Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj,
po porodu(cisarskym rezem)jsme nemeli s kojenim problemy, maly krasne papal i spinkal, ale po tydnu jsem dostala prasky(Metargin)protoze mi zustala v deloze krev a bylo po mlicku, malej mi zacal rvat hlady, nevedeli jsme co delat, tak jsem zacali prikrmovat, ale na prso uz mi pomalu vubec nechtel a pil cim dal tim vic z flasky…zacali jsme chodit k laktacni poradkyni, diky ktere se mi vratilo mliko, ale >Matty uz z prsa proste nechtel pit, 2 tydny jsme zkouseli vse mozne-noseni v satku, pumpovani atd…vysledkem bylo, ze jsme s manzelem byli oba nevspali, ja nervozni a podrazdena, tudis i malej vzteklej…po 2 tydnech jsem se rozhodla, ze pohoda doma a to, aby byl malej napapanej je mi dulezitejsi a prestali jsme uplne kojit-malej po flasce vzdy krasne usnul a az na drobne problemy s bolenim briska bylo vse v pohode…jen reakce okoli me zarazila…moje mama mi rekla ze jsem lina kojit a ze malemu tim ublizuju, laktacni poradkyne i doktor na me koukaji jak na krkavci matku…vsude na internetu ctu, ze kojit se ma za kazdou cenu…kdyz jsem se pokousela najit nejake informace, jak spravne krmit kojence flaskou, tak jsem narazila na vety typu:muze se stat, ze z nejakeho duvodu kojit nemuzete, ALE kojeni je nejlepsi pro vase dite atd…tak nevim, jsou vsichni stejneho nazoru?stoji kojeni za to, ze je miminko nespokojene a ukricene, rodice nervozni???nebo to vazne vidim spatne?
Dneska bohužel u nás panuje taková hysterie z kojení, až je to na škodu. Maminky jsou pak z toho vystresovaný, že i to co by bylo, není. Já měla málo mlíka a vzteklý uřvaný miminko. Vydržela jsem to tejden a dala dokrm na noc. Po 3 měsících jsme přešli na UM úplně. Malá je spokojená a já taky. Nejsi špatná maminka, špatná je ta, co miminku nedá najíst.
![]()
Sussiku neblázni, kecy typu, že kojit musíš naprosto ignoruj.. já kojila 10 a 13 měs. a co z toho
mě to šlo, bylo to snadné, mít nějaké komplikace a dítě by se mi uřvávalo a já z toho byla na prášky tak dám taky UM a vůbec se nerozmýšlim..
Vůbec se tím netrap, lepší spokojená máma=spokojené dítě.. co jí je uplně fuk ![]()
Cítím s tebou, je mi moc líto mamin ve tvé situaci.. z mateřství se stal fanatismus.. kašli na to.. vážně.. ![]()
Jsem toho nazoru, ze kojeni je pro dite nejlepsi „strava“. Ale nad nejlepsi stravu se radi nejlepsi a milujici rodice, kteri pro sve ditko udelaji to nejlepsi co dokazi!
A ve tve situaci si myslim, ze to nejlepsi, co se mu snazis doprat je plne brisko a spokojena maminka, ktera se raduje z kazde chvile s miminkem a netravi kazdou chvili odstrikavanim a prikladanim placiciho ditete!
Hod za hlavu reci rodicu, pohledy laktacni poradkyne a clanky o kojeni, ktere ve vetsine pripadu pisou redaktorky casopisu!!!! ![]()
Miliony deti vyrostly na UM, jsou zdrave, stastne a nic jim nechybi!
Ja jsem to taky vzdala - po tom, co mala plakala dva tydny v kuse, ja byla hnusna a protivna, vecne s odsavackou v ruce, ani ven jsme nechodily, protoze jsem musela odstrikavat, partner na mrtvici a nervy vsech uplne v kyblu!
Hlavne spokojene mimi! ![]()
Špatná matka určitě nejsi.Taky mi přijde že se to dost přehání,ale když to nejde tak to nejde.Já kojila obě děti pouze 6.týdnů.Taky jsem z toho byla nejdřív hodně špatná,ale důležitý je,když jsou mimča spokojený ![]()
naše dětská doktorka, když viděla, jak od začátku bojuju s kojením (po císaři, nedonošený dvojčata…) tak mi řekla „hlavně proboha nevolejte na tu bláznivou laktační ligu, jinak vám způsobí ještě větší trauma a budete ještě víc ve stresu, brečet budete vy i děti! když to nepůjde, tak to nepůjde…UM není jedovatý…prostě se na to vykašlete!!“ sice jsem skonečení kojení obulela, ale moje doktorka a manžel mě moc podrželi a děti? do doby, co jsem je začala krmit UM začaly spát celou noc, neřvaly hlady a kvůli kolikám a já si je konečně začala užívat…krom přebalování, kojení a doplňovaání tekutin a cpaní se homeopatikama jsem se jim konečně začala věnovat, začala jsem se s nima mazlit, protože jsem na to měla čas a dneska mám skoro výčitky svědomí, že jsem se jim 3 měsíce kvůli záchraně kojení nevěnovala a ztratila jsem 3 měsíce jejich života, který si skoro nepamatuju…pamatuju si jen ten boj o ojení šílenou únavu a stres!!
takže se vykašli na ostatní a užívej si chvíle se svým milovaným dítětem!! ![]()
my bojovali 14 dní, já padala únavou na hubu, syn plakal od rána do večera, po hodině jsme kojili. Naštěstí mám rozumnou doktorku a ta sama navrhla, že bysme mohli dokrmovat. Nakonec sme zůstali u UM a byli spokojení všichni. A jako špatná matka si nepřijdu. Hlavně, že syn měl plné bříško a byl spokojenej.
Já taky nedokázala kojit plně. A taky jsem si užila při hledání na netu nebo čtení v knížkách… Fakt na palici tyhle řeči! Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se zbavila myšlenek na to, že jsem nemožná. Ale protože jsem si netroufla nechat dítě hladovět (navíc nedonošené), dokrmovala jsem UM. Naštěstní jsem od zdravotníků nikdy necítila žádné opovržení.
To víš, že nejsi
Bojovala jsi a hlavně chyba byla někde jinde, ne u tebe. Miluješ své dítě, to je nejdůležitější!!
dvojmatka píše:
"hlavně proboha nevolejte na tu bláznivou laktační ligu, jinak vám způsobí ještě větší trauma a budete ještě víc ve stresu, brečet budete vy i děti!
Děkujem paní doktorce za podporu našeho, často nezištného a časově i jinak dost náročného snažení
To povzbudí…
Já kojila 6 týdnu a pak další 3 týdny odstříkávala a krmila z lahvičky odstříkaným. Byla jsem utahaná, nevyspalá, nervozni a zničená. Pak jsem se na to vyflákla, dala UM a najednou bylo všechno v pohodě. Tedy až na okolí. Dneska, o 5 měsíců později, bych to udělala stejně. Moc dobře si pamatuji ten rozdíl, když jsem byla utahaná, malý každou chvíli řval a pak najednou pohoda a byli jsme šťastná rodina. Na okolí kašli. Udělala jsi pro to hodně a když to nejde, tak to nejde. UM prckovi neublíží. Ala sama vím, jak těžko se člověk vyrovnává s okolím. Za pár měsíců to bude všem fuk, tak se zkus na to povznést. Držím palce!! ![]()
Ahoj na tvou otázku odpovím odkazem
Přečti si tento deníček a třeba se v něm najdeš
Mě se hrozně moc líbí, jak to autorka celé vystihla a i když jsem s kojením problémy neměla, chápu, že je ten nátlak ze všech stran hrozný. Drž se ![]()
Nedělej si z toho takovou hlavu. Kojení je pro dítě dobrý, ale když to prostě nejde, tak to nejde. Ono ty UM jedovatý nejsou a na okolí se vykašli. mezi náma naše matky nás většinou kojily v lepším případě 4 měsíce a šup dostali jsme Sunar. A přežili jsme a nemám pocit, že bysme kvůli tomu byli nějak moc nemocný. Já jsem kojila se zatnutýma zubama 2,5 měsíce, ale musela jsem nosit 24h formovače bradavek, jinak se mi přestávalo dělat mlíko, takže pěknej opruz, hlavně v noci a ještě používat kloboučky, jinak se malá nebyla schopná přisát. Ela měla neustále koliky a vpodstatě ty 2,5 měsíce prořvala. Pak přišel spurt a já to po týdnu odsávání a dokrmování vzdala a od tý doby je spokojený mimino. prostě někomu to není z hůry dáno. Jenom jak se to teď tak strašně propaguje, tak si maminky, který nemůžou kojit akorát připadaj jako krkavčí matky. A mmch, že by to kojení měla zase takovej vliv na zdraví dětí, to teda fakt nevím. Znám děti, který byli kojený do dvou let a nemocný jsou skoro pořád a moje holky jsou skoro pořád zdravý, když nepočítám nějakou rýmu a kašel.
Eliška píše:
To víš, že nejsiBojovala jsi a hlavně chyba byla někde jinde, ne u tebe. Miluješ své dítě, to je nejdůležitější!!
dvojmatka píše:Děkujem paní doktorce za podporu našeho, často nezištného a časově i jinak dost náročného snažení
"hlavně proboha nevolejte na tu bláznivou laktační ligu, jinak vám způsobí ještě větší trauma a budete ještě víc ve stresu, brečet budete vy i děti!To povzbudí…
mám kámošku laktační poradkyni, ale je fakt, že není naštěstí taková, že by do něčeho nutila…ale bohužel u kámošek jsem zažila i takový, který tvrdily, že kojit může každej a opravdu z toho byly dost špatný…takže i tady platí, že je to o lidech a ono když pak k paní doktorce chodí taková nešťastná mamina, který hubne dítě a někdo jí furt cpe, že kojit musí…tak se paní doktorce nedivím… ![]()
moje kámoška mě naštěstí nenutila…3 měsíce jsem jí měla na telefonu ve dne v noci…a stejně to skončilo…
Nejsi špatná. Nejlepší máme je spokojená máma. Já třeba kojím (8 týdnů), taky jsem s tím bojovala a bojuju doteď, ale úplně to nesnáším. Takže to je možná horší. V pátek jdu na kontrolu po 6nedělí a možná budu statečná a pořeším to tam. Taky furt slyším, že kojit, kojit. S malým furt lítám po doktorech a ještě jsem nikde neviděla dost soukromí na kojení; tj. že u toho nikdo nebude. Když mi doktor - chlap řekne, že můžu na chodbě, drápla bych ho do obličeje.
Příspěvek upraven 28.05.15 v 21:47
Ani argument „jsem po císaři“ nezabírá? Já teda na nikoho, kdo by na mě koukal přes prsty, že ještě k prsu dokrmuju, nepotkala. Holt si to vyžrali jiní:-) Prostě to tak neber. Dítě vyroste tak jako tak.