Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, prosím o radu. Užívám hormonální léčbu na IVF s darovanými vajíčky a zhruba za 14 dní bych měla jít na ET.Ale už dva dny mi není dobře, mám ucpaný nos a pobolívá mě v krku
Samozřejmně se bojím vzít si nějaký prášky, nevim jak dlouho se to pak z těla odbourává a nechci riskovat nemocný nebo postižený mimi
V lékárně mi na krk doporučili jen septisan, že ho můžou i těhotný, ale bojím se, že se mi něco rozjede zrovna v tu nejnevhodnější dobu
Byla jste taky některá před IVF nebo dokonce na začátku těhotenství nemocná?
Poraďte co mám dělat, jdu na IVF poprvé tak nechci nic zanedbat a podcenit
Poraď se v CAR, kde ti budou IVF provádět. Neprodleně. Třeba by se dalo ještě jeden cyklus počkat, pokud nezačala dárkyně ještě stimulovat. Ono i při lehkém onemocnění se dá otěhotnět, zvlášť pokud je uměle snižována imunita, tak je nějaká viroza docela častá..
Právě že dárkyně už taky stimuluje, protože nám musí srovnat cykly ![]()
Tak urcite vych se snazila poradit primo v CARu. Ale 14 dni je dlouha doba a urcite se z toho dostanes. Ja kdyz jsem mela stimulaci, tak jsem se bala toho abych nebyla na odber vajicek nastydla, protoze by me neuspali. A pak bylo v pokynech po ET se vyhybat horecce, i kdyz to se asi neda moc ovlivnit. Ale pred ET si myslim, ze bezne leky nevadi. Me po tom odberu dali bezne leky na bolest.
Vem si Preventan Akut, cucej 2× denně (respektive strč pod jazyk a nech volně rozplynout) a pak min.30 minut nejíst a nepít, ať se to pěkně ze sliznice vstřebá. Pomůže zvýšit protilátky, aby z toho byla rychleji venku. Jinak 14 dní je fakt na virosu jako je rýma, bolení v krku dost dlouhá doba, do týdne by měla být pryč. A tyhle přípravky by z těla měly být rychle pryč - do 2-3 dnů obvykle. Hlavně abys do ET byla zdravá. Já 14 dní před IVF brala antibiotika na zánět močových cest, v CARu jsem se s tím radši ani nepřiznala, aby mi neposunuli IVF o měsíc..
A taky to vyšlo. Držím palce.
@lekarnicka28 Tak to jsi mě uklidnila. Já myslím, že to možná bude jen nějaký nachlazení. Takže si můžu dát na noc ten paralen horký nápoj?
Právě že se nechci žádnýma lékama moc cpát. Já myslím, že kdybych byla nemocná, tak by asi embria zamrazila a až bych byla O.K.tak bych šla na KET, ale myslím že z čerstvých to bývá úspěšnější, tak se z toho chci nějak vylízat
Já byla před DV taky nachlazená jako hrom…hele dávej čaj, svařené červené(na sliznici
),kloktej heřmánkem-teda té chemie čím mín, tím líp a vyjde to, jako mně. držím palce ![]()
Jo klidně si paralen horký nápoj dej.. V poho.. Jen tak 5 dnů před ET bych se snažila už být zdravá a ničím se neléčit..do té doby z běžných věcí cokoli. A četstvá embrya jsou úspěšnější, to máš pravdu. Ale pokud by se už při OPU vědělo, že k ET nedojde, zamrazí je hned první den coby prvojádra a pak je před KET budou teprv kultivovat dál a to má taky lepší úspěšnost než jen rozmrazení již xbuněčných embryí. Držím palce!!!
Holky díky
Dnes je mi už mnohem líp, jen v noci, jak mi vyschne sliznice, tak mě škrábe v krku a nutí mě to kašlat, ale přes den je to už mnohem lepší i s tou ýmou. Koupila jsem si ten preventan tak ho užívám a taky ty bylinkový pastilky od Můlera
Dne a max. zítra zkusím naa noc ten horký nápoj. Jinak se pořád nalejvám teplým čajem s medem a citronem. Mylím, že do ET to bude dobrý ![]()