Na co mám nárok?

189
8.3.11 12:11

Poraďte prosím!

Ahoj, všechny moc prosím o radu. Zjistila jsem,že jsem těhotná,jsem tak v 5tt, Potřebuji poradit jak to budu mít s penězi ani přesně nevím jestli mateřskou nebo RP..moje situace: od roku 2008 do 2010(leden) jsem byla zaměstnaná,pak jsem marodila a měla nějaké problémy,takže jsem nyní na pracovním úřadě a ted budu pracovat na ŽL od března…poradte mi prosím na co mám nárok a kolik budu brát peněz ? Moc všem děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1748
8.3.11 12:20

na RP budeš mít nárok v každém případě, nárok na PPM a možnost volby RP bude v tvém přépadě v počítání dnů kdy jsi byla účastna nem. pojištění

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
8.3.11 12:21

a kde mám pak tady to zjistit na sociálce ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
8.3.11 12:29

tak pokud máš přehled v datech můžeš si to předběžně spočítat potom sama ale asi bude problém v té živnosti (radši si to ještě ověřím, ať tě kdyžtak nepletu a potom ti to napíšu), lepší by bylo být nemocensky poj. ze zaměstnání (to by stačilo kdyby jsi měla za poslední 2 roky odpracováno alespoň celkem 270 dní - jedno u kolikati zaměstnavatelů a byla ke dni teoretického nástupu na PPM zaměstnaná nebo v ochranné lhůtě)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
8.3.11 12:33

hele není těch odpracovaných 270 dní jen za poslední rok??? :think:
na to podnikání se na sociálce optej .. normálně se platí klasika pojištění, a pokud bys šla marodit nedá ti nidko nic … bo si musíš nějakou kačku připlatit navíc .. aspoň to tak nějak bylo. Raděj se na to fakt optej, abys pak měla nárok třeba na nemocenskou kdybys musela zůstat doma…

• Citovat
  • Upravit
1748
8.3.11 12:45

ne za poslední 2 roky, ale výše PPM se počítá z 1

no určitě by si v případě ŽL musela platit hodně na soc. pojištění takže by se jí to nejspíš ani nevyplatilo, pokud by vůbec ten nárok měla, právě nechci zakladatelku zmást - ona tam musí být nějaká doba i jako OSVČ a něco jsem četla o tom, že se ty doby můžou sčítat jen pokud na sebe navazují, ale možná ted píšu blbost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
8.3.11 12:52

no já ted budu asi do porodu na ŽL a pak zase půjdu na pracák a až budu zase moc pracovat tak si ho zase obnovím,teda aspon takto si to představuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
8.3.11 12:59

Podmínky nároku na peněžitou pomoc v mateřství

Obecné podmínky platné pro zaměstnance platí i pro OSVČ a kromě toho:

* Účast na nemocenském pojištění OSVČ musí trvat aspoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství * Současně musí být pro nárok na tuto dávku splněna i podmínka trvání účasti na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. * OSVČ nesmí v době pobírání peněžité pomoci v mateřství vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
8.3.11 13:03

holky vím,že se ptám asi jako blbec, ale nemám s tím žádnou zkušenost, jaký je tedy rozdíl mezi mateřskou a tím RP ? A kdy se tedy co pobírá ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
8.3.11 13:16

RP - rodičovský příspěvek - má na něj nárok každá, pobírá se po ukončení pobírání PPM nebo od porodu pokud není na PPM nárok, jsou tři varianty - do 2let(pro její volbu musí být nárok na vyšší PPM), 3let(musí být nárok na PPM nebo nemocenskou v souvislosti s porodem), 4let(automaticky pokud není nárok na PPM nebo nemocenskou, nebo pokud si ji dotyčná vybere)

PPM - peněžitá pomoc v mateřství - poskytuje se v délce 28 týdnů (pokud se narodí dvojčata tak 37 týdnů), nastupuje se na ni 6-8 týdnů před termínem porodu. Pro nárok na ni musí být splněny podmínky (ta odpracovaná doba a účast na nemocenském poj. ke dni nástupu na PPM)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
8.3.11 13:27

moc Ti děkuji za vysvětlení a ten rodičovský příspěvek je nějak 7500 Kč,když si nebudu moci vybrat tu dobu,že ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
8.3.11 13:46

do 2let - 11 400,–
do 3let - 7 600,–
do 4 let - 7 600,– do 9-ti měsíců a 3 800,– do čtyř let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.3.11 12:17

Ahoj, také bych se ráda optala vůbec tomu nerozumím..
Otěhotněla jsem neplánovaně,jsem cca 4týden k doktorce jdu v pondělí.Momentálně studuji,je to na dva roky, ted v červnu budu mít rok studia za sebou,ráda bych si studium dodělala.Před studiem jsem pracovala Přes 2 roky vkuse..Budu mít na něco nárok a mohu si vybrat 2 nebo 3 letou mateřskou?Moc Vám děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
11.3.11 12:34
Kachnatko2009 píše:
Ahoj, také bych se ráda optala vůbec tomu nerozumím..
Otěhotněla jsem neplánovaně,jsem cca 4týden k doktorce jdu v pondělí.Momentálně studuji,je to na dva roky, ted v červnu budu mít rok studia za sebou,ráda bych si studium dodělala.Před studiem jsem pracovala Přes 2 roky vkuse..Budu mít na něco nárok a mohu si vybrat 2 nebo 3 letou mateřskou?Moc Vám děkuji za odpovědi

a žádnou brigádu nebo tak jsi neměla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.3.11 12:38

nene žádnou brigádu nemám je to denní studium,takže jsem nic nesehnala..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat