Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem, chtěla bych se zeptat jsem v 29+3 týdnu těhotenství a bylo mi řečeno na posledni kontrole že miminko už leží hlavou dolu ale od té doby jasný kopance utichli, před kontrolou jsem cítila jak se převaloval a kopal jasně šlo to i natočit ale od toho dne co mi řekli že leží hlavou dolu jsou to jen takové jemné otírání v podbřišku občas silnější úder ale na bocích ho necítím třeba vůbec ani žádné převalovaní, mam placentu na přední straně, tak jsem se chtěla zeptat jestli je to normální nebo bych to měla nějak řešit? Jeho pohyby cítím během dne ale teď spíše hlavně když sedím nebo ležím na zádech a jsou to jen takové jemné ťukání než dříve.
🧮Kalkulačka termínu porodu podle týdne těhotenství
Přečtěte si článek: 30. týden těhotenství: První mateřské mléko
Pokud máš obavy, zajdi na kontrolu, nikdo Tě nevyhodí. Jak dlouho jsi od poslední kontroly?
Může být jen teď šikovně uložený, že to není moc cítit. S mladší dcerou se mi to hodně střídalo, kdy jsem měla pochybnosti.
Jestli se ti něco nezdá, zajeď na kontrolu.
@RAH26 To, že je miminko hlavičkou dolů, může změnit, kde pohyby cítíš. Přední placenta navíc pohyby opravdu tlumí. Ale protože jsi už 29+3 a sama popisuješ, že je miminko oproti tomu, na co jsi byla zvyklá, výrazně méně aktivní a pohyby jsou slabší, určitě bych to nepřičítala jen poloze nebo placente a pro klid zajela k lékaři na kontrolu, lepší vždy dříve a zbytečně než pozdě. Udělají utz a budeš mít klid na duši ![]()