Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, s manželem se snažíme o miminko už přes dva roky… rok jsme se snažili neúspěšně a proto jsme se nechali vyšetřit v Apolináři.. Vše nám dopadlo na jedničku… at průchodnost vejcovodů, imunologie, spermiogram atd.. bylo toho dost, závěrem nám řekli, že patříme do té malé hrstky snažících se párů, co mají idiopatickou sterilitu. Dali nám hromadu prospektů s umělým oplodněním atd… je mezi vámi někdo, kdo po této diagnoze otěhotněl přirozeně?? Ještě co jsem vám chtěla říct.. na miminko se moc s manželem těšíme, ale snažím se na to nemyslet… kolikrát až mě to překvapuje, jak to dokážu z mysli tak trochu vytěsnit, dále.. cvičim, docela zdravě jím, nekouřím, nehlídám si bazální teplotu, ovulaci… takže mě snad ani nikdo nemůže říct „MOC NA TO MYSLÍŠ“ nevím, už co by pomohlo… brala jsem i femigard, kontryhelové čaje, čistící čaje.. prostě nic nepomáhá. Poradíte některá ![]()
Jsou prostě věci mezi nebem a zemí - velká útěcha to teda není, to chápu. Třeba je problém v něčem, co zatím neobjevili. Např. jsme se s kamarádkou začali snažit zároveň, u nás se na problém přišlo po roce, za další rok jsme byli těhotní (IVF), teď čekáme druhé a třetí (KET), jim celou tu dobu trvdili, že jsou oba v pořádku, dokonce se jim podařilo několikrát přirozeně otěhotnět (pokaždé potrat), tak byli celkem v klidu, pak změna lékaře a zjistili, že je všechno špatně (problémy s genetikou). Nechápu, jak je to možné, ale u ní se projevuje i PCO a to by prý doktor poznat měl
Momentálně jim vychází transfer někdy v době, kdy mě porod. Sice to nechceš slyšet, ale někdy je lepší vyzkoušet IVF než čekat na zázrak
, ale každý to cítí jinak ![]()
@crazy0 V tvém případě bych se možná i uchýlila k návštěvě nějakého léčitele, pokud tyhle věci neodsuzuješ…Já sice 100% na to nevěřím, v rodině jednoho máme a zase to uplně neodsuzuju, takže by ti určitě mohl třeba poradit, za zkoušku nic nedáš.
A pak mě napadlo, co cvičení Mojžíšové? Můžeš mít zablokovanou pánev…
Jeden můj známý lékař, který pracuje v CARu, říká, že neplodnost bez důvodu neexistuje. Že pokud se nepodaří i přes všechna vyšetření s negativním výsledkem do 2 let otěhotnět přirozeně, tak tam ten problém je, jen se na něj ještě nepřišlo.
Kamarádce taky řekli v CARu diagnózu idiopatická neplodnost, pak 2× otěhotněla po IVF, bohužel obojí zamlklé těhotenství, následovala další mnohem podrobnější imunologická vyšetření, která ukázala takové problémy, že by se o ně mohla podělit ![]()
Taky jsme idiopati. Jen lehce zvýšená uminita. Těhotná jsem byla v loni touto dobou po lázních, ale dopadlo to revizí v lednu. Od té doby nic. Teď jsem byla podruhé na kontrolní LPS a začla zkoušet ovu testy, tak uvivíme. Na IVF zaím jít nechceme z důvodu peněz. Stále věříme, když už jsem byla těhotná jednou, že to výjde i podruhé:) Léčitel mi řekl že otěhotním v lednu 2013. A že donosím zdravou holčičku. Tak už se těším:D
Zkusila bych léčitele, jak navrhuje někdo výše. Například tento má prý hodně dobré výsledky:http://hakl.nymbursko.com/
Já si myslím, že idiopatická neplodnost neexistuje.
Doktoři nemusí ale nikdy na nic přijít, možnosti lékařské vědy jsou omezené, jsou prostě věci, na které se nikdy nepřijde.
Já nemám moc ráda specializovaná centra, spoustě lidí pomohla, ale taky se snaží rýžovat a mnohdy doporučují věci, které nejsou nutné.
Ale být vámi, tak nějaké navštívím.
To že se k tomu zatím neupínáš je fajn, ale spoň se netrápíš příliš, když už nic jiného.
Na druhou stranu, že si třeba neměříš, jestli máš ovulaci. Já to chápu, že to nechceš hrotit, ale po té době, co se snažíte, už je načase některé věci dělat. Existuje třeba malá skupinka žen, které ovulují v době menstruace, takové věci je potřeba zjistit, než se to začne řešit IVF.
Jestli to chcete řešit.
Moc vám holky děkuji za příspěvky… s jedním léčitelem jsem už v kontaktu, má moc plno a asi to bude chvíli trvat, než k němu pojedu… v caru mi řekli, že by jsme se už měli rozhoupat, taky mi řekli, že když se to do konce tohoto roku nepodaří, mohli by jsme od nového roku přemýšlet nad nějakéma umělejma krávovinama… no jo.. no… někdo by tak chtěl rád miminko a druhá ho porodí na hajzliku a odhodí ho.. jo ještě k tomu léčiteli, prý mám dost těžkou karmu a proto to nejde, uvidíme, ke všemu jsem otevřená, at je to léčitel, kdejaké zdravé preparáty k otěhotnění, cvičení Mojžížovky až k umělému oplodnění, nezastávám jen jeden názor.
Když to nepujde po dobrém, tak to půjde po zlém ![]()
Jo a ještě k té Mojžížovce, to asi nepůjde, každý den chodím do práce mezi půl sedmou a třetí hodinou, rehabilitace je v jiném městě a mají tam otevřeno jen do půl třetí, z práce mě ani náhodou nepustí… nemůžu si dovolit říct, že se snažíme o mimčo a že potřebuji jezdit na rehabilitace, jediná věc je, že bych zalhala a vymluvila se na záda, ale zase nevím, jak často se musí na Mojžížovku jezdit a jak dlouho to trvá…
Crazy-u mě Mojžíšovka nebyla tak časově náročná - první asi 3 cvičení se mnou probírala cviky a pak jsem cvičila sama doma a docházela tam jen jednou za cca 3měsíce na kontrolu. Ale cvičila jsem a bylo to prd platný, dcera je po 5IVF, taky idiopatická sterilita u nás. Zjištěná jen leidenská mutace ( na genetice - docela duležite-potřeba píchat miniheparin-možné předejití potratů)
no myslela jsem na to kudy jsem chodila, testovala jsem jak divá na všechno furt…takže o tom to není, nenech si dát do hlavy brouka „chytrolínek“ co do toho vlítly ani nevěděly jak že na to „Moc myslíš“ to je prostě blud století.
Přesně jak se tu píše: Idiopatický sterilita není, že nic není špatně, ale prostě není zatím možnost zjistit co konkrétně je špatně.
Každý k tomu přistupuje jinak, záleží jak moc jsi trpělivá a jak stará, já konkrétně jsem trpělivá málo a stará dost takže jsem sekala jedno IVF za druhým dokud se prostě nepovedlo. Říká se, že hlavou zeď neprorazíš, ale já si myslím, že když budeš dost dlouho a usilovně tlouct, tak že jednou to vyjde… ![]()
Ahoj Drunlenko, děkuji ti za příspěvek
napíšu ti, jak na tom momentálně jsem… doma mám několik krbiček s njekcema, které budu dostávat od druhého dne MS myslím šest dní… potom pojedu na kontrolu do caru a…
budou mi dělat IVF (umělé oplodnění) jsem strašně nezvozní… hrozně se bojím a ještě víc se bojím, že to nevyjde, protože tomu dávají 30%. Jinak jsem já i manžel ok, nic jiného než umělé oplodnění nás ani nečekalo, jedině… že by jsme se doma modlili a čekali na zázrak… děti jsem si přála už docela brzo (asi kolem 22let).. bohužel ten můj potřeboval dozrát
takže ted je mi 27let a už jsem na miminko doslova nadržená ![]()
@crazy0 no a proč Vám dávají jenom 30% když jste oba zdraví…já myslela, že se zkouší nejdříve IUI a navíc jsi ještě mladá, no mne už bude 33 tak to chci vydět potom ty procenta u nás…jinak já dlouho dítě nechtěla a ted když jsem po všech stránkách připravena se zase nechce miminu
…to věřím, že se bojíš, já už taky nevím co dělat už se mi taky nechce čekat na zázrak přes tři roky je dost ale na druhou stranu bych si moc přála aby dítě přišlo na svět samo, mne čeká ted to že se mám objednat 10-12 den menstruace na ultrazvuk a a pak mi asi budou muset podle toho udělat to IUI ![]()
Děkuji ti za to, co jsi mi napsala, jsem z toho dost v šoku… proč nám jako nenabídli lehčí formu oplodnění???
já těmto věcím vůbec nerozumím… nějaké zkratky… atd… hned jsem si o tom IUI přečetla… s manželem jsme na tuto metodu přímo určení.. já nemám žádný problém, manžel v pořádku spermiogram
fakt to nechápu, ted jsem s ním o tom mluvila a taky ho to naštvalo
co myslíš, mám tam zavolat? že by jsme chtěli zrušit IVF a chtěli by jsme IUI? Jenomže já mám doma už všechny ty krabičky a i podepsané papíry ![]()
@drunlenka
no těm 30% jsem se taky divila, jenomže i za to jsem byla ráda