Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky prosím o radu, přišel mi dopis s červeným pruhem - do vlastních rukou, a když jsem si z peněženky připravila občanku, s hrůzou jsem si všimla, že ji mám od srpna propadlou
Lze se na poště prokázat pasem, vydají mi tuto zásilku?
A ještě jeden dotaz, když jsme u toho - hned zítra půjdu na úřad pro nový OP, ale nevíte, zda mě čeká nějaká pokuta, případně na co se mám připravit? Půl roku chodím s prošlou občankou a nevšimnu si toho, ach jo…
@Laura215 Ano, jde se prokázat pasem, jen mohou myslím požadovat ten papír, co házejí do schránky (o tom dopise). Ad pokuta, asi něco jo, ale třeba 200,–
Na poste se da prokazat i ridicakem myslim ne? Ja teda jednou vyzvedavala balik na me jmeno a obcanku jsem myslim mela v aute a mela sem u sebe ridicak a vzali to..:)
Vydat dopis by meli na ridicak, pas ci obcanku. Zkusila bych to klidne i na tu obcanku.
Pokuta by nemela byt, taky jsem menila se zpozdenim a v pohode
Pasem se prokázat dá a na výměnu občanky máš ze zákona 15dní (na požádání o výměnu), pokud tuto lhůtu jedinec nedodrží, je možná pokuta až do výše 15000Kč. Menší města mají pokutu ve výši cca 100Kč za měsíc, u větších měst se to asi prodraží no. Třeba ale žádnou sankci nedostaneš ![]()
Můžeš se prokázat na poště i řidičákem nebo pasem, pokuty za prošlou občanku bych se nebála
Takže na poště při vyzvednutí dopisu potřebuješ buď platnou občanku, nebo řidičák, nebo pas. Pozor na řidičák se nedá vyzvednout hotovost na poukázku, tam pouze OP nebo pas-ale to není tvůj případ. Myslím, že si s tím zbytečně děláš hlavu, protože dopisy s červeným pruhem mají v 99%případů službu tzv. fikce doručení,tzn.po úložní době deseti dnů budou vhozeny do domovní schránky, takže když nevyzvedneš-ničemu to nevadí, budeš ho mít ve schránce. Pokuta za propadlou občanku neexistuje.
Me teda na pas obalku s cervenym pruhem nevydali. Ze pry v pase neni adresa.
@Janina81 píše:
Musejí vydat, to, že tam není adresa není překážkou, pouze k vydání mohou požadovat předložení toho oznámení, co vhazují do schránky.
@zuzana35 píše:
Pokuta za propadlou občanku neexistuje.
Existuje.
Vyjádření České pošty: Podle slov mluvčího České pošty Ivo Mravinace jde o jasné porušení pravidel ze strany doručovatelky, která si nepovšimla, že k prokázání totožnosti kromě občanského průkazu stačí i cestovní pas nebo řidičský průkaz. „Prokázat se očkovacím průkazem nebo legitimací Svazu baráčníků pochopitelně nestačí. Doručovatelky toho nemají málo, ale tohle by konkrétní pracovnice vědět jistě měla,“ uvedl Mravinac.
z internetu
@Nikola.Horackova píše:
Na poste se da prokazat i ridicakem myslim ne? Ja teda jednou vyzvedavala balik na me jmeno a obcanku jsem myslim mela v aute a mela sem u sebe ridicak a vzali to..:)
Ano i na řidičák ![]()
@Janina81 píše:
Zakladatelka třeba bude u jiné přepážky jiné pošty s jinou pracovnicí. ![]()
https://www.ceskaposta.cz/…znich-castek
Cituji z podmínek České pošty:
Dodávání fyzickým osobám na poště
16.Poštovní zásilku nebo poukázanou peněžní částku může podnik vydat jen osobě, která platným osobním dokladem (občanský průkaz, cestovní pas vydaný v ČR, řidičský průkaz vydaný v ČR, osobní doklad cizince umožňující jeho pobyt v ČR) prokáže, že je adresátem, zmocněncem adresáta, zákonným zástupcem adresáta nebo zmocněncem zákonného zástupce adresáta. Jiné osobě než adresátovi není možné vydat poštovní zásilky nebo poukázané peněžní částky, které z rozhodnutí odesílatele smějí být dodány pouze do vlastních rukou výhradně jen adresáta.