Polyhydramnion - zmnožená plodová voda

8.7.11 19:35

Polyhydramnion

Ahoj,

chtěla bych Vás požádat o informaci, zda se některé z Vás stalo, že by měla velké množství plodové vody. Jsem ve 25tt a právě jsem se vrátila z genetického ultrazvuku, kde mi doktorka řekla, že mám polyhydramnion. Žádnou příčinu zatím nezjistila, proto k ní půjdu zase za dva týdny. Ve 21tt jsem u ní byla také na gen. ultr. a bylo vše v pořádku. Mám velký problém s tvrdnutím břicha a prý to mám kvůli té plodové vodě. Pokud bude voda stále přibývat, tak mi budou muset vodu nějak vytáhnout, jinak bych porodila předčasně. Máte s tím některá zkušenost?

Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21610
8.7.11 20:04

ahoj Lucko, a byla jsi už na testech na těhotenskou cukrovku? tohle je totiž jeden z příznaků nekompenzované (myšleno nehlídané dietou či jinak) cukrovky. já měla u obou dětí těhotenskou cukrovku a kvůli ní jsem chodila každý měsíc na ultrazvuk. kromě velikosti miminka hlídali i množství plodové vody. u klárky jsem ho měla lehce zvýšené, takže se to pouze sledovalo, ale nijak dál neřešilo. narodila se úplně v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.11 20:13

Nozu, na testu na cukrovku jsem byla včera. Výsedky budou v pondělí.
Na dnešním ultrazvuku kontrolovala, jestli miminko dobře polyká plodovou vodu. Říkala, že vše se jí zdá v pořádku. Hned v pondělí ráno zavolám svojí doktorce a zeptám se na ty výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
faj
396
8.7.11 20:39

hodnocení množtsví vody plodové je velmi subjektivní, pokud se tedy neměří přesně/ ve všech kvadrantech a pak z toho dostene výsledek ve forme AFI čísla.Někomu se může zdát hodně, jinému zase málo, nebo normálně. Trochu víc plodové vody mají větší plody, Víc polykají a víc čůrají. Pak samozřejmě některé vývojové vady, nejčastěji trávící ústrojí, ale i jiné, tedy, pokud si je doktorka opravdu jistá, musí odeslat na vyšší pracoviště, kde se někdy přisoupí i k odběru plodové vody na vyšetření karyotypu/chromozomů/ jestli taam není genetická vada. Pokud tvrdne děloha a objevují se předčasné kontrakce z důvodu rychlého nárustu dělohy/ pro větší mn.vody plodové/ , je někdy nutná hospitalizace a podání léků na zklidnění kontrakcí, v krajním případě se za hospitalizace odebere část plodové vody, ale tam je riziko předčasného porodu, proto se k tomu přitupuje jenom v krajném případě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21610
8.7.11 20:56

lucko, tak uvidíš, jak dopadne cukrovka. jestli se mimčo zdálo doktorce v pořádku, tak to bude určitě v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.7.11 21:03

Děkuji Vám za rady. V pondělí zjistím, jak to vypadá s cukrovkou. Na genetiku chodím k dobré doktorce (www.profema.cz). Jdu tam znovu 18. 7., aby zkontrolovala, zda voda přibývá, ubývá nebo zda je jí stejně. Miminko dnes kontrolovala důkladně (sledovala jak polyká, prohlížela žaludek, střeva). Říkala, že se jí zdá, že vše je v pořádku. Pokud by se jí toho 18. něco nezdálo, tak mě prý odešle na další vyšetření. Tak uvidíme. Jsem z toho hotová - je to naše první miminko, tak máme strach, aby bylo vše OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21610
8.7.11 21:12

neboj se. určitě to bude v pořádku! kdyby byl nějaký závažnější problém, tak to už doktoři odhalili. kor když chodíš na ultrazvuky častěji. laicky bych to viděla na tu cukrovku a když pak budeš držet dietu, tak se to ustálí a bude všechno v pořádku. vím, že je hodně těžké se nebát, ale on člověk z toho strachu o dítě už pak nevyjde ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4143
9.7.11 16:17

Ahoj! Já jsem polyhydramnion měla taky, bohužel mi na to přišli pozdě, na velkém utz. ve 20. týdnu bylo vše v pohodě. A pak jsem šla na další utz. až ve 32+1. Ve stejný den jsem byla na kontrole na gyndě a doktorka na mě - vy máte nějaké velké břicho, ale víc to nekomentovala. Za dvě hodiny na utz. jsem se dověděla, že mám víc plodové vody (proto to velké břicho), ale že mimi je v pořádku. No bohužel jsem den na to předčasně porodila, takže jsme žádné další kontroly nestihli. Když jsem se po porodu ptala na příčiny, tak mi řekli, že jsou často nezjistitelné, že to může být infekce nebo že mimi nepolyká plodovou vodu atd. Takže do teď nevím důvod většího množství plodové vody ani předčasného porodu, ale myslím si, že to spolu souviselo. Tím tě nechci děsit ani lekat, spíš jen rada, aby tě pořádně hlídali a kontrolovali. Já u příštího těhu budu trvat na utz. každý měsíc, aby se podobným problémům snad předešlo. Těhu cukrovku jsem neměla. Asi jsem ti moc neporadila, spíš jen, že takových je nás bohužel víc. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17014
9.7.11 16:20

No a to je různé, já v prvním těhu měla taky hodně plodové vody, ale v tu dobu se to nijak neřešilo a ještě jsem přenášela a měla vyvolávaný porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.7.11 16:20

Mně právě také straší tím, že budu rodit dříve. Uvidím, co mi řeknou na genetice toho 18.7. Zatím nezjistili, čím by to mohlo být.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4143
9.7.11 16:39

Opravdu se hlavně nenech vystresovat. Já jak jsem to měla tak na rychlo, tak jsem se začala stresovat až po porodu - a to už teď taky nemůžu, protože to miminku určitě neprospěje - stresovaná matka. Počkej v klidu na výsledky testů a těhu cukrovky a pak se uvidí, určitě to bude dobré, když jsi takto pod kontrolou a zjistili ti to docela brzy, tak to doktoři budou hlídat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
RENAT70
19.1.12 20:28

POLYHYDRAMNION

AHOJ MAMINKY,JE MI 41 LET A ČEKÁM DRUHÉ DÍTĚ PO DVACETI LETECH,OPĚT TO BUDE KLUK,JSEM VE 32.TÝDNU TĚHOT.DO TEĎ JSEM MĚLA VEŠKERÉ VYŠETŘENÍ NEGATIVNÍ. VČERA MI ZJISTILI POLYHYDRAMNION,CUKR MÁM NEGATIVNÍ,GENETIKA TAKY V POŘÁDKU,MÁM HROZNÝ STRACH,ŽE O MIMČO PŘIJDU :,(

• Citovat
  • Upravit
1618
19.1.12 20:38
RENAT70 píše:
AHOJ MAMINKY,JE MI 41 LET A ČEKÁM DRUHÉ DÍTĚ PO DVACETI LETECH,OPĚT TO BUDE KLUK,JSEM VE 32.TÝDNU TĚHOT.DO TEĎ JSEM MĚLA VEŠKERÉ VYŠETŘENÍ NEGATIVNÍ. VČERA MI ZJISTILI POLYHYDRAMNION,CUKR MÁM NEGATIVNÍ,GENETIKA TAKY V POŘÁDKU,MÁM HROZNÝ STRACH,ŽE O MIMČO PŘIJDU :,(

Ahoj, já myslím, že teď budeš pod stýlým dohledem. Ale myslím, že to bude dobré. Já jsem měla polyh. díky cukrovce, díky tomu jsem si musela píchat i inzulín, ale potom se to srovnalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9404
19.1.12 20:57

A test na cukr ti teĎ opakovali? během těhotenství se to může změnit.

Já měla jedno těhotenství polyhydramnion, ale dvojčata, příčina nebyla zjištěná, nejspíš twin-to-twin transfuze, no skončilo to špatně.

Další těhotenství opět polyhydramnion, ale jen jedno miminko, takže zcela jiná situace, testy na cukrovku pouze hraniční, ale okamžitě mi nasadili inzulín a vody přestalo přibývat, miminko jsem donosila a porodila na začátku 39 týdne, tak nezoufej, určitě to dobře dopane :hug:

Taky jsem byla na nervy, že to zase skončí stejně špatně, měsíc jsem ležela na rizikovým a to mě docela zklidnilo, protože jsem tam zažila mnohem horší a zoufalejší případy. 32 týden by tam leckteré holky braly jako zázrak ;) Tím to nechci nijak zlehčovat, moc držím palce, aby to dobře dopadlo :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
20.1.12 08:34

test na cukr mi dělali minulý týden v pátek a byl v normě,ve středu mi brali krev a výsledky budou příští týden ve středu,tak jsem zvědavá jak dopadnou......hodně mi tvrdne bříško,tak se snažím stále ležet,taky už nejsem nejmladší :? Díky za podporu Ifca1,dám vědět jak jsem dopadla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí