Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj chtěla bych se zeptat jak to je s tím kdybych chtěla svoji holčičku pojmenovat Claire je to cizí jméno a mě by zajímalo jak se to dělá aby se tak mohla jmenovat ![]()
Ahoj, moje dcera se jmenuje Naomi adruhá Noemi
stačí to uvest v porodnici při porodu, a potom jen na matrice aby to mohli dát do rodneho listu. oni na to mají na matrice takovou knihu, kde mají seznam všech jmén, takže kdyby byl problém jen s jedním písmenkem třeba, tak ti dají vybrat, jak by se to jméno dalo upravit, aby zůstalo zachováno. Ale myslim, že s Claire by neměl být problém. Moc krásné jméno ![]()
A co dát českou verzi Klára? Neblbnete setem hlavu, copak nemáme dost českých hezkých jmen?
@Kakajicko69 originální nebudeš v čechách je 33 holek s tímto jménem
@Betynka87 jsem ráda, že nejsem jediná, kterým tohle přijde ujety
@SvobodovaH píše:
A co dát českou verzi Klára? Neblbnete setem hlavu, copak nemáme dost českých hezkých jmen?
nemáme proto je potřeba dávat jména která člověk pomalu neumí ani napsat a správně vyslovit, my máme doma klasicky pojmenované dítě a byla jsem v porodnici za exota ![]()
@ka2ka presne!!! Tak zaprvé jsem tam byla jediná s prechylenym příjmením, tzn. s koncovkou ová a za druhé jsme byla jediná, kdo dal české jméno: Adélka… jinak tam byl Noah, Amber, Abigail apod…
@SvobodovaH je zajímavý, že by se tak moc snažíme jménama lišit a dělat jak jsme světový a přitom větnamci aby zapadli dávají česká jména
Je bych se teda nechtěla jmenovat Sophie, Mathias, Jessica, Claire, atd. Neboť by mě v životě nebavilo všem vysvětlovat jak že se to vlastně jmenují
jména to jsou hezká, ale ne pro nás ![]()
@ka2ka píše:
@SvobodovaH je zajímavý, že by se tak moc snažíme jménama lišit a dělat jak jsme světový a přitom větnamci aby zapadli dávají česká jména
No počkej, oni je dávají, ale jen na oko. Máme v obci několik, konkrétně např. jedna je Kristýna, ale musí se podepisovat ve skole i ofic. jménem a to je strašná komolenina, ale všichni ji rikaji Kristynko.
@SvobodovaH
Každému, třeba mi se České ohrane, kalendarove, tuctovky nelíbí
proč by nám je mel někdo vnucovat.
@ka2ka myslím si, že bysme neměli lézt západu do zadku za každou cenu a dávat tyto jména, když je ani neumíme vyslovit a k našim příjmením to opravdu nejde
@Kelsey takže radši dáš dítě k příjmení třeba Veselý/ Veselá jméno Mikhab/Charlotte, než aby se jmenovalo normálně česky a děti se mu jednou nesmaly? I když je pravdou, že dneska jsme za exoty spíš my, co dáváme česká jména a nemáme potřebu zkracovat si přijmeni na mužskou verzi…
Tak pokud nemáte cizí příjmení, případně není partner cizinec, taky bych se na to vykašlala a dala Kláru. Možná bude originálnější, jak Claire ![]()
Ale je to samozřejmě tvoje věc a abych jsi dostala odpověď na otázku. Myslím, že to stačí napsat do kolonky pro jméno do porodnice, páč toto jméno je v ČR dovolené.
@malefic píše:
Ahoj, moje dcera se jmenuje Naomi adruhá Noemi
To jako fakt? Tak to není snad ani hezký ani originální, ale těžce ujetý ![]()
@SvobodovaH píše:
Tak vyloženě českých jmen je pomálu, většinou jsou to podoby antických, hebrejských a dalších jmen. Ale to jen taková vsuvka, nemyslím to zle
Mě třeba překvapilo, že naše nejstarší staročeské jméno má, aniž bych to cíleně chtěla ![]()