Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Přiznávám, že jsem na druhé mateřské a od porodu přemýšlím, kam půjdu pracovat po RD. Jsem učitelka v MŠ, mám praxi 10 let a za těch deset let se chování dětí a především rodičů natolik zhoršilo, že raději půjdu k pásu do fabriky. Když jsem vysvětlila nějakému dítěti, že dělá něco nebezpečného a může se zranit, tak mi pak přišla matka pomalu natáhnout, že dítě brzdím v rozvoji. Denně jsem řešila, že se děti přetahovaly o hračku, nebo se jim něco nelíbilo a postrkaly se. Samozřejmě, že to řešíme, ale ne vždy si toho v takovém počtu dětí všimnete a maminky těch ‚ublížených‘ dětí si představují, že to druhé dítě tam seřežeme, aby za ublížení jejich děťátku dostalo co proto. Ale že další den zase vezme hračku někomu a strčí do někoho to jejich dítě, to nevadí. To protože ho chudáčka šikanovali a teď se brání. Přitom to je úplně normální, děti neumí ovládat emoce a řeší to silou. Neumí odhadnout míru a nedokáží domyslet následky. Navíc to vidí doma - jak se přižene ta maminka v kostýmku a vyhrožuje jeho kamarádům ze školky, že jim rozfláká držku, když se na její zlatíčko křivě podívají. Pak zjistíte, že spolu večer doma sledují Squid Game a chodí vám do školky děti v masce zabijáků i s pistolí. Když jsem naznačila, že to není vhodné, tak se ještě urazí, že to stálo takové prachy, tak to přeci musí někam nosit. Já už na to prostě nemám, nenechám na sebe řvát, že tam mám nohy nahoře a čumím do blba. Já nejsem žádný Spiderman, který bude z jednoho konce zahrady na druhém za vteřinu, ani neumím být na několika místech najednou - nemůžu řešit počůraného Pepíčka, politou Kamilku a do toho vidět rvačku Honzíka a Barči o zelený kamion, k tomu hodí Lenička pastelku po Kubovi,… No zachvíli si budete hlídat děti navzájem a budete si to moc vyzkoušet, protože už takhle jsme odpolední táhly samy, protože nebyl kdo. Nikdo se do školství nehrne, kdo by chtěl na sebe denně nechat křičet, kdy dělá vše, co je v jeho silách, počítá děti každou minutu, brání vlastním tělem vážným úrazům, snaží se dèlat x věcí navíc - výlety, školy v přírodě, plavecké kurzy, večerní program apod. Zkuste si někdy jít ven místo jen s vašimi dětmi, s 25 dětmi a pak mi napište, jestli víte, co které dítě přesně dělalo vteřinu po vteřině než jste šli domů. Pokud to totiž nevíte, tak jste k ničemu, úplně blbá a vlastně jste tam vůbec nebyla. Realita, do které už zpátky fakt nechci. Taková zodpovědnost za pár korun. Bude mi to líto, protože děti jsou úžasné, ale nejsem žádný robot.
Tak si najdi jine zamestnani, kdyz te tve puvodni nebavi. Co jineho? ![]()
Každý by s měl zkusit práci kterou ostatní haní.
Každopádně tobě přeji mnoho úspěchů až si stoupneš ve fabrice k pásu a budeš po mateřské dělat 3 směny a víkendy přesčasy, v létě budeš mít mokrý ručník za krkem aby si nezdechla. Není práce jako práce.
Evidentně k té práci máš takovou nechuť, že s tebou souhlasím, že bys to určitě neměla dělat.
@Anonymní píše:
Přiznávám, že jsem na druhé mateřské a od porodu přemýšlím, kam půjdu pracovat po RD. Jsem učitelka v MŠ, mám praxi 10 let a za těch deset let se chování dětí a především rodičů natolik zhoršilo, že raději půjdu k pásu do fabriky. Když jsem vysvětlila nějakému dítěti, že dělá něco nebezpečného a může se zranit, tak mi pak přišla matka pomalu natáhnout, že dítě brzdím v rozvoji. Denně jsem řešila, že se děti přetahovaly o hračku, nebo se jim něco nelíbilo a postrkaly se. Samozřejmě, že to řešíme, ale ne vždy si toho v takovém počtu dětí všimnete a maminky těch ‚ublížených‘ dětí si představují, že to druhé dítě tam seřežeme, aby za ublížení jejich děťátku dostalo co proto. Ale že další den zase vezme hračku někomu a strčí do někoho to jejich dítě, to nevadí. To protože ho chudáčka šikanovali a teď se brání. Přitom to je úplně normální, děti neumí ovládat emoce a řeší to silou. Neumí odhadnout míru a nedokáží domyslet následky. Navíc to vidí doma - jak se přižene ta maminka v kostýmku a vyhrožuje jeho kamarádům ze školky, že jim rozfláká držku, když se na její zlatíčko křivě podívají. Pak zjistíte, že spolu večer doma sledují Squid Game a chodí vám do školky děti v masce zabijáků i s pistolí. Když jsem naznačila, že to není vhodné, tak se ještě urazí, že to stálo takové prachy, tak to přeci musí někam nosit. Já už na to prostě nemám, nenechám na sebe řvát, že tam mám nohy nahoře a čumím do blba. Já nejsem žádný Spiderman, který bude z jednoho konce zahrady na druhém za vteřinu, ani neumím být na několika místech najednou - nemůžu řešit počůraného Pepíčka, politou Kamilku a do toho vidět rvačku Honzíka a Barči o zelený kamion, k tomu hodí Lenička pastelku po Kubovi,… No zachvíli si budete hlídat děti navzájem a budete si to moc vyzkoušet, protože už takhle jsme odpolední táhly samy, protože nebyl kdo. Nikdo se do školství nehrne, kdo by chtěl na sebe denně nechat křičet, kdy dělá vše, co je v jeho silách, počítá děti každou minutu, brání vlastním tělem vážným úrazům, snaží se dèlat x věcí navíc - výlety, školy v přírodě, plavecké kurzy, večerní program apod. Zkuste si někdy jít ven místo jen s vašimi dětmi, s 25 dětmi a pak mi napište, jestli víte, co které dítě přesně dělalo vteřinu po vteřině než jste šli domů. Pokud to totiž nevíte, tak jste k ničemu, úplně blbá a vlastně jste tam vůbec nebyla. Realita, do které už zpátky fakt nechci. Taková zodpovědnost za pár korun. Bude mi to líto, protože děti jsou úžasné, ale nejsem žádný robot.
Nenech se odradit. My jsme měli úžasnou paní učitelku minimálně s 25 lety praxe. Stále se usmívá, je na děti hodná, ač někteří rodiče jsou ![]()
Souhlasím s tebou, neměla bys tu práci už dělat.
Já uznávám, že to učitelky nemají jednoduché a smekám před nima, sama bych to dělat nemohla… ale když vidím ty dvě, které mělo ve školce mé starší dítě, a teď je má i mé mladší, klobouk dolů, jak ty děti zvládají, děti i rodiče je milují a fakt si nevybavuji řvoucí matky v kostýmku nebo děti v maskách zabijáků.
No, nic ti nebrání jít si ti do té montovny vyzkoušet, vezmou té všemi deseti; a za pár dnů z tebe bude zombie po těch nočních.
Když budeš nešikovně či pomalá, schytal to a navdavkem ti ještě spolupracovnice občas ukradnou svacinu-vykradani si skříněk je v tomto prostředí národní sport.
A potom všem se ještě s velkou pokorou a prosikem vrátíš do MS, kde nejsou noční ani práce o víkendech.
Ale fakt ti doporučuji si to zkusit, ať víš, po čem toužíš. Tvé představy jsou totiž nesmírně naivní.
A ano, všude je něco.
A co nějaká soukromá, Montessori, lesní, kde nemají 25 děti ve třídě a bude tam větší sance, ze se tam setkáte s rodiči, kteří děti vedou k jiným hodnotám nez uvádíte? I když osobně obdivuju všechny, kdo se po mateřské vrací k práci ve školce, ty roky kdy mate doma i ve školce stejně stare děti musí byt šílene. Nebo hlídat děti soukromě v rodinách, znám pani učitelku ze školky, co se teď živí takto a je spokojena.
@Ahep píše:
No, nic ti nebrání jít si ti do té montovny vyzkoušet, vezmou té všemi deseti; a za pár dnů z tebe bude zombie po těch nočních.
Když budeš nešikovně či pomalá, schytal to a navdavkem ti ještě spolupracovnice občas ukradnou svacinu-vykradani si skříněk je v tomto prostředí národní sport.A potom všem se ještě s velkou pokorou a prosikem vrátíš do MS, kde nejsou noční ani práce o víkendech.
Ale fakt ti doporučuji si to zkusit, ať víš, po čem toužíš. Tvé představy jsou totiž nesmírně naivní.
A ano, všude je něco.
Jj, ono je všude něco. Z práce s dětmi má člověk odpoledne hlavu jak pátrací balon, ale děti jsou až na výjimky roztomiloučké osůbky. Na rozdíl od manažerů a vedoucích.
Obdivuji každého, kdo dělá s dětmi.. já Bych nemohla ani za zlaté prase
někdo zase nemůže dělat s lidmi atd.. najdi si něco, co ti vyhovuje a hotovo
jsem ráda, žes naní paní učitelkou nebyla ty..
styl, jakým se o té práci vyjadřuješ je dost k zamyšlení, jsi absolutně vyhořelá a NE - opravdu se k dětem nevracej.
@Lucy75 děti miluju. Proto jsem tu práci delala.. jen rodiče si mysli že jsou polobozi a jejich děti můžou vše …
Souhlasim s vama, ze tu práci už nezvladam. Zkusim si opravdu najít nějakou jinou práci, dat si pauzu a pak se třeba veatit.
@Anonymní píše:žádná učitelka by neměla takhle generalizovat
@Lucy75 děti miluju. Proto jsem tu práci delala.. jen rodiče si mysli že jsou polobozi a jejich děti můžou vše …
@Lucy75 píše: žádná učitelka by neměla takhle generalizovat
jestli myslíš NĚKTEŘÍ rodiče si myslí, že jsou polobozi…
pak Ano, podepisuji..
učila jsem externě pár let hlavně na zš (ale i sš a souč) a ANO, léty to ve třídách často vypadalo hůř a hůř (myšleno třeba stav před 20 lety a nedávno).. zejména ve vztahu k vnímání autorit mají dnešní děti často problém. Také mne to léty začlo více a více vyčerpávat a přešla jsem na jinou pozici, kde už tato externí činnost není součástí náplně mé práce.
U tebe to moc nezní, že bys děti milovala. Příliš tě limituje tvůj pohled na rodiče. Ne, opravdu nejsou všichni stejní
/ačkoliv těch hyperprotektivních přibývá + těch, kteří zastávají velmi liberální typy výchovy/
Mohu vedet na jakou pozici?