Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, asi každá z nás má v živote priateľku s ktorou to už „ťahá celé desaťročia“. Monika je moja priateľka 22 rokov, spolu sme prežili školu, pubertu a bola som s ňou i v deň D, keď sa vydávala ako jej svedok a prvá družička. Bolo to pred 10 rokmi. Odišla bývať z rodného mesta za manželom niekoľko desiatok km do malebnej dedinky. Udržiavam s ňou kontakt po telefóne, SMS, či pohľadnice k sviatkom. Pred 3 rokmi som sa vydávala, bola pozvaná na moju svadbu - no neprišla - ospravedlnila sa tým že mala menšiu nehodu a nie je súca ísť medzi ľudí… Bolo mi to ľúto, ale chápala som ju. Do dnešného dňa som žila v presvedčení, že žije usporiadaný manželský život. Veď keď som občas u nás v meste stretla jej manžela (môjho spolužiaka zo strednej školy) vždy vravel že je u nich všetko OK, že sú zdraví atď. Dnes napoludnie som dostala od Moniky SMS-ku plnú zúfalých slov. Zavolala som jej a na moje obrovské prekvapenie som sa dozvedela, že už 8 rokov ich manželstvo nie je harmonické. Spočiatku to bolo jeho príležitostné opojenie sa alkoholom s kamarátmi, neskôr k tomu pribudli dlhy vzniknuté hazardom na automatoch, slovné urážky a ponižovanie, občas nejaká facka… Ak mala modrinu na viditeľnom mieste, radšej nevychádzala z domu pretože sa išla hanbou prepadnúť - (asi preto nebola na mojej svadbe). V súčasnosti sa jej už vyhráža, nedáva jej peniaze, domov jej asi čoskoro začnú chodiť exekútori… Ako sa musí cítiť žena, ktorá po 8 rokoch povie svojej priateľke pravdu? Neviem si predstaviť… Prečo pomýšľa na sebe vraždu otrávením? (vraj to neurobila preto, že sa bojí čo bude s jej dvoma synmi (10r. a 5r.).Panebože, ja som matka 2 ročnej dcérky, na ceste máme druhé dieťatko, za svoje deti by som dala život, chcela by som s nimi žiť čo najdlhšie, byť im oporou, poláskať ich, vidieť ich šťastné..... A ona? Pomyslela na to že ukončí svoj život!!!! Veľmi by som jej chcela pomôcť, poradiť… viem že sú nejaké tel. linky, kde môžu zavolať týrané ženy, ale ako inak jej ešte môžem pomôcť? Kde zistím, kde sa nachádzajú centrá pre matky s deťmi? A môže ísť zo svojim problémom aj na sociálku? Nie je mi ľahostajná. Nikdy by som si nepomyslela, že budem osobne poznať človeka ktorý prežíva niečo takéto… Preto Vás prosím..... ak ste v živote prešli niečím podobným, alebo pomáhate ľudom ako je ona, napíšte mi, poraďte… ďakujem, kaska.
pozri http://www.piatazena.sk/linky.htm
alebo, http://www.pomocobetiam.sk/
co mozes urobit pre priatelku, podpor ju a dodaj odvahy. kontaktovat prislusne organizacie by mala uz ona, tam jej poradia.
Prave jsem ti sem chtela napsat linku „piatazena“ a vidim uz tu je. Tam urcite najdes hodne informaci.
Nemam nastesti zkusenost s necim takovym, ale myslim, ze tvoje kamaradka bude potrebovat, abys ji presvedcila udelat ten prvni krok. Myslim, ze bude rozvod nevyhnutelny, ale driv nez oznami navrh svemu manzelovi, asi by mela skutecne vyhledat azyl pro tyrane matky a radsi navrh na rozvod podat bez jeho vedomi. Dovedu si dobre predstavit, ze by ji po te, co mu oznami svuj umysl od nej odejit, znovu zbil. .. s takovym chlapem se asi po dobrem nedomluvi…
Marki
Ja nevim, jestli je to spravne, ale co kdybys ji nabidla, aby od manzela odesla i s detmi a zustala nacas u tebe, dokud si nesezene byt a trochu neusporada financni situaci? Ja myslim, ze pokud bude mit kam jit, ma uz napul vyhrano. Chapu, ze to pro Tebe a Tveho manzela muze byt hodne stresujici, ale ja bych to asi pro kamaradku udelala.
Jana
Zerda: Ponúkla som samozrejme aj túto možnosť, ale vzhľadom na to že jej manžel, je môj bývalý spolužiak zo Strednej školy a vie že ona je moja najlepšia priateľka… asi by ju hľadal u nás. Som rada,že sa so svojím problémom odhodlala zdôveriť rodičom. ďakuje aj Vám.