Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky, mam doma 6 a kousek stary mimi. je zivej, hezky papa, spinka, bez teplot proste pohoda ale porad jakoby chroptí
nebo sýpe, nevim jak presne to nazvat, ale je to takovy ze si jakoby nemuze odkaslat, mel to kdyz mel zanet prudusek, zanetu jsme se zbavily a byl klid ale tak po mesici se vratilo to chropteni. samozrejmne ze u doktorky jsem byla, ale rikala ze je zdravej, dychani cisty a nic neslysi
no jenze to zrovna nechroptel
tak ja nevim cim to je? napadala me treba alergie na neco, myslite ze je to mozny? a v jakym veku alergolozka zacina deti vysetrovat na alergie? diky moc ![]()
Ahojky,
byli jsme u doktora a byl tam chlapeček co měl tak jeden rok a mečel jak koza…takový to chroptění a paní říkala, že to má, že mu něco vadí jak píšeš ta alergie..Ale od kdy se to dá zjisit to nevím. Každopádně třeba to nic u Vás nebude…jen mě to tak nepadlo, že to ta alergie může být.
ahoj,
tot téma jsem tady také řešila, protože nás to s malou také trápilo - viz. diskuze :
https://www.emimino.cz/…rankovani/3/
jen - malému je 6 týdnů nebo měsíců? Diskuzi jsem zakládala kvůli odsávačce a právě na 3. straně se o tomto problému zmiňuji. naše malá chroptěla v noci na začátku, cca měsíc. Bylo to vracející se mlíčko do nosohltanu a znělo to, jako by se miminko nemohlo nadechnout. Plíce byly čisté, miminko zdravé. Na začátku není trávicí systém plně funkční a stává se, že se mlíčko takto vrací a miminko pak chroptí. V tom případě se zvedá celá postýlka o 45° - postýlku postavíš na něco, bednu…ale zvedá se takto celá postýlka. Mlíčko pak tolik nezatéká do nosánku.
Naší malé jsou necelých 5 měsíců a ted v noci hrozně chroptěla, nemohla se nadechnout, plakala, hrůza. Byla jsem u doktora, malá zdravá, plíce čisté. Takže jsme zase měli zvednout postýlku. Nepomohlo. Nakonec jsem koupila odsávačku na vysavač (po dlouhém rozmýšlení). Malé jsem do nosánku nakapala Libenar pro kojence - tím se jí změkčily soplíci a vysála. A vážně super! Malá rýmu neměla, nic nevrkala…ale prostě v topné sezóně se miminkům takto nosík může ucpat (prach, sucho…) a takhle chroptí, jako by se nemohly nadechnout…takže jsme nakapali, vysáli a noc byla bez chrochtání! proto Ti to doporučuji. Nosíku tím nijak neublížíš. Miminko tam může vzadu v nosánku mít ucpané soplíky a neumí smrkat, tak to tam má ucpané…určitě to zkus vysát, ale dej před tím nějaké kapičky na zvlhčení sliznice ![]()
a zvlhčuj vzduch - např. mokrá plena přes topení nebo u postýlky. My také nemáme sucho, ale opravdu topení vysušuje. Tak držím palce
![]()
jestli je mimi zdravé a nemá rýmu, tak si tipuji, bude to jedno z toho. A nebo ta alergie jak zmiňuje veru-nka, ale to také nevím, kdy se zjišťuje. Je pravda, že i na to se nás doktor nejprve ptal, kdo má v rodině na co alergii…
Příspěvek upraven 01.04.11 v 20:00
6 mesicu a kousek
kdyz on to ma az ted, nemyslim si ze by to bylo to mlicko, v noci totiz nechropti, je to spis pres den, vis a tvoji diskusi jsem cetla
ale nemyslim si ze je to ten samy problem jako mas ty, ale nevim ![]()
petratavali píše:
ahoj,tot téma jsem tady také řešila, protože nás to s malou také trápilo - viz. diskuze :
jen - malému je 6 týdnů nebo měsíců? Diskuzi jsem zakládala kvůli odsávačce a právě na 3. straně se o tomto problému zmiňuji. naše malá chroptěla v noci na začátku, cca měsíc. Bylo to vracející se mlíčko do nosohltanu a znělo to, jako by se miminko nemohlo nadechnout. Plíce byly čisté, miminko zdravé. Na začátku není trávicí systém plně funkční a stává se, že se mlíčko takto vrací a miminko pak chroptí. V tom případě se zvedá celá postýlka o 45° - postýlku postavíš na něco, bednu…ale zvedá se takto celá postýlka. Mlíčko pak tolik nezatéká do nosánku.
Naší malé jsou necelých 5 měsíců a ted v noci hrozně chroptěla, nemohla se nadechnout, plakala, hrůza. Byla jsem u doktora, malá zdravá, plíce čisté. Takže jsme zase měli zvednout postýlku. Nepomohlo. Nakonec jsem koupila odsávačku na vysavač (po dlouhém rozmýšlení). Malé jsem do nosánku nakapala Libenar pro kojence - tím se jí změkčily soplíci a vysála. A vážně super! Malá rýmu neměla, nic nevrkala…ale prostě v topné sezóně se miminkům takto nosík může ucpat (prach, sucho…) a takhle chroptí, jako by se nemohly nadechnout…takže jsme nakapali, vysáli a noc byla bez chrochtání! proto Ti to doporučuji. Nosíku tím nijak neublížíš. Miminko tam může vzadu v nosánku mít ucpané soplíky a neumí smrkat, tak to tam má ucpané…určitě to zkus vysát, ale dej před tím nějaké kapičky na zvlhčení sliznice
a zvlhčuj vzduch - např. mokrá plena přes topení nebo u postýlky. My také nemáme sucho, ale opravdu topení vysušuje. Tak držím palce![]()
![]()
market.s.87 píše:
6 mesicu a kousekkdyz on to ma az ted, nemyslim si ze by to bylo to mlicko, v noci totiz nechropti, je to spis pres den, vis a tvoji diskusi jsem cetla
ale nemyslim si ze je to ten samy problem jako mas ty, ale nevim
petratavali píše:
ahoj,tot téma jsem tady také řešila, protože nás to s malou také trápilo - viz. diskuze :
Naší malé jsou necelých 5 měsíců a ted v noci hrozně chroptěla, nemohla se nadechnout, plakala, hrůza. Byla jsem u doktora, malá zdravá, plíce čisté. Takže jsme zase měli zvednout postýlku. Nepomohlo. Nakonec jsem koupila odsávačku na vysavač (po dlouhém rozmýšlení). Malé jsem do nosánku nakapala Libenar pro kojence - tím se jí změkčily soplíci a vysála. A vážně super! Malá rýmu neměla, nic nevrkala…ale prostě v topné sezóně se miminkům takto nosík může ucpat (prach, sucho…) a takhle chroptí, jako by se nemohly nadechnout…takže jsme nakapali, vysáli a noc byla bez chrochtání! proto Ti to doporučuji. Nosíku tím nijak neublížíš. Miminko tam může vzadu v nosánku mít ucpané soplíky a neumí smrkat, tak to tam má ucpané…určitě to zkus vysát, ale dej před tím nějaké kapičky na zvlhčení sliznice
a zvlhčuj vzduch - např. mokrá plena přes topení nebo u postýlky. My také nemáme sucho, ale opravdu topení vysušuje. Tak držím palce![]()
![]()
taky vy chroptíte přes den…my v noci…no ale může to být to samé - ucpané soplíky vzadu v nose. Malá taky opravdu nepšíkala, je zdravá jak řípa a přesto nám to pomohlo. Odsávačka stojí v lékárně cca 250-350 kč + kapičky. Z apokus to stojí. Já už byla zoufalá. Jakmile jsem malé nos odsála, nádherně dýchala! a odsávačku určitě využiješ i do budoucna…já si taky říkala, proč chroptí v noci a ne přes den - vy to máte obráceně, ale já bych to zkusila, u nás to přešlo den ze dne a lámala jsem si s tím hlavu týden…
market, teoreticky by to mohla být alergie. jestli se to objevilo v posledních 14 dnech, tak to bude na pyly nebo prach. starší dcera mi teď docela otekla, a to jí dávám sirup na alergii ![]()
jinak testy ti udělají od půl roku. jen počítej s dlouho čekací lhůtou k alergologovi. teda podle situace u vás, ale co vím od kamarádek, tak to mají podobné jako já - objednávala jsem obě děti předevčírem a vezme nás na konci července… ale já potřebuju u vikiho vstupní vyšetření, a to je vždycky na dlouho…
market.s.87 píše:
jo ja ti zapomela napsat ze tu odsavacku mame, zkousela jsem ho odsavat ale nejde mu nic a navic to neni vubec slyset z nosu ale jakoby z hrudy, nebo jak to popsat, proste jako kdyz mel ty prudusky
aha, tak jak píšou holky, může to být ta alergie…
tak hodně štěstí at to vyřešíte a hlavně brzy…
nozu píše:
market, teoreticky by to mohla být alergie. jestli se to objevilo v posledních 14 dnech, tak to bude na pyly nebo prach. starší dcera mi teď docela otekla, a to jí dávám sirup na alergii
jinak testy ti udělají od půl roku. jen počítej s dlouho čekací lhůtou k alergologovi. teda podle situace u vás, ale co vím od kamarádek, tak to mají podobné jako já - objednávala jsem obě děti předevčírem a vezme nás na konci července… ale já potřebuju u vikiho vstupní vyšetření, a to je vždycky na dlouho…
Ahoj a nebudou to zvětšené nosní mandle a zadní rýma.Můj malej to měl skoro rok…taky chropěl.
jo jo dekujeme
snad to bude jen naka malinkata alergie a ne nic vaznyho ![]()
petratavali píše:aha, tak jak píšou holky, může to být ta alergie…market.s.87 píše:
jo ja ti zapomela napsat ze tu odsavacku mame, zkousela jsem ho odsavat ale nejde mu nic a navic to neni vubec slyset z nosu ale jakoby z hrudy, nebo jak to popsat, proste jako kdyz mel ty prudusky
ahoj, nene ta rymicka to asi nebude, jak uz jsem psala jde to jakoby spis z hrudniku, nebo jak to popsat. a navic jsem zkousela i pro jistotu odsavat. skoda ze tu nejde video, nahrala bych ho ![]()
bekky píše:
Ahoj a nebudou to zvětšené nosní mandle a zadní rýma.Můj malej to měl skoro rok…taky chropěl.
Tak syn měl taky zadní rýmu a taky jsem nic neodsála. Chroptěl taky, šla jsem s ním kvůli tomu několikrát k doktorce, ona ho poslechla a řekla, že je poslechově čistý. ![]()
ja nevim
kazdej m i rika proc tak chropti, jdi k doktorce a nevysvetlim ze jsem tam uz byla nekolikrat kvuli tomu, uz mi ty reci zacinaji vadit
ale tohle mi pripada opravdu spis jako alergie. ja nevim jestli tvoje mimi melo nekdy zanet prudusek? chrci uplne stejne ![]()
barah píše:
Tak syn měl taky zadní rýmu a taky jsem nic neodsála. Chroptěl taky, šla jsem s ním kvůli tomu několikrát k doktorce, ona ho poslechla a řekla, že je poslechově čistý.
barah píše:
Tak syn měl taky zadní rýmu a taky jsem nic neodsála. Chroptěl taky, šla jsem s ním kvůli tomu několikrát k doktorce, ona ho poslechla a řekla, že je poslechově čistý.
To samé a Mudr.mě pokažde říkala,že to po roce odezní a asi ve 13 měsících přestal chropět. ![]()