Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,potřebuju trochu poradit.Potřebujeme odhlučnit schodiště,délka chodby kde by stěna vedle je 3 metry dlouhá a dva metry vysoká.Nad schodištěm asi dva metry,dveře máme.Myslíte že sádrokarton to dostatečně odhluční?A zda nemáte zkušenost,jak by to bylo finančně náročné?Manžel si to bude dělat asi sám.Díky moc za rady a tipy.
Ahoj Karol,
obávám se, že jen sádrokarton nic neodhluční. Bude to chtít nějakou izolaci určenou přímo k odhlučnění. My máme sádrokartonové příčky mezi dětským pokojíčkem a obývákem, mezi tím jakousi odhlučňovací vatu, ale už si nepamatuji jakou - pár let už to je hotové
.
Ahoj, jestli ti to není pozdě, tak večer napíšu, přítel dělá ve stavebninách a se sadrokartonem má bohaté několikaroční zkušenosti. Když přijde z práce, tak se ho zeptám a napíšu.
Jinak co vím, tak existuje i sadrokartón, kt. odhlučňuje myslím, že má modrou barvu a je od rigipsu.
Karol12 píše:
Ahoj,potřebuju trochu poradit.Potřebujeme odhlučnit schodiště,délka chodby kde by stěna vedle je 3 metry dlouhá a dva metry vysoká.Nad schodištěm asi dva metry,dveře máme.Myslíte že sádrokarton to dostatečně odhluční?A zda nemáte zkušenost,jak by to bylo finančně náročné?Manžel si to bude dělat asi sám.Díky moc za rady a tipy.
Ahoj, máme dělaný byt ze sádrokartonu a záchod jsme odhlučovali tak, že jsme dali sádroš-izolaci(vatu)-sádroš a jsem nad míru spokojený.
Na odhlučnění se nejčastěji používají rohože ze „skelné vaty“ (jinak minerální vlna), nejvíc se používají rohože ORSIL nebo ISOVER, velikost je 50×50 cm nebo 60×60 cm, případně namotané v rolích.
Abys něco odhlučnila, potřebuješ do stavebních materiálů „zavřít vzduch“, právě ty „komůrky“ tlumí zvuky. Takže samotný sádrokartón moc neodhluční (jen něco málo).
Ahoj, chtěla bych poradit. Dá se dát sádrokarton na strop přímo na dřevěné čtverce, pod kterými je konstrukce z dřevěných hranolů, parozábrana a izolace? Bojím se, aby konstrukce stará 15 let vydržela tíhu sádrokartonu…
Chlap říká, že určitě oddělat ty lišty. Zkontrolovat, jestli pod čtverci není plíseň a dřevo je zdravé. Lépe ti ale poradí stolař, spočítá ti nosnost. Nebyl by lepší polystyren?
@ajush možná bude nejjednodušší udělat klasický rastr a máte to bez nervů.
@mlsalkaM U polystyrenu se bojím zdravotní (ne)závadnosti… A navíc bych chtěla hladký bílý strop a co se tak koukám, tak všechny ty polystyrenové čtverce mají nějaký vzor, prolisy a podobné kraviny
A to se mi absolutně nelíbí. A o těch v dekoru dřeva ani nemluvím…
@1Luca Jj, kovový rastr by byl podle mě nejlepší, ale potřebovali bychom délku těch profilů asi 4,5 m, nejdelší jsem našla 4 m… Nevím, jak by se pak ta konstrukce dělala.
@ajush 15 let není zase takové stáří - má smysl kontrolovat konstukce po 30-40 letech. Jenže problém může být jinde - dřevo (včetně dřevoštěpkových desek) je materiál ze své podstaty pružný a sádrokartón je zase z podstaty křehký. takže asi chcete sloučit neslučitelné… Pokud už bych upevňoval něco takového, tak jedině tabule sádrokartónu přímo do trámů, případně udělat nějaké pomocné nosníčky (tam, kde spára mezi tabulemi vychází mimo trám). Celkem správně se obáváš váhy sádrokartónu a jeho připevnění na ty dřevěné čtverce. Ty čtverce můžou (ale nemusí) trochu povolit, tabule sádroše praskne - a část jí máte na hlavě.
@Jura007 No my to chtěli upevnit do těch trámů přes ty čtverce. Zkusila jsem napsat nějakým odborníkům a uvidíme. Byl tu známý, který sádrokarton sám dělal na několika místech (byty i domy) a prý by to dal rovnou na to a není problém, ale já tomu moc nevěřím. Ráda bych měla řešení na x desítek let ne-li celý život, a tak bych chtěla slyšet názory od více lidí.
Takže za názory všech tady děkuji!
@ajush No tak v zásadě se nesmíš dopustit akorát dvou věcí: za prvé aby konec nějaké dost velké desky (myslím konec o délce tak metr) byl takříkajíc „ve vzduchu“. Vždycky se sádroš kotví po obvodě do plechových profilů, do trámů, do zdí… A za druhé není přípustné, aby se podklad, do kterého je sádroš upevněný, pohnul kolmo na povrch té desky (bobtnal, uvolnil se, zapružil…) Hrozí prasknutí desky - jak už jsem psal.