Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
na Vanoce mam porodit me prvni miminko a jelikoz jsem uplny laik co se tyce prebalovani, kojeni, atd (neni divu, jsem prvorodicka), nemam ani v rodine zrovna kdo by mi pomahal, bojim se jak vse zvladnu (prebalovani, krmeni, vse). Znama mi poradila porodni asistentku (je s vami v porodnici, ve ukaze, pomuze). Stoji od 5 tisic a vys…ale zase spoustu kamaradek mi reklo, ze v porodnici mi vse ukazi, ze je to vyhazovani penez. Byla jste nektera v me situaci a jak jste ji resily? Dekuji za odpovedi ![]()
Pokud by to byl doprovod k porodu, fungovala by zaroven jako laktacni poradkyne, tak si myslim, ze to nejaky smysl ma.
V podstate to nemusi byt ani porodni asistentka, stacila by dula-laktacni poradkyne.
Brát si vlastní porodní asistentku do porodnice je podle mě zbytečnost. V každé porodnici jsou dětské sestry, které poradí jak se o mimi postarat. Když už tak doporučuji navštěvovat předporodní kurzy, případně si domluvit návštěvu porodní asistentky po porodu doma. (pokud máš potvrzené od gyndr doporučení, tak tři návštěvy jsou hrazeny pojišťovnou). Mně tak doma po prvním porodu pomáhala s kojením, léčbou nástřihu - i vytáhla „vstřebávací“ stehy, které se nechtěly vstřebat.
A já pak třeba chodila na kurzy baby masáží, kde jsme si popovídali i s ostatníma maminkama a porodní asistentkou, která kurzy vedla.
taky bych to řešila těma předporodníma kurzama-všechny dotazy zodpoví,vše pěkně vysvětlí a seznámí s porodnicí,člověk pak ví do čeho jde
Já jsem taky prvorodička a sice mám mamku a tchýni, ale ty už si stejně nic nepamatují
. A mít informace pouze z diskuzních serverů, časopisů nebo knížek jsem nechtěla. Měla jsem štěstí a dostala doporučení na porodní asistentku a jsem moc spokojená. Věnuje se mi individuálně, protože jsem nechtěla chodit na kurz a cvičení bych fyzicky nezvládla a plavat neumím. Pravidelně se setkáváme, rozebereme spolu těhu průkazku (co mi doktor do ní napsal - co jednotlivé věci znamenají a jestli to odpovídá týdnu těhu - když je vše ok můj doktor to nekomentuje) a další věci ohledně těhotenství. Minulý týden ohledně porodu, jak poznat začínající porod a kdy je do porodnice. příště péče o miminko. Dostala jsem taky nějaké materiály na prostudování a dárečky. Taky budu mít zajištěný nějaký nadstandard v nemocnici zadarmo.
Souhlasím s holkama výše, že to určitě není nutnost. Jde se bez toho obejít. Já jsem si to přála, hlavně proto, že jsem prvorodička a protože jsem chtěla mít u porodu někoho, komu budu věřit. Potom jsme spolu v telefonickém a emailovém kontaktu a můžu jí kdykoliv zavolat, kdyby byl problém. Občas trochu jančím, a ke klidu mi stačí prostě vědět, že se můžu na ní kdykoliv obrátit k tomu, abych byla klidná. Při každém setkání se ptám na hodně věcí, které bych se asi na kurzu nezeptala (ne kvůli studu, ale hodně věcí tě napadá při přednášce a nemůžeš skákat pořád do řeči, nebo něco při tom objemu informací zapomeneš, tak se ptám znova…prostě se ty dvě hoďky věnuje jenom mě). Ještě má kvůli mě 4 týdenní pohotovost, aby mě mohla odrodit. Mě to takhle opravdu vyhovuje.
Ale jak jsem psala výše, taky myslím, že to není nutnost. V nemocnici se určitě o tebe dobře postarají. Je tam specializovaný personál, takže záleží, jak jsi na tom finančně a jaký způsob přísunu informací ti vyhovuje
![]()
Ahoj,taky si myslím,že je to zbytečné vyhazování peněz.Taky jsem nad tím přemýšlela-taky jsem byla prvorodička a neměla jsem nikoho,kdo by mi to ukázal.Máma má všelijaké divné nápady,a ani mi nenapadlo mě jí říkat.Neboj,v porodnici ti všechno ukáží,jak přebalovat,jak koupat.Jen si nakup vše potřebné,plenky pro čerstvá miminka-New born,a doporučila bych i lahvičku s dudlíkem,kdybys musela dávat UM,ale to si nekupuj do zásoby.Jinak pokud budeš kojit,tak to bude dobré.
Ahoj, odkud jsi? Platit za něco takového 5tis. se mi zdá značně přehnané… V porodnici ti sice všechno ukážou, ale pravděpodoběn nebudou mít moc čas věnovat se tvám dotazům o maličkostech. To nemyslím zle, jen že maminek mívají hodně a je pro ně hodně věcí samozřejmých a ani je nenapadne to maminkám říkat.
Ale každopádně základní instruktáž dostaneš, to jo…
Pokud by sis byla hodně nejistá, uvažovala bych o návštěvě PA doma, možná by šla i ta dula. Za poporodní návštěvu jsme já platila 450,– i s cestou.
Doporovod k porodu je jiná věc, za ten ybch 5.tis klidně dala, i 2× tolik. Vím o čem mluvím, měla jsem placenou PA sebou ![]()
Ahojík
Vůbec se toho neboj. Prostě všechno budeš dělat automaticky a až se sama budeš divit jak si šikula a fakt ti to jde, bez jakékoliv otázky jestli to dělám dobře. Já teda mám kolem sebe děti, od ségry, bráchy, takže já to znala ale fakt mám hrozně moc kámošek, co fakt umí držet akorát panenku, nemaji zkušenost, a neboj, hele jak to dostanou do ruky, tak vědí, prostě něco tam funguje co ti ukáže samo, neboj!!! Fakt se neboj. Akorát teda co potom je takové hektické když třeba je chytnou prdíky a pláčou a nevědí maminky proč, ale to taky přejde a tady na netu jsou různé rady které fakt zabírají. Ničeho se neboj, jsi ženská, a zvládneš to na jedničku!!
Víš v čem už seš suprová maminka?? Že se vlastně bojíš o to, že to nezvládneš
Je vidět, že jsi zodpovědná
![]()
Ahoj holky, dekuji moc za odpovedi ![]()
tak kdyz to tak ctu, tak asi asistentka nezbytna opravdu neni, ono mi nic jineho stejne nezbyde nez to zvladnout
je pravda, ze bych asi byla vic psychicky v pohode, kdyz bych ji mela, ale zase na druhou stranku kdyz nad tim premyslim, takhle budu vic samostatnejsi…mozna bych vyuzila ty kurzy nebo poporodni asistentku, ale jelikoz jsem v 7 mesici a do ted jsem to zvladala sama, tak je mozna zbytecne ted nekoho shanet…nevim, jsou to jen me uvahy…
jinak jsem z Prahy, asi proto je to celkem tak drahe ji mit
![]()
holky ktera jste byla na tech predporodnich kurzech, muzete mi nejake doporucit? Dekuji ![]()
Ahoj, naprosto souhlasím s Šemou. Péče o miminko je tak nějak automatická, prostě to máme vrozené
. Ke mě se chtěla na týden po porodu přistěhovat mamka, ale já to chtěla zvládnout jen s pomocí tatínka. A šlo to! Jinak v porodnici mi sestřičky poradily s kojením, přebalováním i koupáním. S předporodním kurzem neporadím, na žádném jsem nebyla
.
stači cinknout do porodnice kde budeš rodit a tam řeknou vše kolem kurzů
holky diky, asi na asistentku kaslu a zeptam se na ten kurz maximalne
snad budu mit matersky pud a budu vedet jak na mimi ![]()
jde o to, ze nechci nic zanedbat a vseho neznameho se bojim, kor neceho tak pro me duleziteho, ale verim, ze to zvladnu
diky ![]()
lol píše:
holky diky, asi na asistentku kaslu a zeptam se na ten kurz maximalnesnad budu mit matersky pud a budu vedet jak na mimi
jde o to, ze nechci nic zanedbat a vseho neznameho se bojim, kor neceho tak pro me duleziteho, ale verim, ze to zvladnudiky
taky jsem na kurz nechodila a ani asistentku jsem neměla a zvládla jsem to. V porodnici ti ukáží přebalování, koupání, pomůžou s tréninkem správné techniky kojení…toho se neboj. Já měla největší stres, jak mimčo obléknout, aby mu nebyla ani zima a abych ho neupekla. Ale to jsem taky plašila asi jen týden a pak už to šlo samo. Ta manipulace s mimčem je fakt tak nějak instinktivní, že se až budeš divit. Ze začátku se budeš trošku bát, jak jí chytit, ale hodně rychle si to osvojíš. Opravdu se neboj. Já jsem strašný stresař, z tak velké změny jsem měla opravdu vítr, ale všechno to přišlo tak plynule a hladce, že jsem si tu změnu ani tolik neuvědomovala ![]()