Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj. Já to vnímám jako pokus zakladatelky přesvědčit nerozhodnuté, aby se přeci jen rozhodli pro porod v porodnici. Je mi jasné, že rozhodnuté a pevné zastánkyně domácích porodů tato diskuze nepřesvědčí a řekla bych, že zakladatelka si je toho vědoma. Toť můj názor a můj pohled na tuto problematiku. Já osobně bych doma dobrovolně nerodila ani náhodou, naopak to byl pro mě velký strašák, že nestihnu dojet do porodnice včas.
Proč anonymně, to ví jen zakladatelka
.
Všem těhotným přeju pohodový průběh těhotenství a především porod bez komplikací a zdravé miminko ![]()
Petro, víš houby jak často tu jsem! Sice moc nepíšu, ale jsem tu každý den a pročítám si každou diskusi která mne zaujme, tak se prosím zdrž takovýchto keců ![]()
Napsala jsem svůj názor na tuto diskusi, která mi stejně jako Pipet přijde prostě provokační…
A mimochodem, doma bych taky nerodila, nemám na to povahu
Meredit píše:
Holky, já nevím, ale prostě mi tu těch kontroverzních anonymních diskusí přijde moc…
Rozštípaná postýlka, Bezmocná a na dně, Porod doma…
Anonymní, samozřejmě věřím že při porodu mohou nastat komplikace, doma i v porodnici. Ale v porodnici mohou nastat zase naprosto jiné, které by se doma nestaly… Já v porodnici rodila půl hodiny a stihli takových úkonů, že bych tomu nevěřila včetně naprosto zbytečné injekce OxytocinuNemluvě o lživé propouštěcí zprávě, kde popřeli nástřih! Hned má porodka mnohem lepší statistiku
Zas ale na druhou stranu: v porodnici můžeš jakýkoliv úkon odmítnout. Včetně Oxytocinu. K tomu už dnes slouží porodní plány. A máš možnost si vybrat porodnici, kde se rodí dle představ budoucích rodičů.
Já bych doma nerodila ani kdyby mi za to platili.
Porodní či poporodní komplikace se rozpoznat dají. Ale dají se všechny rozpoznat včas?? To riziko mi za to nestojí.
Taky bych se bála rodit doma… Na druhou stranu, spousta domarodek by ti argumentovalo, že jí určitě porod urychlovali (např. oxytocinem) a kdyby to neudělali a nechali tomu přirozený průběh, tak by se to vůbec nestalo ![]()
Fakt je, že to nikdy nikdo nezjistí, zvlášť když do toho nevidí a nezná všechny podrobnosti… ![]()
Kamča.dalmatinka píše:Pipet píše:To by asi musela bejt kouzelník.Já měla stejnej možná horší porod a střídalo se u mě spoustu lékařu nakonec tam byli 4 + asistentka a sestry a přesto nikdo nepoznal že neporodim
Nevidím smysl téhle diskuse, akorát to bude zas hádka.
Anonymní, proč si doktor myslí, že by PA při tomhle porodu, kdyby probíhal doma, včas nepoznala komplikace?
To je pro mě ta správná otázka.
No jo, ale tak teoreticky, pokud bys rodila doma, myslíš, že bys včas nepoznala, že doma to nepůjde a nejela do porodnice? Hm, ono je to složité, ale já jsem pro možnost volby. V diskusi o potratech se o tom mluvilo pořád, že možnost volby… a tady už ne? Kde je rozdíl?
Já tu reportáž na primě taky ráno viděla v opakovačce a taky sem slyšela o případech kdy to dobře nedopadlo.Dokonce je prý čr nejmenší stát v evropě s nejmenší umrtností a to díky zakázaným domporodum .
At si ale každej co chce.Rozhoduje o svém těle a o svém dítěti a následky si ponese jen matka ![]()
mě spíš připadá poslední dobou moderní každou anonymní diskuzi považovat za vtip puberťáka ![]()
Pipet píše:Kamča.dalmatinka píše:No jo, ale tak teoreticky, pokud bys rodila doma, myslíš, že bys včas nepoznala, že doma to nepůjde a nejela do porodnice? Hm, ono je to složité, ale já jsem pro možnost volby. V diskusi o potratech se o tom mluvilo pořád, že možnost volby… a tady už ne? Kde je rozdíl?Pipet píše:To by asi musela bejt kouzelník.Já měla stejnej možná horší porod a střídalo se u mě spoustu lékařu nakonec tam byli 4 + asistentka a sestry a přesto nikdo nepoznal že neporodim
Anonymní, proč si doktor myslí, že by PA při tomhle porodu, kdyby probíhal doma, včas nepoznala komplikace?
Představ si že nepoznala.Nepoznal by to nikdo proto že dítě muže přestat dýchat kdykoliv i bez problému.Já rodila dlouho.Všichni pořád říkaly že už to musí bejt každou vteřinou že sem otevřená a čuměli do mě jak je možné že dítě ač mu kouká kus hlavičky tak ven neleze. ![]()
Nelezlo a nevylezlo.Na císaře pozdě na klasickej porod pozdě a taky už malej ani nedýchal.Prostě ho vyrvali doslova násilím kleštěma a měl poprodoní nádor,otisk kleští,spadlej koutek,špatnou hybnost ruky atd. atd..
Přitom celou dobu mě všichni přesvědčovli jak je to krásnej porod a jak to je vše v pořádku.Pak ze vteřiny na vteřinu(na porodnim séle sem bylo od pulnoci a porodila sem ve 14.00
) bylo zle
Nevim proč ke mě píšeš o možnosti volby,Mě je jedno at si každej dělá co chce,třeba rodí na stromě.
Příspěvek upraven 25.11.10 v 18:47
Pipet píše:Kamča.dalmatinka píše:No jo, ale tak teoreticky, pokud bys rodila doma, myslíš, že bys včas nepoznala, že doma to nepůjde a nejela do porodnice? Hm, ono je to složité, ale já jsem pro možnost volby. V diskusi o potratech se o tom mluvilo pořád, že možnost volby… a tady už ne? Kde je rozdíl?Pipet píše:To by asi musela bejt kouzelník.Já měla stejnej možná horší porod a střídalo se u mě spoustu lékařu nakonec tam byli 4 + asistentka a sestry a přesto nikdo nepoznal že neporodim
Taky jsem pro možnost volby, stejně jako u potratů. Ale zkus to třeba aplikovat na výše zmíněný pupečník kolem krku. Má ho tam spousta dětí. U některých porodů to problém je, u některých ne. Dopředu se to neví. Pokud se tlačením u krčku utáhne, není dostatek kyslíku, klesají ozvy a někdy se musí přistoupit k akutní sekci. Z porodního boxu jsi na sále za 5 minut, za dalších 15 je mimčo venku. Odpadá ztráta času na cestu do nemocnice, chaos při příjmu a vysvětlování a ověřování situace personálem. Z mého pohledu drahocenné minuty.
Kamčo, jak říkám, doma bych určitě nerodila, ale v ČR nejsou domácí porody zakázané. A s tou úmrtností bych i argumentovala obrovským počtem přerušených těhotenství kvůli VVV které se v cizině nechají narodit
Ahoj, nejvýstižnější je podle mého to, že pokud se někdo do porodu doma vrhne, tak to asi dobře zvážil, včetně možných komplikací - pokud i přesto chce rodit doma, pak určitě ví, že pokud to náhodou nedopadne (což se bohužel může samozřejmě stát i s nejlepší lékařskou péčí ve špičkově vybavené porodnici
- proto také porodníci jsou neustále ve stresu, že se jim vyčte v každém případě vše - když zasahují, pak moc
, když nezasahují, tak byli pasivní a pomalí
), tak s tím bude muset žít celá rodina do konce života… ![]()
Já rodila 2× v porodnici, doma by poprvé možná nepřežil syn (krátký pupečník), podruhé možná já (vysoký tlak totiž nebolí a pokud si neměříte každou chvíli tlak a nekontrolujete bílkoviny v moči, těžko třeba na preeklampsii přijdete). Takže já bych do domácího porodu nešla ani omylem, ale každý svého štěstí (nebo neštěstí) strůjcem, tak se tu, prosím, zase nehádejme… ![]()
Příspěvek upraven 25.11.10 v 18:49
jinak mé kamarádce se roztrhla placenta po porodu a ani nestihli sehnat anesteziologa a doktorka musela zasáhnout aby tam na stole nevykrvácela, děkovala bohu že doktorka byla tak při smyslech a na nic nečekala. Ano existují nečekané komplikace které se nedají předem poznat a pak jde o vteřiny. Opravdu záleží na každém jakou variantu zvolí a jak moc chce riskovat. Někdo by za porod doma dal vše a já mu to vymlouvat nikdy nebudu, popřeji mu hodně štěstí a budu doufat že to dopadne jak má
Meredit píše:
Kamčo, jak říkám, doma bych určitě nerodila, ale v ČR nejsou domácí porody zakázané. A s tou úmrtností bych i argumentovala obrovským počtem přerušených těhotenství kvůli VVV které se v cizině nechají narodit
V tv mluvili o tom že nejsou povoleny a že se bouří porodní asistentky aby to tak bylo.
Jak je to je mi jedno,hlavně že nemusim rodit na poli jako před 50 lety ![]()
Jsem PA a nejsem pro povolení domporodů (ale nebudu kvůli tomu sepisovat petici ani nic podobného). Ale jsem pro zavedení něčeho jako porodních domů. To je podle mě taková zlatá střední cesta.
Asistentky se bouří protože zatím mohou praxi vykonávat, ale novou vyhláškou po nich chtějí aby s sebou nosily vybavení obvyklé na operačním sále…
Ale osobně to taky neřeším, pokud bude porod podruhé stejně skončím v té samé porodce, pokud tedy neplánovaně neporodím doma, minule to trvalo tři hodinky, z toho ta půlhodinka v porodce
Příspěvek upraven 25.11.10 v 18:54