Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Holky, chtěla jsem se zeptat, dneska jsem byla u pana dr… a ten mi řekl, že to vypada na porod KP.
Asi nepodstoupím ta rizika přirozenou cestou, spíš se bojim toho císaře, nevim, jak to probíhá, co rekonvalescence, slyšela jsem jen samá negativa, ale určitě do něj půjdu, kvůli Prckovi, ale bojim se, že ta pooperační rekonvalescence je prý šílená, apod..
![]()
No upřímně není to nic moc, ale dá se to zvládnout.
J8 měla taky KP a rodila jsem akutním CS, nestihla jsem si domluvit plánovanýho.
Takže po probuzení z narkozy pro mě bylo nejhorší asi dezorientace, absolutně jsem netušila kde jsem, co se stalo, do toho informace o miminku, vadilo mi, že jsem se nemohla pohnout. Měla jsem zavedenou cévku, takže alespoň o tohle jsem se nemusela starat. Sestřičky mě pořád chodili kontrolovat a nutili mě pít. Dostávala jsem léky proti bolesti, takže jsem většinu operačního dne a prvního dne prospala. Ráno po operaci mě sestřička vzala do sprchy(to byla taky síla, pomohla mi se osprchovat, další den už šla se mnou jenom pro kontrolu a další 2 dny už jsem chodila sama. Bolestivé bylo zvedání se z lehu do sedu a seskočení z postele a následně opačný proces. 5. den mě propustili a to už jsem byla relativně v pohodě. Zvládla jsem vyajít 4 patra do bytu.
Samozřejmně je to operace, nic příjemnýho, ale dá se to přežít. Přeji ti co nejméně bolestí a zdravý miminko. A kdo ví třeba se ještě otočí ![]()
Ahojky,
já to měla taky tak. Naše madam hačala a hačala. Musím říct, že samotný císař byl v pohodě, nebyla jsem pak sice schopná 2 dny vstát, ale pak už to bylo celkem dobrý, začala jsem fungovat úplně normálně…asi pud sebezáchovy ![]()
Taky jsem rodila akutním CS a jak píše Lentil,nejhorší bylo,když jsem se vzbudila a nevěděla co je s mimískem,ale jinak si vůbec nemůžu stěžovat,1 den jsem ležela,mimčo mě přinesli na kojení,2 den ráno mě sestřička dovedla do sprchy,ale už jsem se sprchovala sama a opravdu ta bolest toho řezu nebyla veliká a 3 den už jsem v pohodě chodila a starala se o mimíska,domů nás pustili po 7 dnech,vytáhli mě stehy a ještě jsem šla na kontrolní ultrazvuk a tradá domů,ale to bylo před osmi lety,kdybych si mohla znovu vybrat,tak by mě porod CS vůbec nevadil ![]()
Ahoj.No, já jsem na tom byla stejně..
Nikdy jsem na žádné operaci nebyla a teď tohle..
Nastoupila jsem v pondělí, v úterý tuším že v půl 8 jsem šla na sál a v 8:42 už byla Eli na světě..
Před tím než jsem šla na sál , mi myslím vzali krev, byla jsem celá svlečená, zavedli mi cévku a zabandážovali nohy (bacha ať nemáš nalakované nehty, nebo budeš smrdět benzinem jako já
) pak mě něčím napíchli a odvezli na sál , já jsem přelezla na operační stůl (fakt makačka
) napatlali mi břicho oranžovou vodičkou , a pak už spááánek ![]()
No, pak se probereš, ukážou ti prcka. Pořád tě budou chodit kontrolovat.Vyměňovat vložky, měřit tlak, píchat heparin, pak něco na zatahování dělohy, pak něco (ta pěkně štípala) po 24h. Prostě do tebo budou furt něco píchat..na utěšení bolesti..
Budeš muset docela dost pít (ale s pytlíkem je to sranda ). Pak je na tobě, kdy zvládneš vstát, jizva tě potáhne k zemi, ale dá se to..(až vyndají cévku, budeš čůrat do nádoby, aby věděli, zda dost piješ.. Mě nejvíc trápilo, že jsem si chtěla zakašlat (po té anestezii) a s těma stehama to nešlo..
Pak jsem přešla na nadstandart , kde jsem neměla zvedací ramínko, tak to byla docela pecka se zvedat..
S jídlem to nebude valný, budou tě ládovat bujónama. Pak už máš norm. jídlo. Stehy mi vatahovali, trochu to štípalo. Pustili mě po 7 dnech.
Přeji ať to v pohodě zvládneš a taky hodně optimismu!!! S tím to jde tak kráásně ![]()
cisar je pohodicka (za mesic sem byla na bezkach)…ja se zase bala ze bych nahodou mohla rodit normalne
ale pozor..ne ve vsech spitalech ti povoli porod KP cisarem…zjistuj dopredu..treba brno bohunice ani nahodou ![]()
Ahoj,
taky jsem loni rodila malou plánovaným císařem kvůli KP, pohodička to zrovna nebyla, ale nic šíleného také ne.Břicho sice dýl bolelo,ale po týdnu jsem byla schopna normálně fungovat. Nenech se do předu vystresovat, jak to bude hrozný, nechápu, že tě takto lidi z okolí straší. Do přirozeného porodu KP bych nešla kvůli rizikům.
Ahoj,
já rodila císařem - KP před dvěma lety a dobrý. Měla jsem jen epidurál. Nejvíc mi pak vadilo 12hodin na JIP. Po 24hodinách jsem mohla vstát a chodit. Po třech dnech mi bylo dobře a doma jsem si na jizvu už ani nevzpomněla. Já si teda nemůžu stěžovat. Fakt dobrý, dokonce jsem 2den kojila. Mléko bylo hned.
Za 2měsíce mě to čeká znovu, druhé mimi je zase KP. Musím se přiznat, že tajně doufám, že už se neotočí. Já se totiž mnohem víc bojím normálního porodu ![]()
Já jsem měla plánovanou sekci v CA. Rekonvalescence byla v pohodě. Štvalo mě to jak je po tom člověk neschopnej … připadala jsem si jak stará babča, když jsem vstávala a chodila - boleli mě dost záda, takže jsem tak týden chodila v předklonu. Ale to nebyla žádná hrůza. Nicméně je to strašně individuální.
Držím palce, ať to zvládnete co nejlépe!
Hanule, ja zas rodila prvniho syna normalne a strasne jsem se bala sekce, radej bych 3× rodila normalne
a po sekci se tento nazor teda nezmenil. tim chci jen rict ze neni treba se bat klasickeho porodu, je to krasny a prirozeny pro miminko i pro maminku
zuzka84 píše: Štvalo mě to jak je po tom člověk neschopnej … připadala jsem si jak stará babča,
Přesně tak jsem si připadala já. Při prvním sprchování jsem si připadala naprosto neschopná, visela ze mě cévka a okamžitě jsem si vzpomněla na všechny ty bábinky, který jsem ošetřovala na praxi.
Chapu te, taky bych se docela bala prirozeneho porodu KP, i kdyz bratrankova zena tak rodila…
Prvniho syna jsem rodila normalne, docela rychle, takze jsem se tesila, jak si druhy porod uziju a vice „proziju“. Bohuzel skoncil cisarem, protoze se maly zasekl, pac lezl nosem. Ac jsem se snazila jak chtela, tak se uz nedotocil zpet ![]()
Cisare uz bych nechtela, preci jen, je to operace a po ni nic moc… Ale samozrejme se to dalo vydrzet, druhy den jsem uz musela z JIPu utikat na sestinedeli, pac potrebovali misto a domu nas pustili dokonce 4.den po cisari, drive nez po normal porodu ![]()
Blby je asi ten „strach“, ja se silene bala epiduralu, nakonec jsem necitla ani tlak te jehly, proste vubec nic, a to mi ho pichal mezi 2minutovyma kontrakcema
Za chvilku byl malej venku, necitis vubec nic, simrani kdyz te natiraji dezinfekci, jen kdyz ho tahaji, tak silenej tlak..
Pak jsem byla jako tak oblbla, na tom Jipu nuda, nesmis se hnout ![]()
Taky je docela neprijemny, kdyz zacinaji pracovat streva a mas vetry, to me bolelo vic nez cela jizva ![]()
Jo a nehty na nohou jsem nalakovany mela a nic nerekli, ani je neodlakovali. Ale asi proto, ze se slo rychle na vec
Ale ja teda nebyla v ohrozeni zivota..
Kamoska ted mela planovaneho a mela taky jen epidural, takze jestli se to u Vas da domluvit, urcite bych ho chtela taky, lepsi nez celkova narkoza, „operace“ je rychla a hned vidis miminko a neni ti po narkoze spatne..
Jj, prace strev po sekci je opravdu jedno z nejbolestivejsich na cele rekonvalescenci ![]()
KP bych dala jedině SC - kvůli mimču(přeci jen rizika jsou vysoká)
a SC bych preferovala epidurálem - mimi jsem viděla hned na sále(po jeho ošetření) a na jipce mi ho hned nosili a to mimi je na bolest nejlepší, byla jsem z něj tak překvapená, jak je dokonalej, že jsem žádný léky nechtěla
největší vopruz byla snad ta cévka v močáku, to jsem se fakt snažila rychle rozchodit, abych se jí zbavila
Přidávám se k „pochvalným“ mailům ![]()
Já měla porod vyvolaný, nicméně po spoustě hodinách trápení se přešlo na císaře - a bylo to ok.
Samotná operace v pohodě, rychle mě připravili - zabandážovali nohy a tak - ani jsem nebyla ve stresu, všechno proběhlo rychle. Bolest necítíš žádnou, jen trochu nepříjemný pocit - jak dítě vyndavají, je to takový jako tah v břiše. Ale nic, čeho by ses měla bát. A když ti ukážou mimčo, je stejně všechno kolem rozmazané, vidíš jen to prtě ![]()
Na JIPCE jsem byla nejdřív úplně v pohodě, než to přišlo k sobě. Vyřídila jsme si SMS, povídala s paní na vedlejší posteli - pila jsem brčkem a přišlo mi to legrační ![]()
Jasně, že pak přijde i to nepříjemné - bolí jizva, musíš se rozhýbat, ale na to jsou perfektně připraveni - sestřičky tě podpírají, mají přesný postup, jak nejlépe na to - a jakmile ti přivezou mimčo, stejně překonáš bolest a jsi tam pro něj - to je motivace jako hrom. Dva dny jsou těžké, ale nic, co bys nezvládla. Doma to pak stejně ještě nějaký čas bolí, hlavně zvedání z gauče, vylézání z auta a tak. Ale to bolí i po šití, když rodíš normálně - takže tak velký rozdíl asi není.
Rozhodně si domluv na první týden pomoc na doma - manžela, mamku - to oceníš. Třeba první návštěva pediatra (pokud tedy nepřijede k tobě) je zátěž - jizva bolí, psychika je rozhozená a tahat mimčo delší dobu je obtížné.
Jo, jídlo je kapitola sama o sobě - já neměla prvních 14 dní hlad vůbec, všichni mě nutili, a tak jsem hlavně pila jogurtová mléka. Vysloveně jsem měla odpor cokoliv polknout, ale to se pak spravilo.
Kojení bylo úplně v pohodě, mlíčko druhý den po císaři a 3. den byla malá bez příkrmu a šly jsme domů.
Takže císaře se rozhodně neboj, není důvod ![]()
hodně štěstí