Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahojte maminky,
nedávno tady proběhla diskuze na téma Omáčky. Už vařím svíčkovou a na to, že můžeme i koprovku jsem málem zapomněla ![]()
Máte také nějaké recepty na polívky a pomazánky? Nějak mi dochází inspirace a pořád mrkvovou nebo vločkovou.......už to nějak nemusíme. Snažím se vařit tak, aby to mohl jak Matěj, tak manžel, s tím, že on nebo já si to na talíři dochutíme.
Pokud už tady nějaká taková diskuze je, tak mi jenom řekněte kde, ať to nemusíte psát znovu ![]()
Jo a ještě takový dotaz - o víkendu mají přijet známí a manžel by rád pečenou kachnu, zelí a bramborový knedlík - myslím, že v ničem není problém, Matěj si určitě taky pochutná, ale pro jistotu se ptám, jestli nemáte některá nějaký recept, který by zaručeně nebyl problém ani pro mimi, ani pro dospěláky.
Díky
Kamila
Myslíš oběd pro všechny? Náš oblíbený je z vepřového masa. Plátky naklepeš, posolíš a položíš do pekáčku vyloženého máslem a nakrájenými rajčaty a paprikami všech barev, čím víc, tím líp. Necháš to všechno zapéct a asi 20 minut před dkončením to zasypej červenou čočkou kterou nasypeš do šťávy - taky bys neměla šetřit, ať je jí dost, nenamočená čočka jí hodně vsákne. Jako příloha jsou super brambory nebo rýže a pro dítko stačí i ta čočka z pekáče.
A pomazánka na chleba pro všechny? No, pro ty kdo mají rádi kvasnice…: zlehka osmahneš cibulku, do ní vmícháš 2-3 kostky kvasnic a až se rozpustí přidáš rozšlehaná dochucená vajíčka a uděláš z toho všeho „vaječinu“. Je to ňamka zatepla i zastudena, dáváme ji už od jednoho roku.
A třeba ještě čočková pomazánka: uvařenou předklíčenou (nenadýmá) čočku rozmixuj s máslem a dochuť podle věku dítka
Nechejte si chutnat =o)
Radka
Tak polívka u nás vede z červený čočky - dám vařit porek, brambory, po 10 minutách tam dam červenou čočku, nakrájený česnej a majoránku. Někdy jí zahustim jíškou, ale netřeba. Manželovi do ní dávam opečenej chleba nebo housku a moooc mu to chutná. Brambor tam dávam hodne a pak se z toho v pohode nají. Je ro rychlovka.
Pomazánka - smícham lučinu, gervajs, trochu mlíka, strouhaný sýr a vajíčko. Nekdy šunku. Chutná všem. Podle chuti můžeš přidat česnek, víc druhů sýru. Dobrej je v tom tavenák, ale to by děti neměly.
Martina
Ahoj.
Napadla mě masová pomazánka - uvařené a pomleté maso - třeba kuřecí, krůtí, ale co do toho jako pojidlo? Mazací sýr? Obyčejné máslo?… Uvítám každý nápad. ![]()
Beruška ![]()
Ahooj,my jsme polívkový,takže tady jsou naši favoriti: špenátová -stejně jak spenát,jen se tam dá víc vody(osmažit cibulku,přidat špenát,zalít vodou,sůl,česnek,trocha mlíka s rokvedlaným vajíčkem.)Jíme s osmaženým rohlíkem na kostky,nebo se prodávají takový kuličky v pytlíku,co chutnají jako smažený rohlík,Bára to ráda loví.
Zeleninová -zmražená směs nebo zelenina čerstvá dle chuti,povařit se solí nebo vega-vega kořením,až je doměkka,přidat jíšku-na másle lžíci mouky,nebo bez jíšky-částečně rozmixovat,ať tam zbyde nějaká zelenina vcelku.
Brokolicová(květáková)- uvařit brokolici s mrkví a bramborou(nebo jen brokolice),sůl(vega-vega), až je uvařeno,rozmixovat,přidat mlíko s vejcem.
Drožďová- na oliv.oleji(másle)osmažit sibulku najemno,rozpustit droždí,zalít vodou,sůl(vega-vega),přidat nastrouhanou zeleninu(mrkev,petržel,porek..),až je povařeno,přidat 2 lžíce jemných ovesných vloček a rozklepnout vejce.
Rajská -stejně jak rajská omáčka,vic zředit, do toho rýži.
Samozřejmě pro prťata s drobnými úpravami,když ne jíšku,polívku rozmixnout nebo zahustit např.ovesnými vločkami,smažená cibulka není nutnost,je to jen lepší. Všechny jsou hotové do 20ti minut a výborné!
Doporučuji koupit Kuchařka Vaříme dětem od J.Mandžukové.Výborná inspirace pro obědy(75,–)
ještě,to vejce před přidáním do polívky rozšlehat.Ale to urco víte. ![]()
Ahoj Kamilo,
tak u nás se osvědčila zeleninová polévka s kysanou smetanou. Na kousku másla orestuji různé druhy zeleniny (mrkev, petržel,brokolici ci kvetak,fazolove lusky,hrasek nekdy i kedlub, papriku… prostě co dům dá). Pak zaleji horkou vodou, osolím, přidám brambor (občas i kousky oloupaných rajčat) a povařím. Na závěr ochutím zakysanou smetanou - nesmí se už dál vařit.
Pro obměnu je možné polévku zahustit světlou jíškou nebo místo smetany nalít ohřáté mléko a přidat nastrouhaný tvrdý sýr - dodá zajímavou chuť.
Dobrou chuť!
Petra + Karolínka 2,5 roku + ??? 27tt
Já hodím jen recept na naši oblíbenou hrstkovou
i když je to takový recept nerecept. Hodím na máslo pár ov. vloček, pak zaleju vodou, přidám červenou čočku, mungo, pohanku, nasypu kotel zeleniny - jsou tam dobrý i třeba sušený houby nebo cokoliv co je v ledničce
. Uvařím, než jsou ty luštěniny měkké a pak ochucuju vegi vegi nebo solčanka. Je to taková polívka, ve které stojí lžice… ale miluje ji celá naše rodina ![]()
Aprilmouse a kde sháníš solčanku?
Jinak malá polévková moc není, ale když v tom stojí lžíce, tak si dá říct. Nejraději má kuřecí s tunou různé zeleniny, přidávám tam celozrnné těstoviny či jáhly či pohanku. (Jáhly mi už v jogurtu či banánu moc neprocházejí, jahelník také ne, tak v této polévce či bramborové kaši je ještě dokáži „udat“) ![]()
E.
SOlčanka ve Zdravé výživě - je to jako vegeta, ale jen zelenina+sůl+bylinky - žádná éčka a konzervanty…
Já to v žádném krámě nemohla právě najít, tak díky za info.
Jednu Zdravou výživu v okolí mám, tak se poptám. Sice ji plánuji použít nejdřív za čtvrt roku, kdy budou malé dva roky,ale chci se jí konečně dopídit ![]()
E.
Ahojky, chtela bych poprosit o recepty na nejake polevky, ja varim jen kureci se zeleninou (mrkev, celer, petrzel)+ drobeni, pak hrachovou, bramborovou. Obcas s hovezim, ale to moc nemusime.
A take na nejake pomazanky, krom s nivou.Aby jsme to mohli vsichni vcetne 17mesicniho synka. Dekuji moc. Nevim co furt vymyslet k vecerim a obedum ![]()