Poporodní úzkost
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@lenicka134 myslíte, že už by to bylo na odborníka? Nedá se s tím nějak jinak vyspořádat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Psychiatr + terapie. Na tom není nic špatnýho, stejně jako bys šla k doktorovi se zlomenou rukou nebo bolavým zubem, vyhledáš lékaře protože trpíš úzkostmi. Řeš to, je zbytečný se trápit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Molu dá, ale je to hodně práce a pokud takto dlouhodobě ty úzkostné myšlenky nezvládáš, tak nejsi na nejlepší cestě. Je potřeba se naučit odlišovat ty úzkostné myšlenky, naučit se je rozpoznat a říct si „tohle není realita, to mluví úzkost“ a ty myšlenky odehnat. Nebo aspoň tak to dělám já (po letech terapie).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslíte, že jsem opravdu mimo? Že moje obavy sú neopodstatněné?
- Citovat
- Upravit
Ked já si i povím, že stačí, že už to nebudu dělat, aj jsem chvíli veselejší, jenže pak na něco náhodou natrafím, jako včera kdy jsm viděla reklamu na dobrého anděla, kde bylo nemocné dítě a maminka byla odbarvená na blond a zase má přepadla strasná úzkost, depka, strach..
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ked já si i povím, že stačí, že už to nebudu dělat, aj jsem chvíli veselejší, jenže pak na něco náhodou natrafím, jako včera kdy jsm viděla reklamu na dobrého anděla, kde bylo nemocné dítě a maminka byla odbarvená na blond a zase má přepadla strasná úzkost, depka, strach..
A přesně proto je načase přestat se trápit, a jít to řešit. To není žádná ostuda. Mám úzkosti a měla jsem poporodní depresi a nejsem zcela neurotypická, ale to neznamená že jsem nějak horší člověk. Jsem dobrá máma, pracuju, užívám si život, jsem spokojená. Akorát prostě musím vědět jak na svou hlavu a kdy si nechat pomoct.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Myslíte, že jsem opravdu mimo? Že moje obavy sú neopodstatněné?
Ano jsi, všimla sis snad že by všechny těhotné ženy chodily s odrosty? Sama jsem se odbarvovala v těhotenství několikrát. Fakt vyhledej odbornou pomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co třeba nový zdravotne-dusevni program mindwell? Máte tam na výběr uzkosti/deprese/stres.
Takže ten „uzkostny“ by mohl být pro Vas. Je to z domu online na 12 tydnu a vyplňuje si sama různá terapeutická cvičení v kbt směru https://mindwell.cz/programy
Kbt se používá právě na uzkostne stavy. Jednou týdně dostanete zpětnou vazbu od kbt terapeuta písemne.
Vypadá to zajímavě. Cena je 3000kc (není mnoho na 12 tydnu), když si tam napíšete o slevový zavádějící kod. Plná cena bude 15000.
Pojistenci VoZP mají mindwell bezplatne při splnění podmínek. https://mindwell.cz/vozp?…
Psychologa (nepise leky) můžete mít na pojišťovnu (dělají se zápisy a je to vetsinou přes zadanku od praktického lekare/psychiatra)…nebo samoplatecky…nebo je možnost využít příspěvky zdravotních pojišťoven vzp dava 5000kc na 10 sezení a další pojišťovny taky. Online/osobně podle toho, co Vám více vyhovovalo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Molu píše:
@lenicka134 myslíte, že už by to bylo na odborníka? Nedá se s tím nějak jinak vyspořádat?
předpokladam, že jste zakladatelka. Trpíte neopodstatněným strachem, že jste ublížila do budoucna dítěti. Z této představy vás nevyvede ani názor lékaře, který vám řekne že barvení je OK. Takže žádný racionální argument na Vás nefunguje. Je tedy nutné pracovat s Vaší psychikou a na to jsou právě ti odborníci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Máte spíš obsedantne-uzkostne myslenky, pořád dokola opakující se vyučující vtirave myslenky.
Kbt směr dělají v některých stacionárich. Měla byste možnost hlídání pres den? Například v Nudzu Klecany nabízí stacionar, který se specializuje na tyto stavy.
Tento program mají taky s možností hospitalizace (kdo nemuze denne dojizdet), ale s malým dítětem doma, nejspíš nebudete chtít.
Nepíšete odkud jste?
Mindwell program a i online terapie má výhodu, že jste doma. Mindwell si můžete dělat, když děti spí…kdykoli.
Rychlou pomoc psychiatra (leky) najdete v CDZ podle místa bydliště. Centrum duševního zdraví má sluzby psychiatra a psychologa pro rychlý kontakt během pár dní.
Lazne je možné žádat namísto hospitalizace (anebo po hospitalizaci). S miminkem nejspíš taky nebudete mít zájem o mesic v laznich a musela byste se léčit u psychiatra.
Základní léky Vam může předepsat taky prakticky lekar.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Otázka je jestli jsi vůbec aktuálně v takovém psychickém stavu aby čistě terapie a následná práce na sobě k tobě mohla proniknout přes všechny ty úzkosti. Nebylo by lepší se zaléčit léky (tj. návštěva psychiatra) a tím si zmírnit ty nejsilnější projevy? Pak se mnohem lépe hledají ty spouštěče úzkostí a lépe se na tom pracuje když máš čistou hlavu.
Já sama teď AD beru a jsem v pohodě, žádné vedlejší účinky (ťuk ťuk). Dokud jsem se třepala úzkostí, tak moc ani nešlo na těch bubácích nějak konstruktivně pracovat. Na terapie samozřejmě docházím i nadále a cítím, že mi hodně pomáhají. Věřím že ty léky za čas vůbec nebudu potřebovat. ![]()
- Citovat
- Upravit
Kojite? Pokud ano, běžte se poradit raději s psychiatrem než s praktickým lékařem.
S některými léky se nesmí kojit a psychiatr je na specializovaný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepomohli by mi nějaké bylinky, výživové doplňky, nebo něco takového? Obávám se medikace, mám 2 malé děti, aby jsem z toho nebyla nějak moc přitlměná, lebo ja jsem spavá i po tabletách na alergii napr. zodac ![]()
Asi jsem měla vždy sklony k takovým myšlenkám, zamotávala se vždy do něčeho, pokud nepřišlo zase něco jiné a tak dokola..trochu mi pomáhalo číst knihy, ale teraz na to vůbec není čas..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, jak zvládáte poporodní úzkost prosím? Som skoro 4 měsíce po porodu a trpím strašnou úzkostí, stále se vracím k tomu co již nelze ovlivnit - v 7 měsíci těhotenství mně kadeřnice nahovořila na odbarvení vlasú na blond (šílených odrostú), že to prý miminku neškodí a já jsem si to nechala udělat, protože manžel taky chtěl nech s tím už neco udelám..jenomže poslední 1-2 měsíce se tím hrozně trápim, zda jsem nemohla miminku uškodiť nějak do budoucna.. Bojím se, že by mohl z toho dostat rakovinu, nebo nejakú jinú hroznou nemoc..Narodil se nám teda zdravý chlapeček ale i tak se bojím, strašne se tým trápim, stále hledám na netu, kto se odbarboval v těhotenství ( celebrity, na facebooku známe..), taky čtu různé články, jaké jsou na to názory..a ty sú tedy různé, co mi vůbec nepomáha..Psala jsem i do pořadně ulékaře, kde mi praktická lekárka odpísala, že to nevadí, že určitě jsem synovi do budoucna neublížila, ale mně to vůbec neuklidnilo, stále na to myslím, když někam jdu, obzerám ženám vlasy..už mi z toho preskakuje.. Jsem nervózní, místy až depresivní, dokonce mívam myšlenky, že by bylo lepší kdybych neměla děti, že všechno jen zkazím, nebo kdybych vůbec nebyla.. samozřejmě, že si nic kvůli dětem neudelám, mám ještě staršího syna, u kterého jsem byla v tehu 1× na melír, ale kedže tam se barva nedotýkala pokožky, tak z toho tak rozhozená nejsem…Prosím poraďte co dělat, jak se nezbláznit? Vím, že tohle není normální, ale nemůžu si pomoct…