Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, můžete mi prosím poradit. Před třemi lety, když jsme se snažili o první dítě mi před IVF dělali imunol. vyšetření a měla jsem pozitivní buněčnou imunity, protilátky na embryo a sperma, brala jsem tehdy prednison a vyšlo mi hnedka první IVF, takže jsem to neřešila. Ted jsme šli do ketu, který nevyšel, prednison beru od konce září, v lednu jdu do dalšího ketu a pokud nevyjde tak IVF, jde mi o to, zda můžu prednison brát delší dobu v kuse, někde jsem četla, že po půl roce je dobré udělat pauzu, v caru mi radí nevysazovat a jít pak případně co nejdříve do dalšího IVF. Imunolog. vyšetření už dělat nechtějí, že to stejně nemá už význam, jak je jednou imunita narušená, tak je lepší jistit to prednisonen, máte s tím nějaké zkušenosti? Tím, že mi vyšlo první IVF tak jsem spoustu věcí nemusela řešit, ted vím, že kety nejsou tak velká úspěšnost a nejspíš mě znova IVF nemine a ta kvanta léků co beru, ještě estrofem a utrogestan, jothyrox na štítku…
díky moc za zkušenosti a rady
![]()
No nám říkali, že u Prednisonu by se měla po 3 měsících snížit dávka a po 6 měsících vysadit. Vedlejší účinky jsou prý, že člověk hodně nabere - mamka nabrala přes 10kg
a prý se ti začne špičatit obličej. Někomu může být i zle.Ale o vysazení a snížení by měl rozhodovat ošetřující lékař
Až tam půjdeš, zeptej se ho na to, za to nic nedáš ![]()
Díky, já po něm zatím nenabírám a u min. IVF jsem ho brala přes půl roku určitě, tak já se ještě poptám.. Beru jen jeden denně, to prý není vysoká dávka
To není vysoká dávka myslím pokud si dobře pamatuju ty tablety mají cca 5mg a máš štěstí, že nenabíráš. Akorát vím, že se léčba na chvíli přerušila aby nezlenivěli nadledvinky. Když si vzpomenu na jednu 6 letou holčičku, kterou nám ukazovali na praxi v nemocnici jako příklad dlouhodobé léčby Prednisonem
chudák, byla úplně opuchlá, ruce, nohy, obličej jak melounek a typicky špičatou bradu ![]()
A můžu se zeptat po jaké době se nabírá a u jak silných dávek? no já s tím zatím problém neměla, tak snad už mít ani nebudu… ale i tak mam strach
@MR ahoj mr, omlouvam se ze se sem vkradam. zaujal me tvuj prvni denicek. po 2 letech budu s carem konecne resitnase neuspechy. ceka me laparo a imuno 24.1. mohu se zeptat za jak dlouho po lecbe te pustily do ivf?
vim ze jeste neznam svoji diagnozu, ale jen ze zvedavosti. dekuju sima
Buď v klidu
máma brala taky tbl po 5mg a už šly kila nahoru a bylo ji špatně. Dneska jsem se ji na to ptala. Měla bolesti kloubů a nemohla hýbat pravým kolenem, tak ji nasadili Prednison. Ale pořád nevěděli co to je. Až po půl roce zjistili, že má chlamídie a do toho norelku nasadili jinou léčbu. To máš jako s antikoncepcí. Dali mi po porodu depoproveru a za půl roku mám 6kg nahoře a jsem taková jako oteklá i sestřička si toho v ordinaci všimla, tak Dr. říkal, že mi v únoru napíše jinou antikoncepci a kámoška bere Depoproveru už 2 roky a nic
Na každého působí léky jinak ![]()
Alčák: je pravda, že hormony snáším dobře, po antice ani jiných mi nic nebylo, tak snad to tak zůstane, ale ten prednison po domluvě s dr. vysadím, pokud nevyjde ket a do IVF se hned nepoženu, dám tělu čas na zotavení
Simi: ani nevíš, jak mě štve, že Cary dělají tyhle vyš. až po takové době a neúspěších
, můj dr. byl pečlivý a doplatil na to, pojišťovna ho div nestáhla z kůže a ted odjel do zahraničí, že už toho tady má dost
![]()
Ale k tvému dotazu, já byla na laparo na konci ledna, na imunu v březnu, duben - květen Františkovy lázně, červenec IVF a hned se zadařilo, takže během půl roku se to sfouklo a mam doma už skoro 2letého rošťáka.., ted chceme druhé, ale zatím se nedaří…¨
Držím palce, kdybys chtěla nějaké info ještě napiš SZ
@MR moc moc ti děkuju, já ty lázně dát nemůžu, nemůžu vystřelit z práce, ale na imuno jdi konec ledna, laparo ještě před tím. čekačka na výsledky je prý 4 týdny, tak snad bych v létě také mohla být připravena. děkuju moc.