Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Prosím o radu. Malému jsou 3 týdny, nepřibírá, v porodnici nám šoupli nutrilon, snažím se rozkojit a nutrák odbourat. Malý asi není žádný savec, na kontrolním kojení nám naměřili jen 20 ml. Snad už mám více mléka, plenky jsme tak kolem 6-7 počůraných, ale to asi jen 2 dny, postupně se to navyšuje. Problém je, že téměř vždy usne u prsa při kojení, teď už aspoň ne hned, vypadá to, že saje a pak cca po 10, či 20 či i 30 minutách usíná s prsem v puse. Když ho vyndám, z poloviny se probudí a začne se zase sápat po prsu. Asi to není v pořádku, ale nevím co s tím. Prosím o názory, díky Daniela.
Ahojky, já měla s malým něco podobného. On měl navíc lehkou žloutenku, která mu přetrvávala, tak byl spavější. Sestřička mi řekla, že málo přibral, tak jsem ho měla zkusit nakojit, že zvážíme, kolik vypije. On po minutě usnul a pouze dudlal. Takže mi bylo řečeno, že ho prostě musím při kojení budit, aby si vypil, co potřebuje. Takže lechtat na chodidlech, respektive spíš masírovat a případně jemně štípnout do tvářičky, zatahat za ouško. Jakmile usne a jen tak podudlává, tak je to sice hezký, ale moc toho nevytáhne. Takže raději 5 až 10 minut ať pořádně tahá.
Dančo, tak ho pořád dráždi, aby neusínal. A pořád přikládej, aby se pořád tvořilo mléko.
Nevím, nejsem moc zkušená, snad ti tady holky poradí.
Pokud opravdu pije aspoň těch 10min, tak mi to málo nepřijde, v tomto věku byl druhý během této doby v pohodě najedený a normálně přibíral.
Prvního jsem nechávala dudat, jak se mu chtělo, já se u toho dospávala, u druhého to nešlo, tak má dudlíka, vždycky jsem opatrně vypáčila prso a hned mu šupla dudlík.
Jak mu dáváš dokrm, flaškou? Jestli jo, tak je jasné, že z flašky mu to přeci jen teče líp a hlavně hned, prso musí roztahat, tak je z prsa asi línější. Držím palce, ať se to poddá a mohli jste příkrm zrušit. ![]()
Neteče mléko příliš pomalu? Můj syn byl vyloženě lenoch, taky usínal a přitom jsem mléka měla dost, ale i když byl přisátý dobře (podle sestřiček v porodnici a podle laktační poradkyně), tak nevypil tolik kolik potřeboval a plakal hlady. takže jsme skončili ve 4 měs na flašce, nějakou dobu jsem odstříkávala mléko svoje a nakonec ho bylo míň a míň a dala jsem Nutrilon. Byl pak spokojenější a já se přestala stresovat, že má hlad. přitom přibíral dost ![]()
U nás to bylo stejné a k tomu jsem měla málo mlíka. Rozkojili jsme se až 5. týden po porodu, tak žádný stres, chce to vydržet
Až nabere sílu, bude sát efektivněji. Nám hodně pomohl suplementor. Současně s kojením měla malá v pusince hadičku s UM nebo s odstříkaným MM a zvykla si, že u prsu teče mlíčko a zlepšilo se jí sání. A pak je k nezaplacení si vlézt spolu na 2 dny do postele (ideálně tělo na tělo, neoblečeni), nechat se obskakovat nějakým rodinným příslušníkem, a kojit když miminko chce (tam ho i budit)… a spát když spí.
A jestli ti hezky přibírá, tak buď v klidu a neřeš to. naše malá by před cizím člověkem toho taky moc nevypila, potřebovala soukromí. Jinak některým miminkům stačí i málo minut a napijí se dost. A některá třeba chtějí pít malé množství, ale zasr častěji:-)
Holky, ze začátku jsme krmili stříkačkou, pak už flaškou a ano, ta mu teče snadněji. Teď kupujeme flašku od medei co má udělané to spešl sání (teď si nevzpomenu na název). Nakoupili jsme spousty věcí,suplementor ještě nemáme,tak ho asi pořídíme. Malý právě nepřibírá, tak v klidu moc nejsem
Když ho od prsa vzbudím a prso mu vezmu, většinou je vzteklý, není to takové to nařachané miminko,co šťastné nabaštěné usne po bájných pár minutách sání, to neznám. Většinou ho ale nějak ukonejším. Nikdy ale nevím, jestli mu neukonejším i hlad.
A možná mléko teče pomalu, nebo ho je vůbec málo, ale jak je to ve skutečnosti neví nikdo, jen malý. Byla u nás laktační poradkyně, máme vydržet. Jenže to jde tak těžko, nervy pracují, neudržím se a stejně brečím i když vím, že nesmím, tak se snažím pořád dokola. Malý je lenoch, a v jablonecké porodnici taky trochu zavinili, že je línější. S el. odsávačkou od aventu skoro nikdy nic neodsaji, jen tak 15 ml, jednou dokonce 45 ml, ale pak už zas nic.
Daníku, nesmutni.
Zkus udělat max. pro tvorbu mléka. Hodně pij, kojící čaj, meltu (my jsme ji měli v porodnici, já ji piju každý den), pak prý zahuštěné polívky jsou na laktaci a spousta babských rad. A taky když se sprchuješ, tak si prsa pořádně osprchuj horkou vodou - taky rada z porodnice.
A malého buď.
A tu UM bych dávala ze stříkačky. držím palce.
Daníku, mám doma taky olej na prsa (na tvorbu mléka). Mně asi v červnu pomohl. Máš-li zájem, pošlu ti ho, ozvi se mi zprávou.
Neboj, my na tom byly úplně stejně. Ve 3 týdnech jsem taky byla pěkně nervózní, zbytečně. Od toho je celé šestinedělí, aby se miminko naučilo jíst. To se zlomí
. Taky pomohly homeopatika ricinus communis ( 5 kuliček ráno a večer), začaly se mi víc nalévat prsa. A pak přesně to, co píše Darcy. Budit a nahřívat prsa (nebo pít horký nápoj na začátku kojení.
Hlavne sa snaz neplakat a nestresovat, presne toto som mala pri prvom a nikdy sme sa poriadne nerozkojili, kojila som sice 8 mesiacov ale po celu dobu som musela dokrmovat… bola som z toho na nervy…
Teraz pri druhom je to akosi lahsie, som nenormalne kludna, neviem cim to je a mlieka je omnoho viac… ja viem ze sa to neda povedat si ze budem kludna a som, ale skus naozaj nic nerobit, len sa mojkat s babom, kojit a kasli na vsetko, za par dni to rozchodis a bude dobre. Drzim palce ![]()
Přesně tak, zalízt s miminkem do postele a užívat si ho, o zbytek se postará příroda. Já tenkrát nevěděla co vím teď, v porodnici mi malou nepřiložili a navíc jsem měla píchlý epidurál, takže situce asi jako kdybych rodila císařem. Moje podvědomí si asi jaksi nevšimlo, že se narodilo dítě a tělo nechtělo kojit. Měla jsem hrozné deprese, pořád jsem brečela. Jako by mi spíš někdo umřel a ne že mám doma ten malý zázrak - miminko. Až když mi došlo, že muchlání se s miminkem mě děsně baví a že jsem šťastná, když vidím jak malá cucá, a že by mi ten pohled chyběl kdyby místo mě držela flašku, se něco zlomilo a najednou to šlo:-))) Zkus to.
Ahoj, mně taky pomohla homeopatika ricinus communis, ale pozor na ředěnost, musí být 15CH, vyšší potence má opačný účinek! Moje princezna měla při narození jen 2kg, takže byla slabá a taky mi u toho pořád usínala, trvalo jí pití přes hodinu, než jsem kojení sama utla a vypadala, že stějně pořád nemá dost. V noci dostávala odstříkané mlíko taky normálně z lahve od Medely. Na flašce byla pár dní v inkubátoru a pak jsme se rozkojily, takže jsem věděla, že jí nevadí střídat flašku s prsem a neodstaví se. Taky jsem se jí snažila pořád budit a postupem času to zkrátit alespoň na 40min. Už jsem z toho byla taky pěkně na nervy
. Někdy mezi 3. až 4. měsícem, když už hodně nabrala a byla silnější, se to začalo lámat a teď se napije za pár minut. Držím palce!