Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
Nám když se nedařil, změnili jsme značku droždí.
Jaký máš recept? Kolik dáváš celozrné na kolik bílé mouky? A kolik droždí?
Já dávám půl hladké půl tmavé a různá zrníčka a jiné dobrůtky, jen světlý taky nemusím… a splaskne mi, když překyne a spadne a má takové ty „uši“ na boku. Zkuste dát míň droždí, to u mě zabírá… teda většinou ![]()
Nám už se to taky stalo, když jsme dali víc vody. Takže pokud dělám teď nový recept nebo chleba ze směsi z krabice, kontroluju hustotu těsta během hnetení. U chleba z krabice musím většinou přidat ještě mouku.
Jo a ještě s tou tmavou-celozrnou moukou - ta hůř kyne, takže dávám teplou vodu a míň tmavé než světlé mouky.
HOdne zalezi na receptu.
Ja mam vyzkouseny treba tenhle, vzdycky je vyborny:
350 ml mleka, 3 lzice oleje, 1 lzice octa
1,5 lzicky chleb.koreni (staci mlet.kmin), 1,5 lzicky soli
1 lzicka cukru, 100 g hl. mouky, 200g celozrn.zitne mouky, 200g celozr.psenic.mouky, 1 lzicka drozdi Fermipar
Nebo:
250ml piva, 100 ml vody, 1,5 lzice oleje, 340 hl mouky, 100g celozr.zit.mouky,100 celozr.psenicne mouky, 1 lzicky soli, 1 lzicka cukru, 1 lzicka drozdi Fermipar
po pipnuti pridat 70g rozdrobene Nivy, 3-4 str.nasek.cesneku
neni nutne)
Oba jsou fakt vyborne!!
Nezapomen dat nejdriv vzdy tekute pri:,–(y,az potom sypke.
ahoj taky mi splaskaval, nez jsem nasla recepty se lzici octa.....ten se uz povedl…
Tak já změnila značku celozrnné mouky a dávám míň droždí, nejraději mám tenhle recept:
325 ml vody
2 lžíce oliv. oleje
1 lžíce octa
250 g hl. mouky
125 g ŽITNÉ chlebové mouky (z pšeničné chlebové se nám nedaří)
125 g celozrnné žitné nebo pšeničné (víc nakyne)
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
1 lžička droždí (jak dáš víc tak je to v pytli
)
program normal, váha 1 kilo
Fakt je dobrý a zatím se pokaždé povedl, jenom byl párkrát problém s kynutím, ale bylo to špatnou moukou.
http://bucifousek.webgarden.cz/chleby
já peču ten první a vždycky se mi povedl.
Tak ja taky napisu konkretni recept obycejneho chleba, ktery mi nesplaskava:
2 hrnky vody
2 lzice oleje
1 lzice octa
2 hrnky hladke bile mouky
3 hrnky tmave mouky (chlebove, celozrnne, psenicne nebo zitne)
2 lzicky soli
1 lzicka cukru
1 nebo 2 lzice mleteho kminu
1/2 az cely pytlik suseneho drozdi
seminka dle chuti
To je receptů. To než všechno vyzkoušíme, tak máme práce do Vánoc.
Mockrát děkujeme, jsme prostě amatéři, kteří to nevzdávají. Budeme zkoušet. Ocet jsme totiž nikdy nepřidávali a vody možná bylo asi také více. Takže musíme to vychytat.
Ještě jednou díky. Sindarela a manžílek
Sinderelko,
pokud ti chléb po upečení u prostřed splaskne, znamená to, že byl moc vlhký a těžšký. Takže je potřeba ubrat vodu a nebo přidej k těstu po prvním zamíchání 1-2 lžice hladké a nebo polohrubé mouky - prostě to tak jakoby popraš. Pak to bude OK
My pečeme pořád a opravdu je problém s celozrným chlebem, Celozrnná mouka je těžší a hůř nasává vodu
proto nikdy nepoužívám jen tzv. zdravou mouku…vždycky přidám i normální ..minimálně na to poprášení .
Pečení zdar ![]()
eště jeden fígl…ale je to malinko podvod…lze tam přidat malinko kypřícího prášku nebo sody…ale opravdu tak půl malé lžičky…ale je to podfuk a ne kynutý chléb…hihihi
Jo a ocet dávám do všech tmavých chlebů. Jen do bílích - bagetových ne - tam dávám jogurt ![]()
Ale toho octa stačí lžíce ![]()
Jo a pšeničná chlebová mouka - je dle mého pěkný „kazouš“ chlebů…je to jediná mouka co mi dělá potíže
Ale možná je to rukama hihihi
Já už opravdu nevím holky,
kdykoliv pečeme s manželem chleba v naší pekárně, buď on nebo já nebo oba, ze začátku nabývá, ale v průběhu pečení splaskne a upeče se jen taková cihlička. To pokaždé, když je tam tmavá mouka. Když pečeme ze světlé, je normálně nafouklý, ale chutná tak bíle a sladce, že bychom raději ten tmavý, ale nedaří se nám to.
Prosím poraďte.
Ani z těch kupovaných směsí, které se prodávají v obchodě, ani z jednolivých ingrediencí se nám to nepovede. Nechci úplně hodit flintu do žita, tak se Vás ptám na Vaše rady a postupy, protože třeba naše kamarádka peče každý den bezlepkový chleba (musí) a má ho výborný. Nám to splaskne.
Sindarela