Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kanka80 To určitě nejsem
Bývalo to různě, mě se to týká od září, takže jak to je teď vím jistě. Jinak bych taky tápala.
@Sibyla0 Malé bylo 7měsíců když jsem začala chodit do práce 2směny týdně a rodičák mám do dvou let, tak jsem se v tom crpku zamotala… ![]()
@Tečička od dvou let může jít na celý den, na 5dní-to bejvávalo
Holky oživuji diskusi. Syn má 2 a 3/4 roku a jak je to obvyklé, je se mnou každý den. Od září máme školku, já se budu do práce vracet v prosinci/lednu. Zítra ho zkusím dát na pár hodinek do školky, ale mám z toho obavy. Je hodně na nás fixovaný, bojácný a vím, že bude problém. Už teď to těžce nesu, protože cítím, že je to další stupínek, vyrůstá a jednou se vzdálí…Vím, e je o život, školka bude jen přínosem, bude v kolektivu, naučí se nové věci, jen mu to prospěje, ale…budu hodně truchlit. Měly jste taky některá takové svíravé pocity? Prosím jen nekritizujte, je to změna a jelikož vím, že syn je hodně závislák na nás, tak se bojím, že to on i já ponesu těžko.
No, problem je, ze maly z tebe tyhle pocity vytusi. pokud ty si nejdi jista, mas z toho strach, uz ted „truchlis“, tak to dite ma predem pocit, ze jde do neceho zleho
a krecovity usmev je neoklame…
pokud se citits, tak jak citis, tak bych ten nastup mozna o chvili odlozila, protoze mam pocit, ze ho slusne vystresujes ![]()
@Štrumfeta hlavně se s ním v té školce nerozlučuj do aleluja
venku si klidně pobreč, ale cestou tam a také při odevzdání nahoď úsměv a snaž se, aby byl hodně věrný. Žádné lítostivé pohledy a pohlazení. Aby viděl, že maminka je v pohodě, pak to i pro něj bude méně traumatické
Neboj, to zvládnete, věř mu a hlavně to tak neprožívej - přijdou nové zážitky, kamarádi, dovednosti - bude veseleji, na tohle mysli
A hlavně počítej s tím, že slzavé údolí může trvat déle, tak se vyzbroj tím úsměvem a pozitivním myšlením
školka není konec světa, bude hůř ![]()
Evidentně nejsi ještě na nástup do školky dost zralá
Zapracuj na sobě a zkuste to o něco později
Co radí ostatní holky, hlavně si své pocity „hrůzy“ ze školky nepřenášej na dítě. Pokud se budeš tvářit jak hromádka neštěstí, tak to jemu rozhodně nepomůže a bude se bát také.
Máš času dost, do ledna, takže první měsíc, nebo třeba i dva, když to bude potřeba, můžete chodit do školky až na osmou a po obědě domů, to znamená, že ve školce bude celé čtyři hodiny (věř, že za chvíli zjistíš, že je to tak krátká doba, že doma nestihneš ani umýt nádobí
). Pak uvidíš, jak se s tím sžívá, a podle toho přidat i odpolední školku, ideálně stále ještě v době, kdy budeš doma, aby se případné problémy nemusely řešit za pochodu ze zaměstnání.
Cítila jsem se přesně jak popisuješ a to byla dcera už tříletá. Sice nebyla příliš fixovaná, ale trávily jsme prakticky veškerý čas spolu. Zatímco ona se do školky těšila, pro mě byl blížící se první den ve školce noční můrou. Moje malá holčička měla jít sama do toho velkého neznámého světa…když učitelka viděla, jak se mi mezi dveřmi derou slzy do očí, dceru pomalu odvedla a zavřela dveře. Rozbrečela jsem se jako malá, ještě že tam byl se mnou manžel, prostě jsem to nedala
Ale jaká to byla úleva, když jsem si pro ni za dvě hodinky přišla a učitelka říkala, že ani nezaplakala, hned se zapojila a prakticky jí to víceméně zůstalo dodnes. No a já ten den večer zjistila, že jsem těhotná, takže se mnou tehdy mj. cloumaly hormony ale určitě je dcera statetnější než já dodnes ![]()
Ono záleží na tom, jak dítě snáší kolektiv, zda vyhledává kontakt s dětmi už před školkou atd. Takže pokud dcera není zralá, zkusila bych to, ale nelámala bych ji. Za rok času dost, tedy jestli si to můžeš dovolit.
Je zvyklý třeba přespat u babičky nebo někoho známého? Nám to radili už u zápisu, abysme do nástupu do školky nechali sem tam malýho na noc u někoho jiného. Aby si zvykl, že to, že máma není po ruce není žádný horor a že se pro něj zase vrátíš. A nalákat ho na kamarády, že si bude moct celý den hrát, že bude chodit ven, do ZOO, že se naučí spoustu nových věcí, prostě ho motivovat.
Ale pokud máš problém hlavně ty, tak tyhle motivace pomůžou jen okrajově…
@Etcetera78 píše:
Evidentně nejsi ještě na nástup do školky dost zraláZapracuj na sobě a zkuste to o něco později
Matky by chtěly připravovat děti na školku, ale jediný, kdo potřebuje přípravu jsou povětšinou ony samy.
@Štrumfeta Ahojky, malý nebývá třeba u babičky? Malou nám hlídá babička už cca od dvou let a i přes noc a je to ok ![]()
@Svistice píše:Matky by chtěly připravovat děti na školku, ale jediný, kdo potřebuje přípravu jsou povětšinou ony samy.
U nás to díky bohu dopadlo dobře, nějaká slzička tehdy ukápla, ale nebylo to nic hrozného.
No u dcerky to trvalo asi týden, učitelka ji pokaždé držela a já musela odejít, pak si malá zvykla a tedkom už se těší každý den
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.