Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@nani77 sedačky se dělí podle váhy, tedy 9-18kg, 15-36 kg, takže napsat dítě 26 měsíců a jakou sedačku - na to nejde odpovědět.
rozdíl mezi Kidfix II XP SICT a Kidfix 2 s je největší v tom, že Kidfix II XP SICT má čelní pás XP Pad, a 2S má rozdělávací podsedák. Jinak stále patří mezi nejlepší v kat. 15-36 kg.
@Hoa Mai píše:
Uplne normalne. Dite tesne pred nastupem do auta svleknes. Stejne jako svlekame sebe, taky nejezdim v aute v zimni bunde, za 5 minut by mi bylo vedro. A garaz nemame. Deti jsou otuzile a v aute mame deku, kdyz je detem zima, muzou se prikryt. Vis, ony nektere ty chytrolinky si pri cteni hodnoceni bezpecnosti sedacek a navodu k sedackam zvladly precist, ze se dite v zimnim obleceni do sedacky davat nema, protoze to vyznamne snizuje jeji ucinnost.
Tak to ja v bunde jezdim, protoze v aute zacne byt teplo tak az po 15 minutach a to akorat vystupuju…na delsi cesty si svoje auto predem vytopim, aly svym nejezdim nebo uplne minimalne, nemam ani dalnicni znamku, pac jezdime muzovym novym bezpecnym, kde je teplo hned a jeste topi pod zadkem.
Takze klidne priznam, ze na dvouminutovou cestu do skolky po vesnici a desetiminutovou cestu do skoly skrz dve vesnice, kde se jezdi max 40 v hodine jezdi v zimni bunde, navic se pomalu do autosedacky v 11 letech uz ani nevejde, resp vyskou je Kidfix vytazeny na maximum a pocitam, ze v zime cestou na hory a do Alp se tam nevejde, coz je blby kvuli pohodlnymu spani.
Ale moje deti, moje zodpovednost…a rozhodne pred skolou nevidam deti, ze vylejzaji z aut a oblikaji se, kazde vyskakuje v bunde, takze za exota nejsem.
@Hanka1 píše:
Tak to ja v bunde jezdim, protoze v aute zacne byt teplo tak az po 15 minutach a to akorat vystupuju…na delsi cesty si svoje auto predem vytopim, aly svym nejezdim nebo uplne minimalne, nemam ani dalnicni znamku, pac jezdime muzovym novym bezpecnym, kde je teplo hned a jeste topi pod zadkem.
Takze klidne priznam, ze na dvouminutovou cestu do skolky po vesnici a desetiminutovou cestu do skoly skrz dve vesnice, kde se jezdi max 40 v hodine jezdi v zimni bunde, navic se pomalu do autosedacky v 11 letech uz ani nevejde, resp vyskou je Kidfix vytazeny na maximum a pocitam, ze v zime cestou na hory a do Alp se tam nevejde, coz je blby kvuli pohodlnymu spani.
Ale moje deti, moje zodpovednost…a rozhodne pred skolou nevidam deti, ze vylejzaji z aut a oblikaji se, kazde vyskakuje v bunde, takze za exota nejsem.
Tento názor že je to cesta na deset minut a ty jedeš 40 nechápu… ona se nehoda může stát jen dál od domu? To je nesmysl trochu, nee? A ty jedeš 40, ale nějaký de.il pojede 90 přes vaší vesnici a napakuje to do tebe… Tchán taky nechtěl moji dceru poutat že jedou jen dolu do města, řekla jsem v žádném případě. I na 50m.
@Hanka1 my ve meste v aute netopime vubec, jen kdyz vime, ze pojedeme faktvpres cele mesto a bude to treba na pul hodiny. A to ani kdyz jsme meli zimniho novorozence. Mel ve vaju merino nebo flisovy overal a pres to teplou deku.
@Veru1987 píše:
Tento názor že je to cesta na deset minut a ty jedeš 40 nechápu… ona se nehoda může stát jen dál od domu? To je nesmysl trochu, nee? A ty jedeš 40, ale nějaký de.il pojede 90 přes vaší vesnici a napakuje to do tebe… Tchán taky nechtěl moji dceru poutat že jedou jen dolu do města, řekla jsem v žádném případě. I na 50m.
Asi tak. Ja v rodine za exota jsem, protoze mam pro dceru sedacku s moznosti protismeru do 4 let a pro starsi syny plnohodnotne kvalitni sedacky do 150cm. A taky v nich do tech 150cm budou. Podle rodiny dceru trapim protismerem a jsem blazen, ze jsem za sedacky utracela. Svagrova prece vozila deti od 5let na podsedacich. Ja budu milerada exotem dal.To, ze jini lide podcejuji bezpecnost pro me neni duvod, abych ji podcenovala ja.
@nani77 máme Axkid Minikid 2018, čistý protismer do 25kg, takhle malé dítko by mělo být ještě v protismeru a splňuje Plus test, to nemá každá autosedačka, koukněte kdyztak na fb do skupiny Děti v protismeru, je tam velký přehled o autosedačkach ![]()
@Veru1987 no, troufnu si tvrdit, ze v tech kolonach rano pred 8 hod ve vesnicich kolem Prahy zadny magor 90 nepojede.
Je videt, ze Besip toci spoty uplne zbytecne
Ano, je pro me otrava dite svlekat a oblekat na 2minutovou jizdu autem. Ale na druhou stranu je pro me dulezitejsi deti videt vyrustat.
Nedavno jsem videla v Praze situaci, kterou jsem stale nepochopila. Dite na zadnim sedadle v sedacce 9-18 nebylo pripoutane, sedacka mu byla evidentne mala (hlava hodne precuhovala pres horni okraj), koukalo ven otevrenym okynkem.
Jina situace - pribuzna vezla 3 minuty po hlavni silnici mezi vesnicema 2,5 lete dite bez sedacky. Pry je to jen kousek. Bezne se tam jezdi pres 90, je to rovinka.
Tchyne se na zadnim sedadle nepouta. Na kratsi vzdalenosti ani na prednim. Proto ji nikdy nesverim do auta deti.
@Hoa Mai píše:
Asi tak. Ja v rodine za exota jsem, protoze mam pro dceru sedacku s moznosti protismeru do 4 let a pro starsi syny plnohodnotne kvalitni sedacky do 150cm. A taky v nich do tech 150cm budou. Podle rodiny dceru trapim protismerem a jsem blazen, ze jsem za sedacky utracela. Svagrova prece vozila deti od 5let na podsedacich. Ja budu milerada exotem dal.To, ze jini lide podcejuji bezpecnost pro me neni duvod, abych ji podcenovala ja. [/citace/]
Tak dite ma 140 cm a v Romer Kidfix je na maximum a jak jsem psala, uz v pate tride bylo ve skole jedine, které jezdilo v autosedačce. A to je na svůj vek mensi nez zbytek tridy, proste se deti do tech sedacek uz nevejdou. Zrovna o vikendu, když jsem autosedačku vynadavala z Isofixu, pac jsem skládala sedacky, jsem si rikala, jestli v lednu cestou na hory se do ni ještě vejde, pac behem delší jizdy obe deti pravidelne vytuhavaji i jako pubertaci.
@Veru1987 píše:
vzhledem k tomu, ze v kazde vesnici jsou rano do osmi obecni policajti a dobrovolnici na prechodech plus kamery merici rychlost a fotici, tak tech debilu jezdicich 90 tu fakt po ranu nepotkáš, nerikam, ze v noci to tu nikdo nehuli.
a jak jsem psala - moje deti, moje zodpovednost
@Cuddy píše:
@Veru1987 no, troufnu si tvrdit, ze v tech kolonach rano pred 8 hod ve vesnicich kolem Prahy zadny magor 90 nepojede.
Obecne mas pravdu, ale ja bych ma to uplne nespolehala. My bydlime v centru Brna, doprava je tady silena, ale jedinou nehodu, kterou jsme dodnes meli byla prave v rychle brzdici kolone na prutahu vesnici. My jsme jeste dobrzdili, pan za nami uz nestihl zareagovat a napalil to do nas v plne rychlosti. Slupka to byla poradna a byla jsem rada, ze nase dite bylo tehdy jeste v protismeru. On mel vetsi deti na podsedacich a kdyz jsem se hned po narazu drapala na zadni sedadlo, abych zkontrolovala syna, vsimla jsem si, ze jedno jeho dite se hrabe odnekud z prostoru, kde je rucni brzda. Takze bud nebylo pripoutane, nebo temi pasy proklouzlo. Nastesti se nikomu nic nestalo.
Kamaradum se zase stalo, ze si stali ve meste v ranni kolone, krokem se dohrabali k semaforu, stali na nem uz prvni na rade, kdyz se nejaky frajer v BMW kdesi zezadu rozhodl, ze uz vzadu nebude, predjel kolonu pruhem pro MHD a jak chtel v krizovatce hodit mysku pred normalni pruh, tak to narval primo do jejich auta.
@Hoa Mai píše:
Asi tak. Ja v rodine za exota jsem, protoze mam pro dceru sedacku s moznosti protismeru do 4 let a pro starsi syny plnohodnotne kvalitni sedacky do 150cm. A taky v nich do tech 150cm budou. Podle rodiny dceru trapim protismerem a jsem blazen, ze jsem za sedacky utracela. Svagrova prece vozila deti od 5let na podsedacich. Ja budu milerada exotem dal.To, ze jini lide podcejuji bezpecnost pro me neni duvod, abych ji podcenovala ja.
Jsme taky za exoty. Pred měsícem jsme kupovali novou sedačku pro 3letacku. Protisměrku do 25kg
… Pry je to hrozná chudinka, furt musí koukat do sedačky a nic nevidí
.. Proto nám furt povídá co je venku ![]()
@nani77 pokud vám jde hlavně o bezpečnost, nekoukejte na ADAC, kde jsou mimo jiné hodnotícími kritérii třeba design nebo jednoduchost usazení sedačky v autě
kupte sedačku, která prošla švédským Plus Testem.. Tzn. určitě protisměrnou. Šla bych do některé švédské značky - axkid, klippan nebo be safe.
A vozit dítě bez zimní bundy je snad naprostá samozřejmost, pokud vám skutečně jde o bezpečnost. Svléknout ji můžete až v autě a mít tam případně deku, kterou se dite může prikryt, než se auto vytopi.