Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všem maminkám, potřebovala bych poradit, je sice pravda, že jsem našla spousta odkazů, ale není lepší rady, než té z praxe.
Je mi 24let, termín porodu mám 12.12.2011.
Od 7.3.2011 jsem evidována na úřadě práce, předtím jsem nikde nepracovala, můj poslední pracovní poměr byl ukončen 31.12.2010.V měsíci červnu letošního roku jsem byla nucena zažádat si na sociálce o příspěvek hmotné nouze, dostala jsem 1500Kč + 1100 ve stravenkách.
Ráda bych věděla, či dosáhnu na porodné, jsem sama,ale otec dítěte by rád přiznal otcovství. Další věcí je, že ani nevím, kde a kdy mám o porodné, mateřskou a rodičovský příspěvěk žádat, trvalý pobyt mám na městském úřadě ve východních čechách a žiji v
Praze v pronájmu.Prosím poraďte mi, mám v tom trochu chaos,moc děkuji
porodné, rodičák obecně až po porodu (až budeš mít RL), na mateřskou mít nárok podle toho co píšeš nebudeš, porodné - kolik vydělává budoucí otec? vlezli byste se s příjmy obou do cca 51.000,– za červenec, srpen, září? pokud by šlo přes soudy a skutečně spolu nejste, tak by mělo jít dosáhnout toho, aby se otcův příjem nepočítal…
Porodné je pokud váš příjem nepřesáhne 16992,–
Na mateřskou nárok nemáš, jelikož jsi na UP, takže až pak dnem porodu máš rodičák ![]()
Do porodného se počítají příjmy váš obou ať už jste spolu nebo ne.. Leda to tam pak řešit přes soud, ale to je asi dost složitá věc. Ale pokud chce otec být v RL, tak to asi uhrát nepůjde ![]()
děkuji, když nejhorší na tom je, že ÚP a sociálku jsem si nechala převést do Prahy,kde bydlím, takže nevím, jestli do Pha nebo na trvalý..a k tomu, že spolu nežijeme nestačí jen čestné prohlášení?to musím na soud?A kdy asi tak mám žádat o rodičovský a na jak dlouho?Děkuji za radu
kristynkaa píše:
děkuji, když nejhorší na tom je, že ÚP a sociálku jsem si nechala převést do Prahy,kde bydlím, takže nevím, jestli do Pha nebo na trvalý..a k tomu, že spolu nežijeme nestačí jen čestné prohlášení?to musím na soud?A kdy asi tak mám žádat o rodičovský a na jak dlouho?Děkuji za radu
No, je to pouze v místě trvalého bydliště.. Pak si to ovšem můžeš nechávat posílat na korespondenční adresu.. Čestné prohlášení asi stačit nebude, přecejenom dnes jsou i maminy, které to tak uhrají naschvál, aby zazdily jeden příjem a dostaly tak porodné ![]()
Rodičovský příspěvek se vyřizuje po porodu (i s porodném), s rodným listě dítěte na sociálce (u nás spadá pod pracák). Ty bys měla nárok pouze na 4letou variantu.. Kdy máš termín porodu??? Od nového roku budou změny, takže ta 4letá bude vyšší.. Na 3letou asi nárok nemáš, jelikož by jsi byla bez partnera (lze to obejít tak, že se přepíše na otce dítěte, který nárok splňuje)
Jaké máte s otcem dítěte příjmy??? Předpokládám že ty nulové… On má víc než 17tisíc?? ![]()
tak hlavně on není čech a nemá práci, není ale evidován na úřadě práce, protože by musel na Slovensko a to se mu nechce,navíc má ŽL a na ten taky místo nesehnal takže žijeme z toho, co nám pošle rodina..
Aha, tak to je složitá situace, s tím neporadím.. Ale pokud má ŽL, tak je v podstatě brán jako OSVČ ne? Čímž je jeho příjem „dán“ 11.000,–, což bys porodné dostala..
I když asi bys ho dostala i tak… ![]()
Takže když je OSVČ a nic nevydělává, tak má stejně daný příjem 11000? Nebo kde jsi přišla na těch 11000?
kristynkaa píše:
Takže když je OSVČ a nic nevydělává, tak má stejně daný příjem 11000? Nebo kde jsi přišla na těch 11000?
Jj, v jiných diskuzích je to psané, já to stopro nevím, ale je to tak dané (pokud nemá pozastavenou živnost)…
Ale nechci kecat, kdyžtak mě někdo opraví…
Zkusím to najít ![]()
Cituji z jiné diskuze „k tomu mu připočetli živnost na kterou sice nepracoval,ale je to prý nezajímá,automaticky že jí neměl pozastavenou prý počítají,že si vydělal 10500 měsíčně na tu živnost…“ ![]()