Lze se na poště prokázat pasem? (prošlá občanka)

106
23.2.17 16:22

Lze se na poště prokázat pasem? (prošlá občanka)

Holky prosím o radu, přišel mi dopis s červeným pruhem - do vlastních rukou, a když jsem si z peněženky připravila občanku, s hrůzou jsem si všimla, že ji mám od srpna propadlou :? :? Lze se na poště prokázat pasem, vydají mi tuto zásilku?
A ještě jeden dotaz, když jsme u toho - hned zítra půjdu na úřad pro nový OP, ale nevíte, zda mě čeká nějaká pokuta, případně na co se mám připravit? Půl roku chodím s prošlou občankou a nevšimnu si toho, ach jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3348
23.2.17 16:30

Ano lze.

Nevim:(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
23.2.17 16:31

@Laura215 Ano, jde se prokázat pasem, jen mohou myslím požadovat ten papír, co házejí do schránky (o tom dopise). Ad pokuta, asi něco jo, ale třeba 200,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.2.17 16:40

Na poste se da prokazat i ridicakem myslim ne? Ja teda jednou vyzvedavala balik na me jmeno a obcanku jsem myslim mela v aute a mela sem u sebe ridicak a vzali to..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tartaletka
23.2.17 16:44

Vydat dopis by meli na ridicak, pas ci obcanku. Zkusila bych to klidne i na tu obcanku.

Pokuta by nemela byt, taky jsem menila se zpozdenim a v pohode

• Citovat
  • Upravit
873
23.2.17 16:47

Pasem se prokázat dá a na výměnu občanky máš ze zákona 15dní (na požádání o výměnu), pokud tuto lhůtu jedinec nedodrží, je možná pokuta až do výše 15000Kč. Menší města mají pokutu ve výši cca 100Kč za měsíc, u větších měst se to asi prodraží no. Třeba ale žádnou sankci nedostaneš :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
23.2.17 17:40

Můžeš se prokázat na poště i řidičákem nebo pasem, pokuty za prošlou občanku bych se nebála

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
23.2.17 17:59

Takže na poště při vyzvednutí dopisu potřebuješ buď platnou občanku, nebo řidičák, nebo pas. Pozor na řidičák se nedá vyzvednout hotovost na poukázku, tam pouze OP nebo pas-ale to není tvůj případ. Myslím, že si s tím zbytečně děláš hlavu, protože dopisy s červeným pruhem mají v 99%případů službu tzv. fikce doručení,tzn.po úložní době deseti dnů budou vhozeny do domovní schránky, takže když nevyzvedneš-ničemu to nevadí, budeš ho mít ve schránce. Pokuta za propadlou občanku neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2621
23.2.17 18:00

Me teda na pas obalku s cervenym pruhem nevydali. Ze pry v pase neni adresa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
23.2.17 18:02
@Janina81 píše:

Musejí vydat, to, že tam není adresa není překážkou, pouze k vydání mohou požadovat předložení toho oznámení, co vhazují do schránky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101911
23.2.17 18:03
@zuzana35 píše:
Pokuta za propadlou občanku neexistuje.

Existuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
23.2.17 18:05

Vyjádření České pošty: Podle slov mluvčího České pošty Ivo Mravinace jde o jasné porušení pravidel ze strany doručovatelky, která si nepovšimla, že k prokázání totožnosti kromě občanského průkazu stačí i cestovní pas nebo řidičský průkaz. „Prokázat se očkovacím průkazem nebo legitimací Svazu baráčníků pochopitelně nestačí. Doručovatelky toho nemají málo, ale tohle by konkrétní pracovnice vědět jistě měla,“ uvedl Mravinac.

z internetu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Qwentin
23.2.17 18:21
@Nikola.Horackova píše:
Na poste se da prokazat i ridicakem myslim ne? Ja teda jednou vyzvedavala balik na me jmeno a obcanku jsem myslim mela v aute a mela sem u sebe ridicak a vzali to..:)

Ano i na řidičák :)

• Citovat
  • Upravit
19793
23.2.17 18:52
@Janina81 píše:

Zakladatelka třeba bude u jiné přepážky jiné pošty s jinou pracovnicí. :)

https://www.ceskaposta.cz/…znich-castek

Cituji z podmínek České pošty:

Dodávání fyzickým osobám na poště

16.Poštovní zásilku nebo poukázanou peněžní částku může podnik vydat jen osobě, která platným osobním dokladem (občanský průkaz, cestovní pas vydaný v ČR, řidičský průkaz vydaný v ČR, osobní doklad cizince umožňující jeho pobyt v ČR) prokáže, že je adresátem, zmocněncem adresáta, zákonným zástupcem adresáta nebo zmocněncem zákonného zástupce adresáta. Jiné osobě než adresátovi není možné vydat poštovní zásilky nebo poukázané peněžní částky, které z rozhodnutí odesílatele smějí být dodány pouze do vlastních rukou výhradně jen adresáta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová