Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Zdravím,
je mi 26let, mám 2 děti a dneska jsem byla na parodontologickém vyšetření, kde mi paní zubařka řekla, že mám pokročilou padodontozu, mám kost ustouplou o 4mm, na předních zubech mi dáseň odspodu hnisá a že s tím musíme něco rychle dělat. Takže mi hned dneska čistila spodní čelist takovým tím kartáčkem mezi zubama a pod dásní až na kost, což byla neuvěřitelná bolest a taky samozřejmě spousta krve. Celý zákrok trval tak půl hoďky, pak mi ještě ukázala jak si čistit doma mezizubním kartáčkem a v pátek tam jdu na horní čelist. Pak prý tam budu tak 1× měsíčně docházet dokud se to nevyléčí. Mám prý pořád šanci to zachránit aby mi nevypadaly zuby.
Máte někdo zkušenosti s parodontozou? A s léčbou? Teda musím říct, že se pátku už teď bojím, protože dneska to teda byla fakt bolest… Ale samozřejmě chci zuby ještě zachránit..
Nemám paradontózu, ale mám často zubní kámen. Je to ze špatného čištění. Taky mi zubařka řekla, že mi ustupuje dáseň a odstranila ho. Od té doby se nejen snažím čistit lépe, ale chodím pravidelně dvakrát do roka na čištění zub. kamene.
Tak třeba máš to samé
![]()
Jj, zubní kámen mi čistila, zajížděla mi tím kartáčkem až hluboko pod dásně, chvílema to zabolelo tak, že jsem měla slzy v očích. Ale mám ty dásně hodně bolestivé a krvácivé i tak, takže pro mě to byl dneska očistec. A doufám teda, že to zabere, měly by se ty dásně pak prý časem pěkně stáhnout, ale nejdřív se z nich musí dostat ten zánět, no.. ![]()
Důležité je používat ty mezizubní kartáčky, já používám 1X denně a pak ještě jednou za čas takovou kůru s ústní vodou paradontax 2%, ale nesmí se používat dlouhodobě…vždy si sní čistím ty dásně nahoře jednosvazkovym kartackem, je důležité používat kvalitní já používám curaprox a mezizubní tepe…hodně se to zlepšilo ![]()
@crazymisha Měla jsem od těhotenství problémy s krvácením dásní. Zubař to nijak moc neřešil, jen mi vždy po půl roce projel ten zubní kámen, krve teklo jak z prasete a nepomohlo to. A to celou dobu používám pastu paradontax. Nakonec jsem šla na dentální hygienu, kde to sestřička vzala poctivě - občas to bylo nepříjemné ( a prý pro citlivější lidi tam má znecitlivující ústní sprej) a hned od druhého dne úplný zázrak. Dásně se zatáhly, a i při důkladném používání mezizubního kartáčku, tak už mi nekrvácejí.
@crazymisha mám stejný problém jako ty, našla jsem si perfektní dentální hygienu, čistili mi horní i dolní čelist jako tobě, trvalo to vždy přes hodinu, takhle jsem byla 3× a tedy vůbec mi to nebolelo a to moc dobře vím, jak to bolí od jiné doktorky. Nasadili mi dvoje antibiotika a vše se srovnalo. V únopru jsem absolvovala kvůli ústupu dásně nad horními jedničkami odebrání štěpu z patra a přišití na chybějící místo. Je to vše nepříjemné ale rozhodně ne bolestivé. Vyléčit se to úplně nedá, můžeš správnou hygienou jen udržovat v nějakém „dobrém“stavu. Hodně mi pomohl elektrický zubní kartáček, který mi dentální hygienistka doporučila, stál sice víc ale je k nezaplacení.
Nech si to opíchat a je to.
A začni chodit pak pravidelně na zubní hygienu.
Manžel si na ní bohužel potrpí celkem dost. Stačí virózka a chytne to i dáseň. Chce to fakt hodně vyšilovat kolem čištění. Jako taková běžná prevence je fajn červený Lacalut nebo jiná k tomu určená pasta. Když už to vypadá špatně, tak místo ústní vody peroxid vodíku na vypláchnutí.
Já mám taky paradentozu dolní čelisti. Všechny zuby zatím v pohodě i dáseň jen u 1 a 2 dole je zasažená, ale docela dost. Vždy miodstraní kámen opíchá mi pusu a speciálníma hácčkama mi tu dáseň pročistí i pod ní a jakoby vytahuje. Není to nic pokud to opíchá. Jinak chodit na hygienu a čistit mezizubním kartáčkem pravidelně.
Tak díky za rady a zkušenosti. Jsem z toho dost vyjukaná, ale snad se to aspoň trošku srovná. Koupila jsem si na doporučení doktorky mezizubní kartáčky modre TePe a budu poctivě čistit. Už jen přežít v pátek čištění ty horní čelisti ![]()
@Muzz Děkuji za reakci. Kouknu po tom sonickem kartáčku. A k zubaři jsem chodila, ale změnila jsem ho důsledkem stěhování a až teď mi dala zadanku na parodontologicke vyšetření.
@crazymisha Měla by ti to zaprvé umrtvit, to je jak ve středověku toto
Pak udělat stěry a rozbor, jakou bakterii tam vlastně máš a podle toho nasadit antibiotika.
@Akivasha Na to umrtvení mi řekla, že mi stejně nemůže umrtvit všechny ty zuby, když dělá celou čelist..
Já si normálně nechávám umrtvovat i vrtání zubu a u tohohle jsem teda i tu slzu pustila.. Zítra tam mám jít na horní čelist a toho se teda bojím hrozně, za prvé už vím co mě čeká a za druhé to mám prý nahoře ještě horší, tak se bojím… ![]()
@crazymisha Manžel na tom právě byl nedávno, tak se divím, protože mu to něčím nastříkala a dalo se to snést prý… i tak to ale bolí, si to nedokážu představit bez umrtvení
Tak budu držet palce, ať to máš rychle za sebou
A zeptala bych se na nějaký ten rozbor ze vzorku, jestli to není třeba přeléčit, ať se ti to pak nevrací pořád dokola.
@Akivasha No zkusím se jí zítra zeptat, jestli se to dá něčím zmírnit, protože minule jsem trpěla jak zvíře ![]()