Pojmenování holčičky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3372
28.9.16 14:02

@zuzouš Ano můžeš mít pravdu a já si zase myslím, že jestli je to Jonáš, Tomáš, Klárka, Jana, Aneta, Amélie, Rozálie, Otakar, Anna, Ema, Sylva, prostě všechna jména, která jsou, tak se vždy najde jméno, které v dětských hlavinkách bude nějaké jméno evokovat k nějakému posměchu…prostě se jim to tam bude na nějaké více rýmovat, časem z toho vyrostou, přestanou se upírat na jméno, kterého se někdo chytl a lavinově se začali smát. Čas plyne dál, děti rostou a pozornost se začne ubýrat někam jinam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
28.9.16 14:04

Třeba mě teď napadlo krásné jméno Adolf, ale kdo ho dá dítěti, myslím, že odezva by nebyla jen jen ve školce a škole, ale i ve světě dospělých…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11184
28.9.16 14:08

@Kakajicko69 tak pokud se ti nelíbí česká verze tak to dej ale počítej s tím že se jí později můžou smát, má dcera má spolužačku jménem Esmeralda a většina se jí posmívá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
28.9.16 14:21

Naše Melisa je široko daleko i ve skole naštěstí jediná Melisa a problém s tím nikdo nema, navíc k ní sedí je taková pilná vcelka.
Teď jsme se náhodně při nákupu bot v lete seznamili s pani, která má 23r. Melisu taky. Slyšela, jak volám na holku Meli. Tak se přišla zeptat a říct, že má nejmladší dceru, taky Mel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
29.9.16 17:50

@Aries6 pravda, ale na druhou stranu beru to podle českého kalendáře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25187
29.9.16 20:27
@SvobodovaH píše:
@Aries6 pravda, ale na druhou stranu beru to podle českého kalendáře…

To byla jen taková vsuvka. Nevěděla bych to sama (nebo si to spíš neuvědomila), kdyby mi to neřekla známá, co se tím podrobněji zabývala. Zdá se mi to zajímavý.
Každopádně jsem v tomto taky přízemní, nebo co, ale kalendář je pro mě směrodatný a moc se mi nelíbí, že už tam dávají Vanesu a Sofii a další.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
125
1.10.16 18:16

@Aries6 :palec: matky většinou argumentují tím, že se třeba jednou odstěhují do zahraničí oni a nebo jejich děti, ale spíš je to jejich chabá obhajoba jména, které daly… manžel byl už proti Lindě a to si myslím, že neni nijak exotické jméno. Nakonec jsme se shodli na Adelce a neměnila bych:) sestřenice má Tadeáše a Mikuláše. Ač to zní cizokrajně, tak jde o česká jména a má k nim příjmení Walter, což je zase německé, takže to as až taková pěst na oko není, ale když slyším, že se děti jmenují třeba Vanessa Houdová nebo Charlotte Nováková, tak se musím smát :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
1.10.16 18:25
@SvobodovaH píše:
@Aries6 :palec: matky většinou argumentují tím, že se třeba jednou odstěhují do zahraničí oni a nebo jejich děti, ale spíš je to jejich chabá obhajoba jména, které daly… manžel byl už proti Lindě a to si myslím, že neni nijak exotické jméno. Nakonec jsme se shodli na Adelce a neměnila bych:) sestřenice má Tadeáše a Mikuláše. Ač to zní cizokrajně, tak jde o česká jména a má k nim příjmení Walter, což je zase německé, takže to as až taková pěst na oko není, ale když slyším, že se děti jmenují třeba Vanessa Houdová nebo Charlotte Nováková, tak se musím smát :)

Ty bys neměnila Adélku, já bych ji nikdy nedala, pro mě nepřijatelné. Tak se prosím tě nepohoršuj, a nesměj nad jinými jmény. Každého věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25187
1.10.16 19:44
@jenika1 píše:
Ty bys neměnila Adélku, já bych ji nikdy nedala, pro mě nepřijatelné. Tak se prosím tě nepohoršuj, a nesměj nad jinými jmény. Každého věc.

Však my ti je nebereme, ale pohoršovat se a mít na to svůj názor, můžeme. Já beru Šarlotu, ale ne Charlotte. Pro mě je to prostě ujetý.
Ale kažýdho věc ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
1.10.16 21:24

Zastávám názor, ať si každý svému dítěti dá jméno, jaké se mu líbí. I když se musím přiznat, že někdy se tady nad některými nápady pozastavím a říkám si, jestli se někteří rodiče nezbláznili. Ale jak už jsem psala… jejich věc :mrgreen: Ale argument „co když budou žít v zahraničí“ mě vždy celkem pobaví. Kolik z nich asi bude trvale žít v zahraničí? Minimum, možná dokonce nikdo :lol: Mám spoustu známých s ryze českými jmény, kteří v zahraničí nějaký čas pobývali, někteří i několik let. Nikdo z nich neměl se svým jménem sebemenší problém. V základním tvaru ho používali jen v úředním styk, mezi přáteli a známými se uchytily tvary, které nedělaly cizincům problémy s výslovností. Vždyť i tady v Čechách se v běžném životě většinou nepoužívá základní tvar jména.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25179
2.10.16 07:56
@SvobodovaH píše:
@Aries6 :palec: matky většinou argumentují tím, že se třeba jednou odstěhují do zahraničí oni a nebo jejich děti, ale spíš je to jejich chabá obhajoba jména, které daly… manžel byl už proti Lindě a to si myslím, že neni nijak exotické jméno. Nakonec jsme se shodli na Adelce a neměnila bych:) sestřenice má Tadeáše a Mikuláše. Ač to zní cizokrajně, tak jde o česká jména a má k nim příjmení Walter, což je zase německé, takže to as až taková pěst na oko není, ale když slyším, že se děti jmenují třeba Vanessa Houdová nebo Charlotte Nováková, tak se musím smát :)

no nevím, jestli by měla sestřenice radost, že zde zveřejnuješ jména i příjmení jejích dětí. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
2.10.16 09:27
@Aries6 píše:
Však my ti je nebereme, ale pohoršovat se a mít na to svůj názor, můžeme. Já beru Šarlotu, ale ne Charlotte. Pro mě je to prostě ujetý.
Ale kažýdho věc ;)

Protože mám skoro čtyřicítku sestru Lindu, tak vím, od mámy, že takhle jako ty se tvářily některé chytré. Dnes, jak ty říkáš normál. Co se týče Šarloty a pod. Počeštěné neberu, hodně cestujeme a a to je mnohým pro smích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25187
2.10.16 10:41
@jenika1 píše:
Protože mám skoro čtyřicítku sestru Lindu, tak vím, od mámy, že takhle jako ty se tvářily některé chytré. Dnes, jak ty říkáš normál. Co se týče Šarloty a pod. Počeštěné neberu, hodně cestujeme a a to je mnohým pro smích.

Tak pak je to smutné, když se necháváme vysmívat. My se taky nesmějeme jejich variantám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3030
2.10.16 16:17
@Aries6 píše:
Tak pak je to smutné, když se necháváme vysmívat. My se taky nesmějeme jejich variantám.
@Aries6 píše:

No ty právě ano, proto to píšu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25187
2.10.16 17:14
@jenika1 píše:
No ty právě ano, proto to píšu.

Tak to jsi mě nepochopila, nebo si vytahuješ z kontextu, co se ti hodí.
Mě se nelíbí, když dává cizí varianty někdo v Česku. Jaké si dají oni v rodné zemi je mi jedno. A pokud se tady narodí nějaká Šarlota a odstěhuje se do ciziny a tam si to změní na Charlotte, to je pro mě logický krok. Ale ne dávát to člověku narozenému tady s předpokladem, že tady bude žít. (mám známou, přestěhovanou z ciziny a změnila si jejich variantu na naši počeštěnou).
Pak lituju ty učitele, lékaře, úřednice a další, když máme 5 variant jednoho jména. Jedno je s háčky a čárky, další bez, další má zdvojené jedno písmeno, další jiné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze