Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@pe-terka Ano, je skupina lidí, co naši malou nazvou Amálko a pak je druhá skupina lidí, co mají hned jasno a nazývají jí Amélko. Vše je o zvyku a také a nastavení lidí. A já mám také jasno ![]()
@pe-terka @Petulka1234 ted jsem si vzpomněla, bydleli tady v okoli dva kluci, bylo to bratři a jeden se jmenoval Ronald a jeho brácha se jmenoval Roland. Na tom si lámu jazyk i já
ale je to hezké, mě se to libi ![]()
@Petulka1234 píše:
@pe-terka Ano, je skupina lidí, co naši malou nazvou Amálko a pak je druhá skupina lidí, co mají hned jasno a nazývají jí Amélko. Vše je o zvyku a také a nastavení lidí. A já mám také jasno
njn, jména jsou hodně podobná…Pokud budeš mít další dceru, dej Amélku
At to není nuda ![]()
@pe-terka
to už né, ale pokud by byla další dcera, tak by byla zase na A…třeba Anabel, Agnes, atd…a teď mě napadá, třeba zase Aneta, ale s dvěma t - Anette
![]()
Chces bejt originalni, dej teba Brunhildu nebo Cecilku. Pripravis ji stejnou pudu pro posmech spoluzaku, jako s Claire.
@zuzouš píše:
Chces bejt originalni, dej teba Brunhildu nebo Cecilku. Pripravis ji stejnou pudu pro posmech spoluzaku, jako s Claire.
No to by ses divila, dnešní decka, lidí lip reagují na zahraniční podobu jména než by přijali tu tvoji Cecilku, Brunhildu, Doubravku a podobne.
@Kelsey píše:
No to by ses divila, dnešní decka, lidí lip reagují na zahraniční podobu jména než by přijali tu tvoji Cecilku, Brunhildu, Doubravku a podobne.
Decka jsou jina liga, tohle zacina u rodicu a rodice na to budou reagovat blbe. K nam do skoly a skolky taky chodi par deti s neobvyklym jmenem nebo cizim jmenem. Kfyz budu chtit, naockuju zdanlive nevinnyma recickama moje deti, aby jim treba rikaly posmesnou zkomoleninou, deti to samo o sobe nenapadne.
edit, to zni, jako bych to delala, samozrejme ne, ale chtela jsem rict, jak moc je to jednoduchy.
@Kelsey píše:
Taky si myslím. ![]()
@zuzouš
Mám tři deti, které mají moderní jmena, jsme na vesnici, je tu dost moderních jmen všude okolo, nikdo to neresi. Dnes už to málo kdo řeší. Na Moravě máme asi tolerantnější lidi
, kteří neřeší po čem jim nic neni. Každé to moderní zevšední, jak Vanesa nebo Denisa.
My tu často potkáváme Slováky a Rakušany, Slováci ač bych čekala opak, ti nejsou takové konzervy, jak my.
Dovolím si oponovat v tom, že lidé soudí jen jména, která nejsou profláknutá v našem kalendáři, příkladem je naše Zoe, které je v českém kalendáři od pradávna a většina lidí na nás stejně kulí oči, cože Zora? Zoja? wtf??? mladší lidi a děcka v pohodě okamžitě vysloví Zouiii, starší si lámou jazyk a kroutí hlavou. Claire se mi líbí.
@zuzouš Tak jednoduše to jde třeba i u příjmení i u jiných jmen. Například moji starší jednu dobu moc mrzelo, že se jí v první třídě posmívají Aneta babeta, ve druhé třídě se jménem již přestali, ale začali se jí posmívat na příjmení (přitom příjmení není nijak hanlive) a teď ve 4. třídě nikdo ani nepípne.
Zase říkám, že je to kolikrát jen i v naších hlavách jak to vidíme…
@Petulka1234 je to samozrejme v nasich hlavach, ale pokud budou ve tride 2 Honzikove a 3 Martinci a vedlejsi tride od kazdeho jeden, budou to pro ostatni deti jmena znama, vsedni. Pak tam bude v cele skole jeden jediny George, Mohamed, Tristan nebo Ctirad a bude u nej vetsi pravdepodobnost posmechu od spoluzaku, protoze bude poutat pozornost. Na zakladku k nam chodila cernosska holcicka Rafiga, roky slychala Trafika
Janicky, Marusky apod. zustaly usetreny.
@zuzouš píše:
Decka jsou jina liga, tohle zacina u rodicu a rodice na to budou reagovat blbe. K nam do skoly a skolky taky chodi par deti s neobvyklym jmenem nebo cizim jmenem. Kfyz budu chtit, naockuju zdanlive nevinnyma recickama moje deti, aby jim treba rikaly posmesnou zkomoleninou, deti to samo o sobe nenapadne.
edit, to zni, jako bych to delala, samozrejme ne, ale chtela jsem rict, jak moc je to jednoduchy.
Tak pokud je rodič primitiv a očkuje své děti proti ostatním, vezme si jako záminku cokoli, třeba brýle…A bráníš se těžko, neb srážka s blbostí je komplikovaná ![]()
Ale já osobně bych se nad Claire nějak nepozastavila, taky máme ve školce pár zahraničních jmen, třeba děti z mezinárodních vztahů. Cecilka by mě zarazila, bylo by mi jí líto - ta asociace tu prostě je. Samozřejmě před dítětem bych nic nekomentovala.
@zuzouš Ano můžeš mít pravdu a já si zase myslím, že jestli je to Jonáš, Tomáš, Klárka, Jana, Aneta, Amélie, Rozálie, Otakar, Anna, Ema, Sylva, prostě všechna jména, která jsou, tak se vždy najde jméno, které v dětských hlavinkách bude nějaké jméno evokovat k nějakému posměchu…prostě se jim to tam bude na nějaké více rýmovat, časem z toho vyrostou, přestanou se upírat na jméno, kterého se někdo chytl a lavinově se začali smát. Čas plyne dál, děti rostou a pozornost se začne ubýrat někam jinam…
Třeba mě teď napadlo krásné jméno Adolf, ale kdo ho dá dítěti, myslím, že odezva by nebyla jen jen ve školce a škole, ale i ve světě dospělých…