Pokaždé splaskne

Sindarela
2.7.08 13:32

Pokaždé splaskne

Já už opravdu nevím holky,

kdykoliv pečeme s manželem chleba v naší pekárně, buď on nebo já nebo oba, ze začátku nabývá, ale v průběhu pečení splaskne a upeče se jen taková cihlička. To pokaždé, když je tam tmavá mouka. Když pečeme ze světlé, je normálně nafouklý, ale chutná tak bíle a sladce, že bychom raději ten tmavý, ale nedaří se nám to.
Ani z těch kupovaných směsí, které se prodávají v obchodě, ani z jednolivých ingrediencí se nám to nepovede. Nechci úplně hodit flintu do žita, tak se Vás ptám na Vaše rady a postupy, protože třeba naše kamarádka peče každý den bezlepkový chleba (musí) a má ho výborný. Nám to splaskne. :cry: Prosím poraďte.

Sindarela

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7366
2.7.08 13:41

Nám když se nedařil, změnili jsme značku droždí.

Jaký máš recept? Kolik dáváš celozrné na kolik bílé mouky? A kolik droždí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9548
2.7.08 13:41

Já dávám půl hladké půl tmavé a různá zrníčka a jiné dobrůtky, jen světlý taky nemusím… a splaskne mi, když překyne a spadne a má takové ty „uši“ na boku. Zkuste dát míň droždí, to u mě zabírá… teda většinou :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15326
2.7.08 13:42

Na ušatý chleba je taky dobré ubrat vodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
2.7.08 13:46

Nám už se to taky stalo, když jsme dali víc vody. Takže pokud dělám teď nový recept nebo chleba ze směsi z krabice, kontroluju hustotu těsta během hnetení. U chleba z krabice musím většinou přidat ještě mouku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
2.7.08 13:51

Jo a ještě s tou tmavou-celozrnou moukou - ta hůř kyne, takže dávám teplou vodu a míň tmavé než světlé mouky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30
2.7.08 14:11

HOdne zalezi na receptu.
Ja mam vyzkouseny treba tenhle, vzdycky je vyborny:

350 ml mleka, 3 lzice oleje, 1 lzice octa
1,5 lzicky chleb.koreni (staci mlet.kmin), 1,5 lzicky soli
1 lzicka cukru, 100 g hl. mouky, 200g celozrn.zitne mouky, 200g celozr.psenic.mouky, 1 lzicka drozdi Fermipar

• seminka. pecu na zakl.program

Nebo:
250ml piva, 100 ml vody, 1,5 lzice oleje, 340 hl mouky, 100g celozr.zit.mouky,100 celozr.psenicne mouky, 1 lzicky soli, 1 lzicka cukru, 1 lzicka drozdi Fermipar
po pipnuti pridat 70g rozdrobene Nivy, 3-4 str.nasek.cesneku
neni nutne)

Oba jsou fakt vyborne!!

Nezapomen dat nejdriv vzdy tekute pri:,–(y,az potom sypke.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4874
2.7.08 16:12

ahoj taky mi splaskaval, nez jsem nasla recepty se lzici octa.....ten se uz povedl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10480
3.7.08 07:46

Tak já změnila značku celozrnné mouky a dávám míň droždí, nejraději mám tenhle recept:

325 ml vody
2 lžíce oliv. oleje
1 lžíce octa
250 g hl. mouky
125 g ŽITNÉ chlebové mouky (z pšeničné chlebové se nám nedaří)
125 g celozrnné žitné nebo pšeničné (víc nakyne)
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
1 lžička droždí (jak dáš víc tak je to v pytli :wink: )

program normal, váha 1 kilo

Fakt je dobrý a zatím se pokaždé povedl, jenom byl párkrát problém s kynutím, ale bylo to špatnou moukou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
3.7.08 07:55

http://bucifousek.webgarden.cz/chleby

já peču ten první a vždycky se mi povedl.

• Citovat
  • Upravit
4874
3.7.08 08:13

Tak ja taky napisu konkretni recept obycejneho chleba, ktery mi nesplaskava:

2 hrnky vody
2 lzice oleje
1 lzice octa
2 hrnky hladke bile mouky
3 hrnky tmave mouky (chlebove, celozrnne, psenicne nebo zitne)
2 lzicky soli
1 lzicka cukru
1 nebo 2 lzice mleteho kminu
1/2 az cely pytlik suseneho drozdi
seminka dle chuti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sindarela
5.7.08 22:13

To je receptů. To než všechno vyzkoušíme, tak máme práce do Vánoc. :lol: Mockrát děkujeme, jsme prostě amatéři, kteří to nevzdávají. Budeme zkoušet. Ocet jsme totiž nikdy nepřidávali a vody možná bylo asi také více. Takže musíme to vychytat. :wink: Ještě jednou díky. Sindarela a manžílek

• Citovat
  • Upravit
9645
6.7.08 18:06

Sinderelko,
pokud ti chléb po upečení u prostřed splaskne, znamená to, že byl moc vlhký a těžšký. Takže je potřeba ubrat vodu a nebo přidej k těstu po prvním zamíchání 1-2 lžice hladké a nebo polohrubé mouky - prostě to tak jakoby popraš. Pak to bude OK :) My pečeme pořád a opravdu je problém s celozrným chlebem, Celozrnná mouka je těžší a hůř nasává vodu :) proto nikdy nepoužívám jen tzv. zdravou mouku…vždycky přidám i normální ..minimálně na to poprášení .
Pečení zdar :)

eště jeden fígl…ale je to malinko podvod…lze tam přidat malinko kypřícího prášku nebo sody…ale opravdu tak půl malé lžičky…ale je to podfuk a ne kynutý chléb…hihihi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9645
6.7.08 18:07

Jo a ocet dávám do všech tmavých chlebů. Jen do bílích - bagetových ne - tam dávám jogurt :)
Ale toho octa stačí lžíce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9645
6.7.08 18:09

Jo a pšeničná chlebová mouka - je dle mého pěkný „kazouš“ chlebů…je to jediná mouka co mi dělá potíže :) Ale možná je to rukama hihihi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí