Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím nemáte někdo zkušenost s poklesem krevních destiček?
Syn, 24 let, má Trombofilii, což je vlastně vrozená porucha, při které je hustší krev. Ale na jaře mu p. doktorka zjistila nižží hladinu destiček, což je uplně obráceně, než by mělo být. Asi za měsíc byl znova na krvi a měl to trochu lepší. No a včera byl znova a má to bohužel ještě nižží, než prvně. Takže ho Dr. odeslala na hematologii, tam je objednaný na zítra. Je z toho pěkně vedle a přiznám se, že já taky. Může to mít souvislost se špatnými stravovacími návyky? Může mu jenom něco chybět? Má problémy s jídlem od dětství.
Dost pravděpodovně mu nic nechybí. Stravovacími návyky to není. U mladých lidí bývá snížení destiček díky protilátkám, které destičky ničí. Kolik má syn hodnoty?
S trombofilií (jakou má?) to nejspíš nesouvisí. Jsou to dvě růné nemoci.
@Lama Lama píše:
Dost pravděpodovně mu nic nechybí. Stravovacími návyky to není. U mladých lidí bývá snížení destiček díky protilátkám, které destičky ničí. Kolik má syn hodnoty?
S trombofilií (jakou má?) to nejspíš nesouvisí. Jsou to dvě růné nemoci.
Já vím, že je to jiná nemoc, jenom prý z hlediska tý trombofilie by měl mít těch destiček spíš víc než míň.
Má mutaci genu FII 20210A, v heterozigotní formě, já mám to samé.
Hodnoty z odběru u praktické lékařky TRM 104, Leukocyty 6.2, ale u těch leukocytů má nějaký dodatek o toxické granulaci,
Moc se bojím.
104 je sice snížená hodnota, ale nijak ho to neohrožuje. Při těchto hodnotách klidně chirurgové operují aniž by se báli krvácení, to až při hodnotách pod 50. Spontánní krvácení hrozí při hodnotách pod 30.
@Natyna píše:
On nemá krvácivé projevy, já mám spíš strach z příčiny.
obvykle imunologická. tělo normálně tvoří protilátky proti bateriím, infekcím. Takle omylem tvoří protilátky proti destičkám a likviduje je.
Příčin může být spousta. Od těch banálních až po vážné.
Ale pokud má toxickou granulaci, tak to může být klidně po prodělané infekci a následkem může dočasně hůř pracovat kostní dřeň (a hůř vyrábět trombocyty). Samozřejmě můžou být příčiny vážnější. Uvidíte po vyšetření na hematologii.
Držím pěsti.
@Myška1977 píše:
Ale pokud má toxickou granulaci, tak to může být klidně po prodělané infekci a následkem může dočasně hůř pracovat kostní dřeň (a hůř vyrábět trombocyty). Samozřejmě můžou být příčiny vážnější. Uvidíte po vyšetření na hematologii.
Držím pěsti.
Nevíte náhodou, co jsou schopni na hematologii zjistit " na počkání ".Jestli mu spoň něco řeknou hned. Nervíky pracujou a jestli bude čekat na výsledky dlouho, tak se zblázní on a já ještě dřív z něj.
@Myška1977 píše:
Držím pěsti.
souhlas. jestli je to jen jednorázový nález, tak je dost možná i tato varianta.
zas bych ale čekala, že to už Pl opakovala, než odešle na hematologii. ![]()
Opakovala, bylo to už na jaře, po měsíci mírné zlepšení a teď je to znova zas o trochu horší. Mezi tím nebyl na odběrech, tak nevím
Počítám, že zítra naberou znovu krevní obraz, ten vítě do 2 hodin, když bude třeba, tak i půl hodiny. Během dne by ten krevní obraz zkoukla laborantka mikroskopicky a viděla nějaké morfologické změny krevních buněk. Pak udělají protilátky proti trombocytům. To nedělají laboratoře běžně, často to někam posílají. tam to vyšetřují jednou za čas, podle toho, než se nasbírají vzorky na vyšetření. Bývá to několik dníi minimálně, častěji i 2 týdny. Pak základní biochemické vyšetření, to bude taky do druhého dne. Víc se myslím na začátek vyšetřovat nebude.
Krvetvorba se může po prodělané infekci rozhodit na delší dobu a trvá, než se to srovná. Ale jestli je problém od jara, tak to už je opravdu dlouho.
Ale zase se dá vyloučit i nějaká z vážných nemocí… protože některé nemoci by se dávno projevily i jinak.
Takhle se to opravdu nedá určit. Uvidíte po základním vyšetření. Ty základní výsledky by měly být brzo. A po těch se rozhodne, jestli bude třeba nějaké další vyšetření.
Více méně jenom na deprese. Delší dobu bral Rivotril. Ale úplně minimální dávku, byl po něm moc spavý. Plácá se v tom už dost dlouho a bohužel mám obavy, aby jsme nesváděli na nervy i to co od nich není.
@Natyna píše:
Více méně jenom na deprese. Delší dobu bral Rivotril. Ale úplně minimální dávku, byl po něm moc spavý. Plácá se v tom už dost dlouho a bohužel mám obavy, aby jsme nesváděli na nervy i to co od nich není.
tak podle SPC:
Ve vzácných případech se může objevit trombocytopenie.
no, ale mmoc bych na to nevsázela.