Pomoc - obarvilo se mi prádlo!

11502
30.12.10 18:08

Pomoc - obarvilo se mi prádlo!

Ahoj, prala jsem jako obvykle malýmu oblečení, peru vše najednou, protože třídit podle barev bych měla vždy jen třetinu pračky a tak peru bílé, světlé i tmavé dohromady. Nikdy se mi nestalo, že by mi něco pustilo a zbytek se obarvil! Teď malý dostal k Vánocům rifle a tak jako vše nově koupené jsem to přidala ke špinavému prádlu na vyprání. Prádlo se dopralo a já ho vyndala a vše bílé je teď světle modré, ne světlounce, ale světle, takže se to opravdu nedá přehlédnout. Obarvily se mi plíny, bryndáky a jeden pytel na spaní, u kterýho mi to dost vadí, byl bílý s jednou čtvrtinou světlehnědého pruhu a postavičkami Půem a tygříkem a vadí mi to u jedné čistě bílé pleny, kterou máme půjčenou (nelátkuju, malý je má jen na „mazlení“ a občasný oslintání). Jak zachránit ten pytel? Bojím se, že když ho dám do Sava, tak mi sleze i ta původní světlehnědá barva s barvičkami postaviček. U bryndáků mi to nevadí a u plen s obrázky taky ne, ale u toho pytle a jedné pleny dost. Ostatní se vůbec neobarvilo. Poraďte prosím. Předem děkuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1072
30.12.10 18:15

Ahojky, v DM mají Odbarvovač na omylem obarvené prádlo, mám ho doma, ale ještě jsem nezkoušela :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
30.12.10 18:21

to je škoda, takže asi nevíš, jestli by to s ním šlo odbarvit i po delší době? Protože DM v blízkosti nemam, ach jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
30.12.10 18:28

Já myslím, že třeba to týdne by to mělo být dobrý, zkus se ale podívat i v jiné drogérce, třeba budou mít taky :-) Vím jen, že se má teď obarvené prádlo vyprat až s tím přípravkem, takže teď určitě nezkoušet vyprat znovu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
30.12.10 18:30

Ty jo, to taky nevím, co bych dělala. Tu bílou plenu bych dala do Sava perex. Ten spacák bych asi musela oželet. :cry:
Jinak miminám jsem prala bílé jen jejich samotné, ale rifle apod. jsem přidávala k našemu tmavému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1943
30.12.10 18:30

pokud hned nemáš něco na obarvené prádlo,zkus to namočit s práškem do pečiva nebo kys. citronovou.Nech to tam třeba do zítra a pak znovu vyper.Bez tmavého prádla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2237
30.12.10 18:31
Pettulle píše:
peru vše najednou, protože třídit podle barev bych měla vždy jen třetinu pračky a tak peru bílé, světlé i tmavé dohromady.

Teda promiň, ale tak jak jsem téměř 25.let vdaná, tak mě nikdy nenapadlo prát prádlo takhle dohromady, navíc dnes jsou pračky, které si podle váhy berou vodu, tak není co řešit-divím se, že se ti taková „nehoda“ nestala už dříve. Já měla kdysi sousedku, která když vyvěsila látkovy (jiné plíny se tehdy nepoužívaly), tak to bylo jako by vyvěsila vlajky plíny byly do růžova, hněda, modra, žluta, prostě směs, ale bílá se tam nenašla.
Prostě bílé prádlo je pro mě téměř jako (když to přeženu) jako posvátné a bílé být musí. Na ty bryndáky a plínu a vůbec bílé bavlněné prádlo je nejlepší klasický odbarvovač v prášku (prodává se v drogerii) vysype se do hrnce a přivede k varu, prádlo se tam hodí a pak vypere a vymáchá klasickým způsobem, ale bacha odbarvovač dost smrdí, tak malýho dát raději ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
30.12.10 18:31

nejradši bych to udělala hned, ale mam jen to savo. Zkusím se v drogérce poptat, snad to ten týden vydrží a pak pustí :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
30.12.10 18:32

Musim se zastat zakladatelky, me taky nenapadlo ze manzel bude iniciativni a zapne pracku s neroztrizenym spinavym pradlem 8-o

no ale precetla jsem si poradne prispevek, a ja kdyz mam pul pracky tak bud pradlo necham az je toho vic nebo vyperu na polovicni varku:D ja teda jsem na trizeni uplne uchylna :evil: :oops: :lol:

ahoj, tak to se mi stalo cca pred mesicem , doporucuji koupit tak 3 baliky odbarvovac pradla omylem, maji v DM cca 40 kc, nevim kolik toho pradla je, ale me stacily tri pytliky, jelikzo manzel zapnul pracky kde bylo ruzove, cervene, bile, cerne.. no nevyndal spinave z pracky a neroztridil takze jsem pres noc dala do kyblu pradlo zvlast dle puvodnich barev roztrizeni do rana nechala rano vyprala postupne a super! jeste se pridava i do prani sacek, ale ani jsem nepotrebovala! a myslim ze ten odbarvovac budou mit i jinde nez jen v DM ne?

tak hodne stesti! at se to povede! pak napiste:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23033
30.12.10 18:37

tyden? to je moc… a co savem na pradlo do toho bileho a pak ocet na prani?
a nemate tam jinou drogerii?nebo supermarket?jinak da se sehnat i na netu http://www.zbozi.cz/items?…

mozna treba v tescu by mohli mit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
30.12.10 18:39
Anulka píše:
Pettulle píše:
peru vše najednou, protože třídit podle barev bych měla vždy jen třetinu pračky a tak peru bílé, světlé i tmavé dohromady.
Teda promiň, ale tak jak jsem téměř 25.let vdaná, tak mě nikdy nenapadlo prát prádlo takhle dohromady, navíc dnes jsou pračky, které si podle váhy berou vodu, tak není co řešit-divím se, že se ti taková „nehoda“ nestala už dříve. Já měla kdysi sousedku, která když vyvěsila látkovy (jiné plíny se tehdy nepoužívaly), tak to bylo jako by vyvěsila vlajky plíny byly do růžova, hněda, modra, žluta, prostě směs, ale bílá se tam nenašla.
Prostě bílé prádlo je pro mě téměř jako (když to přeženu) jako posvátné a bílé být musí. Na ty bryndáky a plínu a vůbec bílé bavlněné prádlo je nejlepší klasický odbarvovač v prášku (prodává se v drogerii) vysype se do hrnce a přivede k varu, prádlo se tam hodí a pak vypere a vymáchá klasickým způsobem, ale bacha odbarvovač dost smrdí, tak malýho dát raději ven.

Naše prádlo třídim a bílý peru zvlášť (nemam ráda zapraný a zešedlý), u malýho kvůli jeho málo věcem to netřídim (nebudu dávat 3 malý bílý věci prát zvlášť a našim práškem to zatim prát taky nechci) a NIKDY se mi to nestalo, protože to byl zřejmě kvalitní materiál s barvama a i to bílý bylo pořád krásný. A neptala jsem se na to jak to prádlo mam prát, a když o něčem vim, že to pouští, tak to peru pouze s tmavym - černym.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
30.12.10 18:44
Monjie píše:
tyden? to je moc… a co savem na pradlo do toho bileho a pak ocet na prani?
a nemate tam jinou drogerii?nebo supermarket?jinak da se sehnat i na netu http://www.zbozi.cz/items?…mozna treba v tescu by mohli mit…

tady u nás drogerka neni, musim zajet do města a problém je, že v těhle mrazech jsem bez auta (musim mít vyndanou baterku a ještě mi nikdo neukazoval jak se tam dává) a pojedu až příští čtvrtek k doktorovi.

No na poloviční dávku nevim jak se to dělá, ale asi mam takovou pračku, že by si to měla určit sama, prát v ní dokážu, ale návod jsem nečetla. Takže nevim co všechno dokáže, krom žraní ponožek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
30.12.10 18:45

Mají ho i (ten Odbarvovač pro omylem odbarvené prádlo) v Jasmínu a v Tetě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
30.12.10 19:22

odbarvovač

přesně tak, v tětě jsem ho viděla určitě, ale v Jasmínu jsem ho zase pro změnu nenašla:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
30.12.10 19:26

Jj, taky bych zkusila ten odbarvovač. A zastávám se tě, protože já taky perfektně netřídím. Nemám s tím ani problém.. Spíš fakt záleží na materiálu a pak taky nově koupenou věc vzít poprvé jen tak ruce namočit a zjistíš, zda pouští barvu ;). Já třídila, když jsem byli bez dětí, ale teď jsem jak mega prádelně a ještě to třídit, bych si tu mohla vymezit na to další místnost :roll: (malý se dost počůrává). Jinak já bych to riskla i do toho SAVA Perex. I ten pytel. Stálobarevné barvy by se to dotknout nemělo, když jednou za čas beru dětské Saem perex, dávám tam nejen bílé, ale i to, co vím, že je světlé a že to nepouští. A pohodě barvičky drží.. Max to budeš mít světlejší :nevim: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný