Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahojky,
ráda bych se Vás zeptala, zda nemáte některá zkušenosti nebo alespoň nějaké informace o porodu mimo EU. Jsem občan ČR s trvalým pobytem v Praze, ale manžel je cizinec ( jsme manželé 2 roky ) a nyní to vypadá, že se budem stěhovat do Izraele. Jsem však v 5. měsíci těhotenství a nevím, jestli se mé zdravotní pojištění ( VZP ) vztahuje na případný porod v zahraničí, jestli je potřeba se připojistit anebo v takovém případě dává VZP „ruce pryč“ a porod i následnou péči bych si musela hradil v plné výši sama?
Předem děkuji za každou radu…
Ahoj.
Já mám kamarádku na Novém Zélandě a právě tam toto zjišťovala. Má tedy v Čechách jinou pojišťovnu, manžela Čecha, ale žijí tam, mají pracovní povolení.
Porod by si tam musela zaplatit, na něj se pojištění nevztahuje. Je to dost peněz, takže se jí vyplatí přiletět domů do ČR, porodit a pak se s prckem vrátit zpátky.
Nejjednodušší bude, když zajdeš přímo na VZP a zeptáš se, určitě ti poradí ![]()
Ahoj, já jsem teda rodila v EU, v německu, kam jsem přijela těhotná. Co jsem zjišťovala možnosti, tak mi je vždycky nejlepší se pojistit v místě pobytu - u mě to bylo jednoduchý, pojištěná jsem byla na manžela, který si tu zaplatil zdravotní pojištění. Ty jako manželka by jsi snad tuto možnost měla i v Izraeli. Já jsem nechtěla riskovat ani porod na evropskou kartičku pojištění…ne všude to akceptujou. Mimo EU to snad nejde vůbec.
A cestovní pojištění, taky moc nepřipadá v úvahu.
Tak snad se ti ozve někdo kdo ví víc. Ale spíš bych pátrala po možnostech zdrav. pojištění v zemi kam pojedeš.
Na VZP si samozřejmě v každém případě zajdu, chtěla jsem se jen napřed zeptat orientačně, s čím mám počítat.. Děkuju moc ![]()
Ahoj holky,
Nevíte jak to funguje když pracuji v UK platím si tam pojištění atd., ale chtěla bych rodit v ČR. To si musím vyřídit, nějaké extra pojištění v UK, a nebo jak funguje. Jsem z těch informací na netu úplně mimo. Díky za odpověď