Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, doufám, že máte někdo zkušenost a poradíte. Mám chlapečka 2 roky a zhruba od 4 měsíců jsme neměli problémy se spaním. Žádné uspávání ani na noc ani přes den. V noci se vzbudí 1× na čaj a spí dál. Chodí spát po 7 hodině a vstává mi kolem půl 7 ráno. Posledních 10 dní máme problém s odpoledním spaním. Bylo zvykem, že se naobědval, došel na nočník a ve 12 šel spát. Spal zhruba 2 hodinky. Teď zlobí, utíká z postele, když ho dám do postýlky tak si tam hraje. Zkoušeli jsme si s ním jít lehnout, ale stejně neusne. Jediné kde usne, je kočár. Jsem podruhé těhotná a vidina toho, že mi nebude už přes den vůbec spát je hrozná. Je to malý živel a za celý den s ním jsem úplně vyřízená. Poradí mi někdo nějaký fígl. Děkuju moc. ![]()
No ja nevim,ale nektere deti proste po obede prestanou spavat ![]()
Mala teda jeste spi,ale obcas tady ctu,ze nektere deti uz po druhem roce nepotrebuji odpoledne spanek,tak treba to je vas pripad.
Figl neni,proste uz nema potrebu spanku
,jak uz je psano,hodne deti prestava kolem druhyho roku spat.
Tak fígl nemám,ale Domča začal chodit do školky,po obědě dojede domů a spát taky nechce.
Ještě tak o víkendu.
Už spát nebude
Můj starší nespí po obědě od necelých 2 let. Taky jsem v té době byla podruhé těhotná a kdybych si s ním šla lehnout, usnula bych první já.
Taky je od malička ten typ, co zalehne v 7 večer a vstává v 7 ráno. Teď má 4 roky a chodí spát večer okolo 8. Spát po obědě se nenaučil ani ve školce.
Jediný fígl, jak si aspoň chvíli odpočinout, je zavést si povinnou hodinku klidu po obědě v postýlce. Bez ohledu jestli spí nebo ne. Já jsem na tom ale netrvala. Bylo léto, raději jsem s ním vyrazila ven na hřiště, pískoviště.
Bohužel, jsem taky posel špatných zpráv. Jak přestává spát, tak už nezačne. monžá občas, když mu dáš ráno porgram, ale běžné už to nebude. Jojo, taky to mám doma …
Jak ho dám do postele, hrozí, že zdemoluje postýlku, pokoj, patro, dům. Podle toho, jak dlouho ho nutím setrvat v popoledním klidu.
neuklidním tě, ale Vojta od 2 let po obědě nespí, to musí být sakra únava.. vydrží 12-14hodin v kuse řádit..
některé děti prostě nespí..
vím, jak toi je, já bych po o spát šla
ale co můžu dělat
![]()
Přesně takhle to bylo u nás. Terka ale nespí už 1,5 roku.
Asi se s tím budeš muset smířit. Uplně tě chápu, já toho mám za celý den taky dost a to nejsem těhotná.
Řekla bych, že pokud jinak funguje normálně, jako že pak není večer moc brzo unavený a tak, tak už prostě nemá potřebu. Nebo není pořádně vylítaný. Jak je teď hnusně, třeba nechodíte tolik ven a on se začíná nudit?
Tak já tě taky neuklidním, malému je 16 měsíců a když spí 1× denně max. 1-1,5 hodiny, tak je to na něj hodně. Normálně třeba minulou středu mu stačilo spát za celý den 15 minut a vydržel do večera do osmi hodin. Dneska vstával v 7.30hod. ráno, spal za celý den 40 minut a usnul teďka večer v 19.30hod. Smiřuji se s tím, že třeba za chvilku nebude spát vůbec. Ale zas tak nějak to neřeším, prostě nepotřebuje tolik přes den spát. Já taky jako dítě moc po obědě nespala a ve školce už vůbec.
Můj skoro 20měsíční syn spí přes den tak hodinu, hodinu a půl, chodí spát večer ve 20.30 a ráno v 6 vstává… Předpokládám, že ve dvou letech už nebude přes den spát vůbec
. Řekla bych, že je to u spousty dětí prostě normální stav, koneckonců někdy přestane po obědě spát každé…
Bohužel, myslím, že ti tady napíšeme všechny totéž ![]()
My to měli stejně, kolem 2.roku dcerka nechtěla chodit po obědě spávat. Já se zrovna vrátila z porodnice, potřebovala jsem odpočívat.
Tudíž nastoupila vyřvávací metoda - nechceš spát, nevadí,ale z postýlky se půl hodiny nehneš.
Jejda, ta plakala ![]()
Ale během týdne opět spinkala.
Vím o spoustě dětí,které to v tomto věku zkoušejí, nicméně můj názor je takový, že spánek potřebují,jen se jim musí „přenastavit“ pravidla.
Díky za radu. Co se týče spaní mám stejný názor. U nás je problém v tom, že malej už spí na válendě, tudíž kdykoliv z ní sleze a jde si pro hračky.
priblizne mesic resime to same.. mala ma dva roky a 8mesicu a do tedka spala po obede bez debat i 3hodiny kdyz jsem ji nevzbudila.. najednou proste konec..uspavam ji,ze si s ni lehnu a usne,ale ted proste uz vyleze,jde si pro hracky a hraje si.. asi tyden jsem ji proste nutila,ale nemam na to nervy,kdyz nechce..taky cekam druhe dite a kdyz si s ni lehnu tak usnu driv jak ona a ona se naucila byt potichu a hrat si,abych neprisla na to,ze nespi.. je fakt ze spavala od 21hod az do 9:30 ale normalne po obede usla,ale ted proste ne.. uz si stim hlavu nelamu,protoze musim zase rict,ze mi driv a lepe usina vecer.. ve 20h spi a budi se rano v 9.ani neni protivna,jen mam strach,ze az se maly narodi,bude to tezke,protoze vim ze budu jak mura nevyspana:-(