Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Litta jo já si myslela, že se to promlčí po 10 letech a pak mi přišla exekuce na 45 000,– pani mi vysvětlila, že tam maj takovej šikovnej systém, kterej je vždycky po určitý době upozorní, že uběhl určitý čas a oni udělají nějaký úkon čímž se ta promlčecí doba zase obnoví.
tak takto to fakt není, za prvé se promlčuhje po 1, max. 2 letech, podle toho s jakém prostředku byl člověk chycen - mám dojem že busy se řídí zákonem o přepravě osob a tramvaje zákonem co vlaky, tudíž max. je lhůta dva roky a pokud v této době nezačne vymáhat DP pokutu soudně, tak mají smůlu, protože pouze v tomto případě se promlčecí lhůta tzv. „staví“, jinej úkon na to nemá vliv. Pokud člověk, jehož pohledávka byla prodána jiné agentuře k vymáhání, nenamítne promlčení při doručení platebního rozkazu, tak v tom případě zaplatí za něco, co promlčeno bylo, protože soud odsoudí i promlčené pohledávky, protože sám nesmí na promlčenou žalovanou pohledávku upozorňovat. Deset let je promlčecí lhůta na zahájení exekuce po pravomocném rozsudku.
Tak ono asi jde o to, jestli už to exekutor má nebo ne…taky jsme něco řešili…pokutu od měšťáků, ale manžel o tom nevěděl…vycvakli ho před svatbou a pak si měnil adresu(info o pokutě mu šlo na starou)…a náš známý, který je právník se na naši situaci ptal i svého známého exekutora…zaplatit jsme ale museli…nikdo mi ale nedokázal říct za jak dlouho se promlčí pokuta od policie…a oni to mohli dát exekutorovi třeba po půl roce(což je tak nejběžnější) a ten dřív měl 10let na to, aby kontaktoval dlužníka…nově prý už 20let…
@gatubela Pokud to poslali na starou adresu, tak to brali asi jako doručené. ![]()
@Anonymní píše:
@kočička Evička takže mi chceš říct, že jsem to zaplatila zbytečně?![]()
pokud jsi neměla pravomocný rozhodnutí a bylo to promlčené, tak ano. Některé agentury, které skoupí pohledávky DP si rády do písemností přidávají různé bláboly se slovy „exekuce“ apod., a přitom to jenom zkouší, kdo zaplatí.
@gatubela píše:
Tak ono asi jde o to, jestli už to exekutor má nebo ne…taky jsme něco řešili…pokutu od měšťáků, ale manžel o tom nevěděl…vycvakli ho před svatbou a pak si měnil adresu(info o pokutě mu šlo na starou)…a náš známý, který je právník se na naši situaci ptal i svého známého exekutora…zaplatit jsme ale museli…nikdo mi ale nedokázal říct za jak dlouho se promlčí pokuta od policie…a oni to mohli dát exekutorovi třeba po půl roce(což je tak nejběžnější) a ten dřív měl 10let na to, aby kontaktoval dlužníka…nově prý už 20let…
u pokut to je něco jiného, do roka tě musí „obeslat“ a pokud manžel změnil adresu, tak se to považovalo za doručené a pak to vymáhá přímo finanční úřad, kam se to předává k vymáhání.
@kočička Evička no, já vím, že to brali jako doručené, mě spíš štvalo, že jsme ani neměli možnost se o tom dozvědět a zaplatit to…a byla to městská policie, ty nejdou přes finančák, ale dávaj to exekutorům… ![]()
@gatubela píše:
@kočička Evička no, já vím, že to brali jako doručené, mě spíš štvalo, že jsme ani neměli možnost se o tom dozvědět a zaplatit to…a byla to městská policie, ty nejdou přes finančák, ale dávaj to exekutorům…
aha, dřív to řešili přes finančák…každopádně pokud se někdo odstěhuje a netuší, že za ním přijde např. pokuta, což nemohl ovlivnit tím, že neměl důvod nahlásit změnu bydliště, když „netušil“, dalo se i tak bránit, ale v tvým případě už to stejně nic neřeší, když je to vyřízený.
@kočička Evička píše:
aha, dřív to řešili přes finančák…každopádně pokud se někdo odstěhuje a netuší, že za ním přijde např. pokuta, což nemohl ovlivnit tím, že neměl důvod nahlásit změnu bydliště, když „netušil“, dalo se i tak bránit, ale v tvým případě už to stejně nic neřeší, když je to vyřízený.
ano, jsem právnička a řešila jsem právě ty promlčený, byť vymáhaný pohledávky.
Dokonce jsem se setkala s jednou zajímavou reakcí člověka z dopravního podniku, který mi na základě argumentu, že pohledávka je promlčená řekl, že DP to prodává agentuře, která to prej stejně z lidí „vytříská“. Jsou to vše smluvené akce, kdy DP prodá hromadně za pár šupů pohledávky a někdo jiný je vymáhá a žaluje. V mnoha případech jsou promlčeny ale oni spoléhají na to, že lidé se leknou a i tak zaplatí. Vydělávají hlavně na nákladech řízení, to je pro ně ten největší kšeft.
@kočička Evička Já děkuji za erudovaný náhled - přestanu kvůli tomu do muže rýpat. Jen jsem se bála, protože já bych tohle nikdy neriskovala a děsí mě, když slyším o všech těch exekucích a insolvencích. ![]()
Ahoj,
tak se mi vše podařilo vyřešit následující postupem. E-mailem jsem kontaktovala DPP Praha s tím, jestli jde dluh uhradit převodem, odpověď byla, že ano ať zašlu číslo zápisu o provedené kontrole, to jsem jim zaslala a druhý den mi přišla odpověď, že věc byla postoupena společnosti Fidentia s. r.o, kterou je nutné kontaktovat ve věci úhrady pohledávky, tak jsem tam dnes psala a odpověď byla následující. K pohledávce ze 6.12.2011 byla odeslána upomínka dne 8.2.2013 ( ta mi nemohla přijít, jelikož mám trvalou adresu jinde) a jako neuhrazená je tato generována k žalobám. Dlužná částka činí 2 234Kč k datu splatnosti 15.4.2013.
Tak jsem jim hned peníze poslala převodem, tak doufám že to můžu považovat za vyřízené a může mít dušička klid. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
tak se mi vše podařilo vyřešit následující postupem. E-mailem jsem kontaktovala DPP Praha s tím, jestli jde dluh uhradit převodem, odpověď byla, že ano ať zašlu číslo zápisu o provedené kontrole, to jsem jim zaslala a druhý den mi přišla odpověď, že věc byla postoupena společnosti Fidentia s. r.o, kterou je nutné kontaktovat ve věci úhrady pohledávky, tak jsem tam dnes psala a odpověď byla následující. K pohledávce ze 6.12.2011 byla odeslána upomínka dne 8.2.2013 ( ta mi nemohla přijít, jelikož mám trvalou adresu jinde) a jako neuhrazená je tato generována k žalobám. Dlužná částka činí 2 234Kč k datu splatnosti 15.4.2013.
Tak jsem jim hned peníze poslala převodem, tak doufám že to můžu považovat za vyřízené a může mít dušička klid.
Já se nedivim…když si vezmu, že jízdenka stojí pár korun…a některé zde platily třeba 45tisíc…to je docela mazec…