Pomohou kortikoidy?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1966
5.11.09 22:31

Pomohou kortikoidy?

Ahoj,
mladší syn má ekzém - nevím, jestli to je AE nebo ne, na kožním jsem s ním nikdy nebyla, hlavně kvůli negativních zkušeností se starším klukem. Ten měl ekzém taky, ale poměrně brzy mu zmizel (cca do 2let). Ondra to má hlavně na zadečku - skoro jako jednolitou plochu :-( a pak na kotnících. Jinde nic. Ekzém se mu objevil asi v roce a půl a od té doby to má střídavě lepší a horší. Vyzkoušela jsem (kromě kortikoidů) snad všechno - A-Dermu, Excipial, Lipobazi, Indulonu, Infadolan, konopné mastičky (ty zabíraly u staršího) a je to čím dál tím stejnější. Nesvědí ho to, dvakrát denně promazáváme, ale teď, když přišel podzim a topná sezóna, mi připadá, že se to nějak víc horší…

A konečně dotaz :roll: Myslíte, že by pomohlo, kdybych mu to vyléčila nějakými kortikoidy (na kožním by mi je dali hned, kdyby ho viděli :-? )??? Nebo by to bylo jen dočasné zlepšení a když bychom je přestali mazat, zase by se to vrátilo k původnímu stavu? Dá se kortikoidy ekzém vyléčit nebo to jen zmírní nebo zlepší aktuální stav? V takovém případě bych se na to asi vykašlala, protože se mu to průběžně lepší a horší samo, že… Jen ještě dodám, že jsem sledovala snad vše, co se stravy a složek potravy týče a nevysledovala jsem nic. Jo a žijeme v Ostravě, tak možná je to výsledek zdejšího ovzduší :poblion: Někdo je furt nemocný, někdo to odnese ekzémem…

Díky za vaše postřehy.
Fifík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22654
5.11.09 22:41

Ahoj,

kortikoidy skutečně ekzém nevyléčí, pouze potlačí příznaky a to pouze na určitou dobu.

My máme velký úspěch s bylinkovou mastí Hojivý krém, prodává se v Centru tradiční čínské medicíny - viz. www.tcm.cz Pomáhá to teda fakt skvěle manželovi i 14M dceři. Jestli tě to zajímá napíšu víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
6.11.09 07:10

kamaradky holcicka dostala kortikoidovou masticku a vazne to po ni zmizelo a ted uz se dva roky neobjevilo, ale to je spis vyjimka.
Nasemu Tomikovi nepomohly kkd, ale nakonec veprove sadlo, ale po par mesicich se nam ekzem zase vraci.
Me pomuze vsechno jen na chvilku, a pak se vrati, treba solna jeskyne.
V TCM se lecila kamaradka, nevim presne cim, chodila ke konkretnimu lekari, dostala asi bylinky na miru. Byla nadsena, ale taky to pomohlo je na rok a pak uz lecba neucinkovala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
6.11.09 08:01

Nějak jsem nevyčetla, jestli je ekzém suchý, mokvavý nebo jaký. Je velká výhra, když to nesvědí, to bych chtěla zažít.
Vyzkoušela bych koupel v černém čaji, koupel v syrovátce (prodává se za pár korun v lékárně).
Po koupeli samozřejmě promazat.
Já teď zkouším domácí konopnou mast, ale zatím nic moc, spousta lidí si ji však chválí, že je to mnohem účinější než kupované přípravky z lékárny.

Jo a co se týče kortikoidů…nu oni pomůžou, někomu pomůžou a může mít pak dlouho klid, ale většinou se to objeví znova a čím delší je léčba, tím rychleji se pak projevy vrací. Nadruhou stranu, když ekzém bolí a svědí, že z toho člověk málem leze po zdi, tak je to úžasná věc a aspoň na chvíli vám zase svitne slunko nad hlavou :wink:

Příspěvek upraven 06.11.09 v 08:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
6.11.09 08:04

Díky za odpovědi.

Martyk - a ta mast se dá někde na netu sehnat? Sice už mě nebaví pořád dokola zkoušet něco nového, ale něco s tím dělat musím :-?

Mě připadá, že vždycky něco zabere, tak mám radost, ale za nějakou dobu jsme zas tam, kde jsme byli.

Když se mu to teď zhoršilo, začala jsem poctivě promazávat 2-3× denně (přes léto jsem mazala čas od času a měl to dobré), na chvíli to měl pěkné a teď i když mažem, tak má tu kůži šíleně suchou, červenou, skoro až popraskanou.

Jestli má ještě někdo nějaký tip, budu ráda. Kortikoidů se trochu bojím, přece jen to je chemie, navíc mu nesedne všechno, třeba A-derma nebo ta konopná mast ho na tom hodně štípaly, takže jsme je nemohli dávat.Promazávadla už nezabírají, tak já fakt nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
6.11.09 08:08

Cancerko - čaj jsme zkoušeli, nic, syrovátku ne…jaké to má mít účinky? My bychom potřebovali něco, co zadrží na kůži tu vlhkost - ekzém je suchý. V jakém stavu se ta syrovátka prodává? To je prášek? Svědit ho to samozřejmě svědí, ale ne nijak tragicky, spíš, když vyleze z vany, než namažem, tak si to škrábe, ale tím, že to má přes den pod oblečením, tak se jinak nedrbe.

Z té konopné mastičky jsem měla pocit, že je asi dost silná, štípalo ho to dost. I když jak jsem psala, na staršího kluka zabírala téměř zázračně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
6.11.09 08:09

ještě jsem svůj předchozí příspěvek doplnila o ty kortikoidy

jinak tu mast sehnat je problém, ale teď se mi to podařilo pošlu SZ

ty konopné přípravky z lékárny mi ekzém zhoršovaly maximálně a pak jsem zjistila, že je to tím, že tam přidávají ureu nebo měsíček lékařský a obojí mě hodně dráždí.Navíc se to vyrábí z oleje ze semen, kdežto domácí mast je z listů a palic a bílé vazelíny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
6.11.09 08:15

Ahoj!

Ve většině případů kortikoidy nevyléčí, jen na pár dní potlačí příznaky, jak už bylo napsáno.

V čem perete? Jaké oblečení nosí?
Možná to může mít souvislost i s tím jídlem. Všeobecně sladkosti to zhoršují… Nebo může být nějaká nenápadná potravina (příp. konzervant či jiná složka), která to zhoršuje.

Opravdu ho to nesvědí?
Zkusila bych opravdu zajít na to kožní, alespoň jednou, aby se na to podívali. Nikdo neříká, že je musíš poslechnout přesně v tom, co máš mazat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
6.11.09 08:24

Ju ta syrovátka je prášek. Mám taky kůži vysušenou s problémem udržet vodu. To mi připomíná, že je důležitý dostatek tekutin, hlavně čisté vody.
Koupel jsem si dělala tak, že jsem si dala trochu té syrovátky + oilatum (nebo jiný olejový přípravek na koupel) a hned po koupeli namazat, čím dříve člověk namaže po koupání tím více vody se v kůži udrží.
Taky mi pomáhá pití melty, ale nevím jak staré děti ji můžou, myslím, že je vhodná i pro děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
6.11.09 08:30

Asi jsem neměla štěstí na doktorku…Ta se mu (staršímu) na ekzém podívala, řekla „no to vypadá strašně“, řekla mi to co už jsem věděla (prací prášek, bazén, jídlo…) a hned mu to tam namazala - kortikoidama samozřejmě :twisted: Než jsem se stačila vzpamatovat, už ji tam měl. No, víckrát jsme tam nešli.

Jinak vystopovat něco z jídla je fakt těžké, zvlášť, když jí už všechno. Kolikrát jsem nad tím dumala, když se mu ekzém zlepšil/zhoršil, co bylo jinak a na nic jsem nepřišla. Prací prášek jsme zkoušeli měnit, aviváž dávali-nedávali, taky žádná změna. Ještě si trochu slibuju, že až konečně koupíme novou pračku, bude se lépe vyplachovat ten prášek a třeba se to i tím trochu zlepší.

Oblečením to nebude - nosí bavlněné věci, žádné uměliny.

Abych pravdu řekla, už jsem rezignovala na to, že se dočmuchám příčiny, spíš se snažím zmírnit ty následky :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
6.11.09 09:06

A v tom bude možná ten zakopaný pes. Pokud je totiž příčina někde hlouběji, tak se to právě mastičkama moc nevyřeší.
U toho jídla jde o to vysadit nějakou potravinu ze stravy aspoň na 14 dní a sledovat, jestli to s tím ekzémem něco udělá.
Je to těžké, ale stojí to za to.
Určitě má všeobecně špatný vliv čokoláda a citrusy, tak bych možná zpočátku zkusila tohle.

Aviváž bych rozhodně nepoužívala, místo toho ocet do každého praní.

A vykašlala bych se na nějakou dobu na ty všelijaké mastičky typu Aderma aspol. a zkusila bych, pokud jsou to suchá ložiska, mazat tím sádlem (samozřejmě nesolené, nejlépe domácí).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2977
6.11.09 09:13

Co se týče hledání příčin, docela chápu Fifik, protože ono příčin může být stovka.
Mě třeba stačí změna nálady, změna teploty, nachlazení, změna hladiny hormonů, předdeštivé počasí, mrazy, horka.
Ale aviváž bych taky nepoužívala a dráždivým potravinám se vyhnula.
Jo a ještě do kůže dobře dodává vlhkost ambiderman, ale v zimě mazat spíše po návratu z venku, mrazy a voda to je destrukční.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
6.11.09 09:22

Já taky chápu, ale ze zkušenosti vím, že jen to mazání prostě někdy moc nepomůže.
Vím, že to může zhoršovat cokoliv a proto je třeba to nevzdávat a pátrat alespoň po tom, co ovlivnit lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1966
6.11.09 09:46

Holky, díky, budu zkoušet. Pro začátek zkusím zas nedávat tu aviváž. Možná trochu blbý dotaz, ale: Co s tím octem? Neředěný? Normálně do nádržky na aviváž? A kolik? Dík…

Sladké jí minimálně, myslím tím sladkosti typu čokoláda, bonbony. Jinak třeba sladké pečivo, musli tyčky, jogurty a tak, to jo. Citrusy jí taky jen občas, ještě nezačala jejich sezona - když mu dám pomeranč nebo mandarinku, tak schválně sleduju, co to udělá, to člověka trkne, žejo. Ale nezdá se mi, že by mu to ekzém zhoršilo.

Spíš jsem ráda, že jste mi potvrdily to, co jsem si myslela o těch kortikoidech. Tím pádem budu dál bojovat sama, k dr. asi nepůjdu, nemyslím si, že by mi řekli něco jiného, než se všeobecně ví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2480
6.11.09 10:07

Jo, jo, trošku octa cvrknout do nádržky na aviváž.

S těma doktorama tě chápu… Obvykle z dětí dělají pokusné králíčky.
Trošku mě překvapuje, že ho to nesvědí. Většinou si atopák děti škrábou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek