Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, prosím Vás, nevyzkoušel jste někdo nějakou osvědčenou metodu, jak odstranit cucání palečku před spinkáním. Naší holčičce jsou již 2 roky a začíná mít problémy se zoubky a patrem. Přes den jsme jí krásně vysvětlili, že paleček se do pusy nedává, ale sama spinká v pokojíčku a tam jí to připomínat nemůžu, stala se z toho taková automatika pro lepší spinkání. Děkuji za každou radu. Helena
Ahoj
našla jsem na netu, protože nás se to také týká:
http://www.zuby.cz/poradna.php?…
[62] Paní Štanglová
Otázka: Dobrý den,
Mám sedmiletou dcerku,která jsi od narození cucala paleček a je to hodně znát na zubech,.........
Odpověď: Situace, kterou popisujete je typickým následkem zlozvyků malých dětí v podobě cucání palečku, vkládání jazyka mezi zuby, ústního dýchání apod.. Těmto zlozvykům je v předškolním věku zapotřebí věnovat zvýšenou pozornost, v 70. letech minulého století se používaly různé rukavičky, které dítě omezovaly v pohybu a postupně se od tohoto způsobu ustoupilo. Nyní se někdy používá potírání nehtu palce přípravkem Morde-X http://www.lekarna24.cz/…i-nehtu-10ml) - cucání palečku se pro dítě stane nepříjemným a postupně zlozvyku zanechá. Nezasáhne-li se proti dumlání palce včas, dochází často k tzv. otevírání skusu a protruzi (= vyklonění dopředu) horních řezáků.
Ve vašem případě je již jediným možným řešením ortodontická léčba s jejíž pomocí lze postavení zubů a čelistí ještě v tomto věku korigovat. Tu je většinou vhodné zahájit ve věku 7-10let, u otevřeného skusu ihned, protože kromě absence žvýkací funkce může dojít k poruše výslovnosti. Na druhou stranu je zapotřebí říci, že pokud se jedná pouze o tzv. vertrikálně otevřený skus, existuje po odstranění příčiny výrazná tendence k samoúpravě. Posouzení je ale na odborníkovi v oboru ortodoncie, kterého byste měli s dcerou navštívit. (MUDr. et MUDr. Martin Neumann, e-mail, www, 30.1.2007)
Ahoj a hodně „štěstí“
Ahoj, tak palec řešíme od 7m… a je to španté, dosud na spaní stále palec nutný… zkouše-li jsme kde co.. všetně morde-x, k ničemu, ocucá, prohlásí, že jí to hořké chutnalo… (a cucala dál)… ![]()
Také nás asi čekají rovnátk, jestli nepřestane, ale fakt to zatím nějak nejde…
E. a E. 3r,3m
Ahoj,
taky jsem měla se synem problém s cucáním ne palce, ale dvou prstů, měl na nich úplně mozoly. Nic na něj nepomáhalo, až mě napadlo nalepit na ty mozoly náplast, několik dní měl na prstech náplasti a po pár dnech jsem je mohla už oddělat a na cucání si už od té doby vůbec nevzpomněl. Byly mu dva roky když jsme se toho zlozvyku zbavili.
doufám, že Vám tahle metoda taky pomůže.
Veronika
Jé, Veru, vy se máte, že to šlo tak snadno…
Jakoukoliv náplast moje dítko odjakžival cucalo tak dlouho, až se odmočila.. zahodila ji a jela si dál… Nyní, jak má sílu, tak cokoliv rovnou serve… Takže čekáme na pubertu, až jí bude trapné chodit s mozoly na palcích a cucat si palec, až bude usínat v náručí drahé polovičky… ![]()
Jestli do té doby bude mít zuby, je otázka.. ale fakt nevíme, co s tím… ![]()
E.
Ahoj, děkuji všem za příspěvky… tak musím napsat, že po několika dnech jsme toho několik vyzkoušeli… náplasti - totálně procucané, následně odlepené, morde-x - lak seškrábaný od zoubků. Vidět to bylo pouze na palci u pravé ruky, což by znamenalo, že ostatní prstíčky si asi do pusy nedáváme. Takže je pořád otázka, co dál zkoušet? Zubní doktorka mě docela vystrašila, že už má hodně vytlačené patro a že okamžitě tento zlozvyk se musí odnaučit. Zoubek, pouze pravá jednička, je vykloněn dopředu a je lehce kratčí… Ještě jsem si teď vzpomněla, vyzkoušela jsem Nikušce na noc dát i moje triko a zavázat rukávy, nicméně ráno byla tak upocená, že už bych to asi víckrát neudělala a našívat nějakou chlupatici na konec rukávů se mi taky nechce… takže s nápady jsem u konce. Kdyby jste si náhodou ještě někdo na něco vzpomněl, dejte určitě vědět. Předem díky. Helena
Měla jsem stejné trápení se synem. Žužlal si prostředníček a prsteníček na levé ruce a vypadal při tom, jako když na celý svět ukazuje paroháče.
Už jsem z toho byla taky dost nesvá, protože si ruku do pusy strkal nejen před spaním, ale i kdykoliv měl nějaký problém - nervozita, strach, nuda apod. Ale nechtěla jsem to řešit drasticky, tak jsem to vlastně moc neřešila. Nakonec taky zabrala náplast. Stačil jeden den! Ale myslím, že jde o vhodné načasování. Syn měl předtím stomatitidu (afty v celé pusince a jeden měl i na tom svém prostředníčku) a když se mu ten oslintaný aft na prstu nehojil, tak jsem mu prostě vysvětlila, že teď má bebí a ruka do pusy nesmí. Protože to samo o sobě nefungovalo, tak jsme mu ten jeden prstík ovázali náplastí. Hrozně řval, ale tatínek si taky zalepil prst a bebí a tak se uklidnil. Druhý den jsem mu špinavou náplast sundala a zase jsem mu vysvětlila, že má bebí a že ho nesmí dávat do pusy, jinak zase dostane náplast. Světe div se
, zabralo to. Asi to fakt nefunguje na všechny děti, ale myslím, že u nás šlo hodně o to správné načasování - bolavá pusa, bolavý prst a já jsem hrozně šťastná, že už to nemusím řešit (tchýně je zubařka, chtěla, abych malému dávala dudlík, který jsem zase odmítala já. Přijde mi to podobné jako závislost na prstíčkách.)
Tak vám držím všem palce, ať to vyřešíte.
Hlavně ať jsou děti v pohodě. Znám lidi, co si cucali palec do první třídy a mají zuby i palce v pořádku. To jsem si vždycky opakovala, když jsem z toho byla nešťastná.
Jo a omlouvám se za sáhodlouhý příspěvek.