Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj Holky,
snazim se zjistit, jaka bude nejucinejsi uleva od bolesti pri porodu. Nejprve jsem si rikala, ze zkusim porod do vody, ze by to cele mohlo byt o neco malo snesitelnejsi. Nakonec jsem si to ale rozmyslela a chci rodit normalne.
Zajimalo by me, jak je to s epiduralem. Jakekoliv zkusenosti a rady moc ocenim.
Predem diky ![]()
Je to hodně individuální. Ono záleží jeslti rodíš přirozeně nebo vyvolávaně.
J8 mám za sebou vyvolaný porod. 2 den v nemocnici tableta na dozrání porodních cest, další tableta a vyvolání porodu, po 2 hod sono, pak cesta na sál, píchnutí vody, 2 hod bolestí, zesilujících a zkracujících se intervalů z 2-23 min na skoro 1. Pak mi píchli epidural… bolesti už byly lepší, snesitelné… a když už jsem cítila, že bolesti zesilují, čili se blíží doba konce působení epiduralu (působí jen 1 hodinu a pak se musí připíchnout a slyšela jsem, že max 3×..
) došel porod do konce a přišly stahy k porodu, 6 stahů 3 ztlačení a malá byla venku.
U přirozeného to ale může a nemusí trvat i několik hodit, než se dostatečně otevřeš a můžou ti ho píchnout.
Jsem pro epi
Jde to i bez něj, ale musí to být rychlé - jsem ho podruhé nestihla, porodila jsem půl hodiny po příjezdu do porodnice ![]()
Tak já jsem proti.U prvního jsem epi měla a bolesti byly stejné a špatně jsem cítila tlačení,píchli mi ho asi pozdě.Druhý porod jsem měla bez jakýchkoliv utišujících prostředků a bylo to mnohem lepší.První trval 12 a druhý 13 hodin.Myslim,že bez epi se to dá vydržet,i když jsem bolestí křičela,víc mi pomohl třeba míč.Podle mně spíš záleží na PA jak ti pomůže a na podpoře manžela,jestli s tebou půjde.
Já jsem rodila 12 hod. a epi jsem neměla,vlastně se mě ani nikdo na to neptal,ale stejně bych ho asi odmítla.
Ahoj,rodila jsem v dubnu po třetí,tak jsem si nechala píchnout epi a bylo to perfektní.U předchozích dvou porodů jsem trpěla,ale teď mi v 7.30 dali tabletu na vyvolání,pak napíchli epi,když jsem začala cítit stahy,ty se utlumily natolik,že nebýt napojena na přístroji,tak ani nevím,že nějaké stahy mám.Po 12h jsem si šla vesele zaskákat na míči a do pěti minut bylo mimi na světě.Opravdu jsem byla nadšená
Ale jak píšou holky,je to individuální.
Tak ja na ulevu zkusila rajskej plyn s kyslikem - u prvniho mi z toho bylo zle a u druhyho sem potom uz nemela ani silu drzet si ten nahubek, takze nis moc navic se to musi casovat, zacina fungovat cca po 20-ti vterinach a funguje asi minutu a jenom tupi bolest. Injekce proti bolesti - u prvniho mi dali postupne tri a asi to trochu pomohlo, jestli teda na bolest trochu, tak sem se aspon mezi kontrakcema trochu vyspala i kdyz to byla vzdicky minuta a pul. Epi u prvniho sem chtela, nedostala kvuli problemum (ve finale mi stejne davali spinal, ale to je neco jinyho, to necejtis vubec nic od prsou dolu, dava se treba na cisare nebo na nejaky operace). U druhyho uz to nestihli, stihli jenom injekci na bolest, ale ta uz zase nestihla zafungovat - malej se narodil 3 minuty po injekci. Takze vlastne 2. porod bez niceho, 2.5 hodiny komplet a mazec neuveritelnej. 1. byl 12 hodin v porodnici, finale klestema a se 2 injekcema, bolelo taky ale neprislo mi to tak hrozny.
Ahoj jsem pro Epi ![]()
U prvního vyvolávaného jsem ho měla a kontrakce se daly krásně vydržet,vůbec jsem pak nebyla utahaná a mohla krásně tlačit.Nesmí se dát pozdě.Dávky se dávají 3 a já využila 2 pak už jsem tlačila.
U druhého porodu jsem do nemocnice přijela pozdě prý na epi.,ale i tak ty bolesti byly dlouhé a bolestivé,strašně jsem křičela,bolely mě i záda,manžela jsem vystrašila na tolik,že ani nevěděl jak má pomoct.Od bolesti mi nic jiného nedali.Až jsem měla tlačit tak jsem byla unevaná natolik,že jsem jim tam usínala.Tak to bylo horší než u prvního porodu.Takže teď jak mi odteče voda jedu do nemocnice hned a epi využiji.Žádné následky jsem z toho já ani miminko nemělo.
Ahoj, ptáš se jak je to s epidurálem…
No, já bych si nejdřív zjistila, zda je v porodnici, ve které chceš rodit dostupný 24h/7dní.
Mám zkušenost, že si porodnice na webech epidurál píší a v reálu, když si jdeš porodku prohlídnout, je dostupný jen za určitých podmínek(v pracovní dny a jen pokud má anesteziolog čas).
Já o něj tedy nestála, i když jsem měla křížový bolesti, chtěla jsem to zvládnout sama, ale nastaly komplikace a skončila jsem císařem a myslím, že k němu je ten epidurál lepší než celková anestezie - už proto bych volila porodku, kde ho mají.
PeBa Ja myslim, ze k cisari musi anesteziolog tak jako tak a jde spis o to, jestli je to hodne akutni, tak na epi neni cas a dela se celkova. Kdyz to neni moc akutni udela se epi, tam uz by melo bejt jedno, jestli maji epi 24/7, to plati jenom pri epi na 1. dobu porodni. Ale je to jenom uvaha.
Tara: před prvním porodem jsem si říkala- uvidím, jaké to bude
No… bylo to takové, že jsem epidurál chtěla a moc, ale nestihl se… U druhého jsem o něj stála, ještě než jsem byla těhotná
a tvrdila, že si ho nechm píchnout hned na vrátnici. Epidurál jsem měla a porod byl naprosto pohodový, manžel se prý i nudil, když jsem nevyváděla
Jsem na začátku 3.těhu a pokud vše půjde dobře, chctěla bych epidurál a porod si užít hezky v klidu.
Já mám dobrou zkušenost s EPI. S Julkou jsem měla plánovaného císaře se spinálem, ale to je něco jiného. Saša šel klasicky po odtoku vody, ale byla jsem úplně uzavřená, takže museli porod podpořit na začátek tabletami do čípku. Pak jsem měla bolestivé kontrakce tak, že mě bylo na zvracení, viděla jsem už tmu před očima a měla pocit, že mě někdo řeže vejpůl
Několik hodin trvalo, než jsem se dohrabala k otevření čípku na 3 cm. Šlo to fakt pomalu (10 hodin od příjezdu do porodnice). Můj gyndař a zároveň i porodník mi doporučil EPI, že se začnu otevírat rychleji, uspíší to porod a já nebudu vyčerpaná - už jsem nevypadala příliš svěže
. Je fakt, že už i mimčo začalo mít při kontrakcích problémy - klesaly mu příliš ozvy. Rodila jsem v neděli, o EPI jsem zažádala a do 15 minut přišla anestezioložka, vysmátá a plná dobré nálady a pohody - i to pomohlo
Epidurál zabral, cítila jsem stahy jako bezbolestné tvrdnutí břicha a poté i silné tlaky na konečník. Když EPI zabral, vyhnala mě PA pochodovat po porodním boxu a při každé kontrakci do dřepu, aby mimčo rychleji sestupovalo
Manžel seděl v křesle a bavil se tím, jak pochoduji kolem něj a počítal minuty mezi kontrakcemi. Opravdu jsem se začala rychleji otevírat a mimčo mělo ozvy už v pohodě. Pomohlo to tedy nám oběma
. 2 hodiny po aplikaci EPI byl malý na světě. Nemuseli mi přidávat, vydrželo to tak akorát. Šití už jsem sakra cítila ![]()
Já ho neměla a vůbec nepotřebovala, s tím přece taky počítej, že to bude krásný zážitek, sice bolavý, ale dá se to vydržet, pokud nejsou nějaké komplikace a otevíráš se… Měla jsem i strach, že když to jde takhle hezky, sice pomalu (od prvního zabolení 16h), ale hezky a postupně, že by to nějaký zásah mohl zabrzdit…
Ale kdyby měly být ty bolesti takové, jako byly ty za poslední půlhodinku, tak ho chci taky, hned a okamžitě ![]()
Vypada to, ze si ten epidural necham pichnout, jestli to stihnu
. Mam totiz z te bolesti fakt desnej strach. Vsude se pise a rika, ze hormony te na porod pripravi a bat se prestanes, ale u me je to prave naopak
.
Bala sem se taky, a taky tesila. Na miminko a ze uz se konecne nebudu tahat s tim batohem na brise. Epi ti stejne nedaj hned na zacatku, takze si bolesti asi stejne uzijes. Ale neboj, uvidis, jak ti to s epi vyjde, ale kazdopadne bez to taky neni zadna tragedie. Jenom s tim radsi nepocitej aby si pak nebyla stresla z toho, ze ti ho nedali.