Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu, budu tu teď za hlupáka. Čekám první miminko a jen by mě zajímalo jak to dnes funguje. Když porodím dostává se nake peníze za porod, někde sem četla ze ano a někde ne, tak sem z toho jelen. Jak se počítá mateřská když jsem teď na marodni? Počítá se z platu z práce nebo i z marodni?
Moc děkuji za rady ![]()
Materska se pocita z platu a porodne je pro socialne slabsi a posuzuje se narok na nej podle prijmu.
S tim porodnym to je napric spolecnosti, nevim, kde vsichni prisli na to, ze KAZDA rodicka dostava porodne
. Kdyz jsem byla tehotna neustale jsem to nekomu vysvetlovala… Materska se ti pocita z platu, ne z te nemocenske co mas ted.
@Lucie008 jeste v roce 2009 bylo porodne pro kazdeho bez ohledu na prijmy
Tak asi proto to maji lide zafixovane.
@Bibi239 Aha tak proto! Diky. Me uz to pak neskutecne vytacelo, jak vsichni: Cekate dite? To je super, to dostanete penize.
Jako kdybych chtela dite jen kvuli penezum!
Porodné bylo plošně zrušené 1.1.2011. Já jsem ho ještě měla, kámoška o tři měsíce později už ne…
Moc se v téhle věci neorientuju, ale doufám že jsem nevyznela jako chamtivec, který si udělal miminko kvůli penězům. Děkuji za radu
už sem se zdesila, že mi to budou počítat z marodni.
@Lucie008 píše:
S tim porodnym to je napric spolecnosti, nevim, kde vsichni prisli na to, ze KAZDA rodicka dostava porodne. Kdyz jsem byla tehotna neustale jsem to nekomu vysvetlovala… Materska se ti pocita z platu, ne z te nemocenske co mas ted.
Neni to tak dlouho (cca 5 let), co porodne opravdu plosne bylo.
Jj, taky jsem ho měla. Další rok už bylo plošně zrušeno.
Zas ale byly jiné věci, třeba možnost navýšit RP než se narodí mladší dítě. Mi to vyšlo jen na dva měsíce (platilo to od ledna, porodila jsem v březnu), hodně peněz „propadlo“.A pak ještě RP zkrouhli. Na staršího jsem měla na stejnou dobu (od porodu do 3 let) o víc jak 1000Kč víc. holt někdy je lepší to, někdy ono..
@Michaela1234567 píše:
Prosím o radu, budu tu teď za hlupáka. Čekám první miminko a jen by mě zajímalo jak to dnes funguje. Když porodím dostává se nake peníze za porod, někde sem četla ze ano a někde ne, tak sem z toho jelen. Jak se počítá mateřská když jsem teď na marodni? Počítá se z platu z práce nebo i z marodni?
Moc děkuji za rady
nake? A co je to marodni ![]()
@Burj Chalifa
Tam se vloudila chyba, prostě mě jen zajímalo zda se za porod pořád dostávají peníze nebo ne. Co se vám nezdá na slově marodní? Dočasná pracovní neschopnost.
Pokud jste jen rýpal/ka kvůli gramatice a čárkám, tak se omlouvám protože v češtině jsem nikdy nevynikala a vše píšu přes telefon kde mám t9 tak to občas čárky opraví podle sebe a já to prostě přehlednu.
![]()