Pomoc státu maminkám?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.5.10 22:01

pomoc státu maminkám?

Krásný večer, chtěla jsem se zeptat na toto: když je mi 16 a čekám s partnerem miminko které si chceme nechat. Jak to je z podporou státu? já jsem bez přijmů a přítel v době porodu bude v práci něco málo přez rok . budeme mít nárok na porodné nebo mateřskou, ?? jinak nevím jak by jsme to zvládly. nevíte něco jak je to v této situaci? .. děkuji moc.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17180
24.5.10 22:10

na porodné určitě nárok máš, co se týče mateřské tak nevím :nevim: holky určitě poradí ale minimum je, že budeš mít nárok na 4 letou rodičovskou. No a pak bych zašla asi na sociálku optat se na dalšídávky - příspěvěk na bydlení, přídavky na děti apod. Dost záleží jestli bydlíte sami nebo u rodičů. Pokud u rodičů tak si myslím, že na většinu dávek nebudete mít nárok protože se počítá příjem celé domácnosti. Ale to jen tak lovím z hlavy,nejsem v tom kovaná tak mě prosím neber za slovo. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27247
24.5.10 22:22

Na porodný nárok máš, jinak dostaneš automaticky 4 letou variantu rodičkovské dovolené, kdy 21měsíců budeš brát 7600 a zbytek 3800. Na rodičovskou budeš mít nárok ode dne narození miminka.
Ovšem vše může být jinak vzhledem k tomu, že budou volby, tohle je za stávající situace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.5.10 22:25

ahoj anonymní, nejsi náhodu l.a.n-a? ta tu nedávno řešila těhotenství v 16. letech :think: od státu dostaneš po porodu 13 tis (jednorázově) a poté 7600,– kč mateřské prvních 21 měsíců. poté až do 4. let dítěte budeš brát 3600,– na víc nárok nemáš, neboť si zatím ještě nepracovala. moc penež to teda není, na pleny, sunar a základní hyg. potřeby to mnohdy ani nestačí :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1357
24.5.10 23:06

Markéto, proč se anonymní ptáš jestli je lana? Třeba píše anonym z nějakého důvodu a ty to takhle propálíš? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
24.5.10 23:27

ostatní už odpověděly.. dostaneš porodné 13tis. a rodičovský příspěvek - 7600 /3800 do 4 let věku dítěte. mateřská je nemocenská dávka, odvíjí se od platu a tudíž je vyplácena jen těm, kteří před porodem pracovaly a odváděly nemoc. pojištění min 270 dní..

plus nevím, jak je to s faktem, že jsi nezletilá.. jetsli se porodem staneš „zletilou“ nebo nějak zažádat? nebo jestli za tebe dál nesou odpovědnost rodiče.. nevím, ještě jsem se s tím konkrétně nesetkala..

každopádně tak jako tak, o Rodičák/porodné se musí požádat na sociálce/úřadu práce a tam ti jistě podají více informací než my tady.

hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
24.5.10 23:34

Já mám takové tušení. Že ty sama o ridičák nemlžeš žádat, když nejsi zletilá. Ale jak už psali předemnou na úřadě práce/sociálního zabezpečení ti řeknou víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44181
25.5.10 06:59

Taky přeju hodně štěstí :kytka:

Samotným porodem se určitě zletilou nestaneš.Musela bys požádat soud o „zplnoletnění“,lidově se tomu říká „dokupovat roky“.Mám ale pocit,že by ses musela vdát,ale nevím to jistě.

U nezletilých je praxe taková,že budeš předvolána i se svým zákonným zástupcem na OSPOD,potom k soudu a dítěti bude stanoven opatrovník,většinou jeden z rodičů nezletilé - asi matka,až do doby Tvé zletilosti.

Za dítě ponese právní odpovědnost ten stanovený opatrovník - Tvá matka,bude jeho zákonným zástupcem místo Tebe,do doby Tvé zletilosti..

Měla to tak známá v roce 2006,pokud se v tomto směru něco výrazného změnilo,tak se omlouvám.Ale myslím,že ne :mrgreen:

V té době jsem pracovala MěÚ,kde se vyřizují dávky pro rodiny s dětmi,jsou to ty „žebrácké“,dnes příspěvek na živobytí,doplatek na bydlení.V té době se to jmenovalo trochu jinak..
S nezletilými matkami chodily žádat jejich matky,zákonné zástupkyně dětí nezletilých matek..Protože podepsat to musí zákonný zástupce dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.5.10 11:54
JančaK píše:
Markéto, proč se anonymní ptáš jestli je lana? Třeba píše anonym z nějakého důvodu a ty to takhle propálíš? :oops:

promiň, ale mě na tom nic divného nepřijde, že jsem se zeptala, jestli je to ona. pokud ne, tak se stejně nikdo nedozví, kdo ten příspěvek psal. a pokud to ona je, tak se nic neděje - protože ten kdo emimino sleduje více méně pravidelně, tak mu asi neunikla informace, že l.a.n-a tady v posledních pár dnech to těhotenství v 16.letech řešila několikrát. myslím, že nejsem jediná, komu došla spojitost :nevim:
a co je na tom špatného zeptat se, jaká je podpora na dítě?? :nevim: nic osobního to není, tak nechápu proč anonym :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4957
25.5.10 12:03
Marketa_Fialova píše:
JančaK píše:
Markéto, proč se anonymní ptáš jestli je lana? Třeba píše anonym z nějakého důvodu a ty to takhle propálíš? :oops:
promiň, ale mě na tom nic divného nepřijde, že jsem se zeptala, jestli je to ona. pokud ne, tak se stejně nikdo nedozví, kdo ten příspěvek psal. a pokud to ona je, tak se nic neděje - protože ten kdo emimino sleduje více méně pravidelně, tak mu asi neunikla informace, že l.a.n-a tady v posledních pár dnech to těhotenství v 16.letech řešila několikrát. myslím, že nejsem jediná, komu došla spojitost :nevim:
a co je na tom špatného zeptat se, jaká je podpora na dítě?? :nevim: nic osobního to není, tak nechápu proč anonym :nevim:

Nápodobně :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
25.5.10 14:16
Marketa_Fialova píše:
JančaK píše:
a co je na tom špatného zeptat se, jaká je podpora na dítě?? :nevim: nic osobního to není, tak nechápu proč anonym :nevim:

(Ospravedlňujem sa za OT…)
Markéto, ja súhlasím s Jančou. Keď už sa niekto rozhodol, že použije „Anonyma“, je úplne jedno, či prídeš na to, kto to je, alebo nie. Môžme síce debatovať o tom, či sa využilo anonymného dotazu právom (ja sa toho ale radšej neúčastním, nikdy nepoznám „celý príbeh“, ako sa hovorí) prezradzovať „totožnosť“ je ale dosť podpásovka. (Na ktorú bude od Anonymní najlepšie vôbec nereagovať…)

• Citovat
  • Upravit
9
25.5.10 14:17

No mě je 16 ,ale přítely je 21 takže to miminko nebmusí bejt napsané na rodiče ne ? kor když mamku nemám a otec je no škoda mluvit.. a co varianta že by na mateřskou šel přítel? ten rok pracuje tam by to bylo jak? . nevíte ? – děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44181
25.5.10 14:23
gabN píše:
No mě je 16 ,ale přítely je 21 takže to miminko nebmusí bejt napsané na rodiče ne ? kor když mamku nemám a otec je no škoda mluvit.. a co varianta že by na mateřskou šel přítel? ten rok pracuje tam by to bylo jak? . nevíte ? – děkuji

gabN,zajdi se informovat na nejbližší orgán sociálně právní ochrany dětí.Stejně to s nimi potom budeš řešit,tak je lépe vědět vše dopředu..

Na mateřskou přítel samozdřejmě jít může.Nevím,kde a jak dlouho pracoval,ale pokud pracoval,mateřskou pobírat bude.Potom přejde na rodičovský příspěvek,může si zvolit i tříletou variantu 7600Kč po celé 3 roku a tuto variantu v průběhu rodičovského příspěvku převést na Tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
25.5.10 14:27

Ano moc děkuji. zajdu tam až dostanu odvahu, není to zrovna jednoduché. proto to zjišuji tady abych tam šla alespoň se základnímodhadem.. proto jsem ráda za každé onfo co mi můžete poskitnout :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44181
25.5.10 14:29

Co se týče zákonného zastoupení miminka,nevím,jestli potřebuje druhého zákonného zástupce,když je otec zletilý.Znám z praxe jen pár případů.Vzpomínám si na jeden,kdy byl otec i matka nezletilí,dítě nezletilých rodičů měla v péči matka nezletilé matky,za nezletilého otce platili výživné na dítě rodiče..

Další případ,kdy dítě nezletilé matky bylo bez určení otcovství,opatrovník byla rovněž její matka,k soudu podán návrh o určení otcovství a stanovení výživného,než se vše vyřídilo - dlouhé čekací doby na soud,otec se k rodině vrátil a přihlásil sám

A ještě další - nezletilá matka,zletilý otec.Dítě se narodilo jen měsíc před dosažením plnoletosti své matky.Než ji vůbec předvolali na OSPOD a podali návrh k soudu,matka nabyla plnoletosti a nebylo co řešit..

Ale neboj se,nějak to zvládnete,ke spokojenosti všech.

V krajním případě bych musela i s dítětem do dětského domova nebo do domova pro nezletilé matky.Kdyby soud rozhodl,že péči o dítě nelze zajistit zletilými osobami v rámci rodiny.Ty jsou většinou ve velkých městech..

Nestraším,aby mě někdo nenapadl.Jen podávám informace.Každý případ se řeší individuálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat