to bylo v městské pohřební síni a kondolence proběhly po skončení obřadu. U podobných akcí je dobré, že se dá prostě řídit příkladem ostatních. Pokud si nepřejí kondolenci, může to farář, nebo někdo jiný říct. Pokud to nezazní, tak stačí počkat, až se ostatní začnou řadit ke kondolenci, zařadit se, potřást rukou a říct „upřímnou soustrast“. Kdyžtak tady je víc informací: https://www.pohrebpegas.cz/kondolence/ . Co se týče oblečení, nemyslím, že se to dnes „už neřeší“. Vaše oblečení odráží do určité míry vaši účast - pokud někdo přijde slušně oblečený a dá si záležet, tak je prostě vidět, že mu na tom záleží. Nejlepší je si prostě vzít černé oblečení a dát si trochu záležet.
Pokud je pohřeb na vesnici v kostele a pak se jde na hřbitov, tak se dvě květiny hází na rakev až do hrobu. Kolem stojí rodina a kondoluje se, pokud se neřekne jinak, např. že rodina si to nepřeje. K rakvi v kostele se dávají jen věnce nebo velké kytice - rodina nebo třeba zaměstnavatel atd.. K rakvi v kostele chodí většinou jen rodina, příbuzní nebo kamarádi, spolužáci. Dala bych si něco tmavého, pokud nejste příbuzní, tak tmavě modrá, hnědá, tmavě zelená něco černého, záleží co máte - kabát, lepší bunda, látkové kalhoty. Nejlepší je sledovat, co dělají ostatní a podle toho se zařídit.