Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojte ženy,
koukala jsem se na starší příspěvky, ale jsou až z roku 2010. A tak bych ráda toto téma obnovila. Celé těhotenství je mi dobře v teplejší vaně, ted v létě zase ve studené pěkně to uvolňuje svalstvo a když mě bolí bříško tak mi to uleví. A tak přemýšlím o porodu do vody místo normálního porodu. Máte nějaké zkušenosti? Popř. kde jste rodili? Díky moc ![]()
Kamarádka rodila do vody na Obilnaku 2018 a prý vše v poho. Nahlásil při příjmu v porodnici, nadstandard byl sice zrovna obsazený, ale řekli ji, že paní už je par hodin po porodu a budou i brzo dovážet, tak že si akorát musí počkat v čekárně, než to tam zpacidikuji. Ona měla porod v začátku, takže se procházela po areálu, manžel čekal v čekárně, pak ji dal vědět, šli na pokoj a rodila do vody. Já jsem ďo vody nerodila, ale s druhým synem mě dali na nadstandard, protože jinde nebylo místo a přesto, že jsem o to nezačala, mi říkali, ať si klidně nepustím vanu, jestli chci. To byl rok 2015.
Na obilnak právě jsem nahlasena taky. Ale kolikrát co jsem četla ohledně té vody tak jsem právě na vážkách. ![]()
Já také zvažuji porod do vody, pokud bude volný box s vanou, ale úplně na tom netrvám. Často je prý ve vodě dobře ženám v první době porodní, ale na porod prostě vylezou, takže tomu nechávám volný průběh jak to budu cítit ![]()
@Ewangelle jako že by se člověk nahlásil na vodu a pak vylezl? nejsou pak třeba nějak protivní že tu rodičku musí předávat na lehátko?
@Natka35 Já třeba budu rodit ve Vyškově a ten box s vanou má samozřejmě i postel a jiné zázemí a předpokládám, že to tak bude ve většině porodnic. A personál počítá s tím, že si to prostě můžeš rozmyslet/přestane ti to vyhovovat a vylezeš. Stejně jako, že plánuješ rodit třeba v kleče a nakonec skončíš na koze ![]()
Tak mi to říkal teda pan primář na konzultaci když jsem s ním probírala možnosti. Od něj mám i tu informaci, že si to ženy prostě kolikrát rozmyslí.
@Ewangelle tak to je dobré, že s tím primář/personál počítá, já se tam už asi tři týdny chci stavit a oni mi vždy řeknou že mají plno a že na prohlídku přijít nemohu ![]()
@Natka35 Tak si zkus domluvit konzultaci s doktorem/primářem. Já taky nebyla na prohlídce (tam jsem se dostala shodou náhod, protože mě hospitalizovali kvůli selhání jater a chodím třikrát denně na monitory na sály), ale domluvila jsem si termín konzultace (stál 2.000,– Kč) a zeptala jsem se na možnosti porodu právě i do vody, prošli jsme porodní plán atd. ![]()
Bola som na obilnaku na predporodnych kurzoch a pokial tie dve PA nejak rozumne reprezentovali pristup aky zvyknu mat, tak naozaj nikto nebude krivit hubu ked zena nakoniec tu vanu nevyuzije, alebo pride na to ze jej je v nej horsie a tak bude chciet vyliezt.
Ostatne, pri niektorych priebehoch to do vane ani rozumne nejde a pride sa na to az v polke porodu, tak tam nebudu tu zenu nasilu nechavat nacpanu vo vani „lebo chcela“ bez ohladu na to ze by to mohlo niekoho ohrozit.
@Ewangelle tak to ještě zkusím, paní které jsme se vždy dovolali tuto možnost ani nezmínila když jsme se tam hlásili. Diky ![]()
@Natka35 Tak ti mohu poreferovat o svém včerejším porodu skoro do vody ![]()
V 15:47 mi praskla v nemocniční zahradě voda, v 16:30 jsem byla na prst a šla do sprchy a kolem 17h do vany, kde to opravdu ulevovalo, ale sama PA mi před šestou přišla navrhnout že by bylo vhodné kdybych se zkusila trochu projít ať miminko sestoupí. Souhlasila jsem protože to moc bolelo a představa x dalších hodin byla děsivá, tak jsem tomu chtěla pomoct a navíc mi po hodině bylo až moc horko v té vaně a najednou se něco změnilo- jiná bolest, potřeba tlačit, tak mě z vany rychle vytáhli na vyšetření na porodní postel a dozvěděla jsem se “je to tady rodíme” a akorát dorazila moje dula.
Byl to šok a vůbec jsem neměla myšlenky se vracet do vody. Vlastně žádné myšlenky, instinktivně jsem šla do dřepu, aby mi pomohla gravitace a v 18:47 byl syn na světě ![]()