Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Lemumi píše:
@Kočičí duše moc dekuji, hlavne za recenzea co jsi vsechno do porodnice potrebovala?
No hlavně vložky pro sebe - koupila jsem si dva balíky v lékárně, ty extra tlusté, savé. Pak jsem ještě balík dostala v porodnici. Pak ještě plínky pro miminko a vlhčený ubrousky. Třetí den mi tam ještě manžel vezl vložky do podprsenky a Purelan na bradavky. Jinak nic. Košile si můžeš brát jak chceš, jsou vyskládané u sesterny - já si brala třeba tři čisté denně, protože mi pořád teklo mlíko všude
Oblečení pro miminko ti taky půjčí sestřičky - když se malá prokadila skrz, tak mi ji pomohly umýt pod kohoutkem a převlíct, takže doma už jsem věděla co a jak ![]()
@nirei píše:
@Kočičí duše: Ahoj, mohla bych se zeptat, jak v Boskovicích vypadá šestinedělí? Po kolika lidech jsou tam pokoje? A je to taky zrekonstruované jako porodní nebo staré? Uvažuju o nadstandardu, ale pochybuju, že bude volný + nevím, kdo mimčo bude hlídat, když půjdu na záchod
Pokoje jsou po dvou a jsou docela prostorné - jsou tam dvě postele, noční stolky, přebalovák, vanička na miminko, umyvadlo. K posteli se ti v pohodě vejde vozíček s miminkem. Mohly jsme si brát i miminko k sobě do postele, někde to zakazují, tady jim to bylo jedno - malá se mnou v noci spala v posteli - samozřejmě u zdi, aby se neskutálela. Sprchy a wc jsou společné, ale jsou velké a nikdy jsem tam nikoho nepotkala
Nadstandart jsem neviděla, tak to bohužel neporadím.
Ale říkala nám sestřička že příští rok mají naplánovanou rekonstrukci a chtějí udělat aby na všech pokojích měly samostatné wc a koupelnu.
@nirei píše:
@Lemumi: V Brně právě myslím ten bonding funguje dobře, jsou zvyklí pracovat tam s porodními plány, pokud je vše v pořádku, mimčo ti automaticky 2 hoďky nechají. Co mě odrazuje, je velikost, taky to mám relativně daleko, a napadlo mě taky, jestli vzhledem k přetíženosti nejsou nuceni porody někdy urychlovat (ale to byly jen moje obavy, nikde jsem nic takového nečetla, nebo možná jednou z x recenzí), no a pak v Bohunicích katastrofální recenze na novorozenecké.Od Boskovic si slibuju osobnější přístup, že bude na všechno víc času, ale taky budu muset instruovat manžela, že pokud bude všechno OK, tak mimčo se po porodu prostě odnášet nebude a bude hezky s námi ty 2 hoďky
Určitě pak napíšu, mám v plánu recenze napsat, protože na to, co mě zajímá (právě ten bonding) jsem moc recenzí nenašla.To tam podle mě úplně samozřejmé není, co jsem vyčetla. V Brně např. mimča nechávají i na šití, kamarádka si to pochvalovala, že tak nemyslela na bolest
Jinak co mi nevyhovuje, že nechávají přenášet jen do 41+0, pak se jde na vyvolání, a toho se bojím jak čert kříže
Navíc jsem si 100% jistá, že jsme malou počali později, než odpovídá stanovenému termínu porodu, tak se, když to bude nutné, budu snažit dohodnout na pár dnech navíc :/ Ale netuším, jestli mi vyhoví, a taky nevím jestli mám odvahu podepsat reverz nebo něco v tom smyslu, že si vyvolání nepřeju. Ale tak, třeba to nebude nutné. Razím strategii představovat si porod jako bezproblémový, proč se dopředu stresovat?
Moje známá dělala sestřičku na porodním na Obilňáku i v Bohunicích a říkala, že tam chodí ty nadšené maminky s porodními plány a stejně k tomu pak nikdo nepřihlíží. A že jim hned nabízí oxytocin, aby se to rozjelo, protože tam mají hodně rodiček a ti doktoři musí stíhat ještě císaře apod. A po porodu hned šup pryč e sálu když to jde, dítě na vyhřívák na dvě hodinky, aby se uvolnil box.
Samozřejmě ale holky záleží na personálu
Mě v Boskovicích nikdo žádné léky a urychlováky nenabízel, porodní plán jsem neměla. O přiložení ani dvě hodiny s malou jsem si neříkala, dělaly to naprosto automaticky
Možná jsem prostě jen měla fakt štěstí na personál. Nechci tady dělat nějakou nadšenou reklamu, jen píšu jak jsem to vnímala. ![]()
@nirei píše:
@Kočičí duše: Ahoj, mohla bych se zeptat, jak v Boskovicích vypadá šestinedělí? Po kolika lidech jsou tam pokoje? A je to taky zrekonstruované jako porodní nebo staré? Uvažuju o nadstandardu, ale pochybuju, že bude volný + nevím, kdo mimčo bude hlídat, když půjdu na záchod
Jo akorát teda jídlo mi nechutnalo
Jednou byl špenát, ten nejím. Pak byly nudle s tvarohem, strašně suchý. Jen svíčková byla dobrá. Takže mi manžel vždycky dovezl nějaký jídlo ![]()
@Kočičí duše: Tyjo, a kdy kamarádka pracovala v tom Brně? Mám totiž kamarádku dulu, navíc tam sama 2 x rodila a říkala, že co se týká samotného porodu, tak není moc co kritizovat, že bonding tam právě probíhá pěkně (Obilní trh). Je teda fakt, že jedna známá tam spokojená nebyla, vadilo jí, že krvácela a nikdo se jí tam nevěnoval. Ale je to jen známá a detaily neznám, nevím, co od porodu čekala, co jí reálně bylo atd. //Ty pokoje jsou fakt po dvou? Myslela jsem, že i po čtyřech. Po těch dvou ideální, ale po třech nebo nedej bože po čtyřech (de facto tedy po 6 nebo 8
), to už mi přijde jako pořádný nářez, přece jen bych se taky za ty čtyři nebo pět dní chtěla aspoň trochu vyspat
Děkuji ![]()
@Kočičí duše takze staci vlozky pro me, vlozky do podprsenky, vlhcene ubrousky a pleny pro miminko a krem na bradavky? Zadnou kosmetiku pro mimco nepotrebuji? Cetla jsem na strankach ze ne, ale radeji se ptam ![]()
@Kočičí duše Pokoj po dvou je jeste supr, ale vic uz mi prijde moc. Clovek si potrebuje asi I odpocinout po tom vysileni pri porodu…
Jinak s jidlem pocitam, ze to nebude nic moc - nemocnicni strava ![]()
@Lemumi píše:
@Kočičí duše takze staci vlozky pro me, vlozky do podprsenky, vlhcene ubrousky a pleny pro miminko a krem na bradavky? Zadnou kosmetiku pro mimco nepotrebuji? Cetla jsem na strankach ze ne, ale radeji se ptam
Já si s sebou brala krém na zadeček, ale nakonec jsem ho nepoužila. Mimča ty první dny moc nekakají, malá se pokakala myslím jen jednou a opruzená nikdy nebyla. Ale ona i doma potom kakala jednou za dva dny třeba, některá mimča kakají i 5× denně
Pro tebe hlavně ty vložky a takové ty síťové kalhotky, aby sis nezašpinila svoje - a taky to větrá. Já se řídila tím seznamem co mají na stránkách ![]()
@nirei píše:
@Kočičí duše: Tyjo, a kdy kamarádka pracovala v tom Brně? Mám totiž kamarádku dulu, navíc tam sama 2 x rodila a říkala, že co se týká samotného porodu, tak není moc co kritizovat, že bonding tam právě probíhá pěkně (Obilní trh). Je teda fakt, že jedna známá tam spokojená nebyla, vadilo jí, že krvácela a nikdo se jí tam nevěnoval. Ale je to jen známá a detaily neznám, nevím, co od porodu čekala, co jí reálně bylo atd. //Ty pokoje jsou fakt po dvou? Myslela jsem, že i po čtyřech. Po těch dvou ideální, ale po třech nebo nedej bože po čtyřech (de facto tedy po 6 nebo 8), to už mi přijde jako pořádný nářez, přece jen bych se taky za ty čtyři nebo pět dní chtěla aspoň trochu vyspat
Děkuji
Má teď dvouletýho chlapečka, takže před tím než s ním šla na mateřskou
Nějaké tři roky to bude. Ale fakt nevím, já tam nerodila - třeba to tak vůbec není.
Nerada bych je nějak pošpinila, fakt jsem tam nebyla, nevím
Co vím, tak pokoje byly po dvou - my jsme byly po dvou, i ty vedle po dvou - do jiných pokojů jsem nenakukovala
akorát návštěvy nesmí na pokoj, aby nerušily druhou maminku třeba při kojení - s návštěvami se sedí vpředu v návštěvní místnosti.
@Lemumi píše:
@Kočičí duše Pokoj po dvou je jeste supr, ale vic uz mi prijde moc. Clovek si potrebuje asi I odpocinout po tom vysileni pri porodu…Jinak s jidlem pocitam, ze to nebude nic moc - nemocnicni strava
Ty hele, já v porodnici naspala asi pět hodin dohromady
Ten porod mě tak jaksi nakopnul, vůbec jsem nebyla unavená. Když malá spinkala, tak jsem nemohla usnout, buď jsem na ni koukala jak je rozkošná, nebo jsem si psala s manželem na mobilu, nebo jsem si četla. To až doma přišla smrtelná únava ![]()
Holky, tak já byla celkem zklamaná a příště, kdybych měla možnost, šla bych jinam. Mrzí mě, že to musím napsat. Hodně jsem si od Boskovic slibovala a vím, že většina lidí je spokojených, ale u mě to nějak neklaplo ![]()
Porod - lékařka i PA korektní, ale bylo poznat, že se jim moc nelíbí nebo nejsou zvyklí na to, že se jich někdo zeptá, jestli je určitý postup už nutný nebo na rizika. Podotýkám, že jsem souhlasila, jen jsem chtěla vědět, jestli není alternativa a v čem to pomůže
Nešla jsem tam s přístupem „tohle rozhodně ne“, neměla jsem nic do detailů nastudované, jen základní povědomí a myslela jsem, že když navrhnou nějaký „kontroverzní“ postup (např. oxytocin), tak se zeptám a pak dám na jejich názor, ale až mi to trošku vysvětlí. Prostě jako u doktora, nevím, nikdy jsem nikde jinde problém neměla.
PA např. začala velmi rychle mluvit o oxytocinu, protože malá po otevření na 10 cm nesestoupila. Na chvíli mi zmizely kontrakce. Já se pak soustředila ne na sebe, ale na to, abych jí „dokázala“, že je mám + jsem řekla, že bych se mu ráda vyhnula. Pak ale, musím přiznat, poradila dobrou pozici a malá sestoupila a já jsem mohla rodit. Od příjezdu do porodnice jsem přitom porodila za necelé dvě hodiny, PA vždycky konstatovala, že malé se daří dobře, a od okamžiku, kdy oxytocin zmínila, mě nechala rodit ještě docela dlouho. No jsem slabá povaha, že mě to rozhodilo, ale zpětně mi to přijde zbytečné zmiňovat ho před tím, než se eventuálně musí nasadit.
(pro zajímavost - Hamilton i přes to, že jsme já ani miminko neměli problémy, mi byl nabídnut už tři dny před termínem, rodila jsem den před termínem spontánně)
Všichni k nám tam pak přistupovali, jak kdybychom měli nějaké mimořádné požadavky a dívali se na nás skrz prsty, hlavně na manžela, který tam měl pravda pár takových hlášek, že jsem myslela, že ho přizabiju, ale on to nemyslel to špatně. Např. vysvlékl peřinu, protože byla hrozně těžká a mě to „bolelo“ mít ji na sobě, přitom mi ale byla zima. Jenže nic jiného tam nebylo, takže jsem vlastně ráda, že to udělal, ale PA se to moc nelíbilo.
Hrozně by mě zajímal názor personálu na sále, v čem jsme jim přišli tak strašně „alternativní“, že byli odměření, fakt nevím.
Na vážení měření malou odnesli, manžel říkal, že jsem dost krvácela a něco mi museli píchnout, neumím posoudit, mohl si ji ale přece v tu chvíli nechat, za chvíli to bylo vyřešené + standardně řeči o tom, že malé je zima, je mokrá atd. Já už jsem se ale nebránila ani nic nenamítala, ale bylo mi to líto, porod jsem měla lehký a chtěla jsem být bezprostředně poté s ní. Je to přece jen dost jedinečná chvíle a opravdu neopakovatelná. Myslela jsem, že porod třeba bude tak strašný, že mi to bude jedno, ale vůbec to tak nebylo a myslím si, že kvůli banalitám by se miminka odnášet v takovou chvíli neměla.
Mrzí mě hlavně asi přístup doktorky, byla jakoby milá, ale tak strojeně a bylo fakt poznat, že se jí ty naše požadavky nelíbí. Byla jsem u ní jednou na pohotovosti a tehdy byla skvělá, hodně mě uklidnila v začátku těhotenství a přála jsem si rodit s ní, ale tentokrát to nějak nevyšlo ![]()
Co se týká šestinedělí, super, není co vytknout, jak sestry tak i mladé doktorky, ale od nich asi nic potřebovat nebudete…
No a novorozenecké, to byl pro mě malý horor, neměla jsem mléko, musela jsem chodit pro příkrmy. Chování jako k dětem v mateřské školce, každá sestra naprosto jiné požadavky, krmení v přesně daný čas přesně dané množství a běda přijít jindy. Absurdní bylo, že jedna sestra chtěla, abych před a po kojení vážila, jiná ne, jedna chtěla, ať krmím na pokoji, jiná u nich, za jiný postup sprdung, jedna stříkala stříkačkou mléko do pusy, druhá mě sjela jak malé dítě, že to tak dělám, že dítě si to musí vysát samo, no byla jsem blbá, že jsem nic neřekla, ale byla jsem špatná z toho nekojení a chtěla jsem už jít cestou nulového odporu a prostě to tam nějak přežít. Některé sestry celkem normal plus na konci nás zachránila jedna, která mi poprvé ukázala kojení, a to naprosto perfektně a do detailů. Být to první den, mohlo být možná všechno jinak.
Když nebudete mít problémy a nebudete mít extra požadavky, tak asi budete spokojené, nebo budete mít štěstí na personál a vše bude třeba jiné. Nemůžu srovnat s jinou porodnicí, jen s přístupem běžných doktorů a musím říct, že jsem teda zvyklá na něco jiného, tohle jsem zažila možná jako dítě někdy v 90. letech. Přitom si opravdu nemyslím, že bychom měli nějaké „alternativní“ požadavky nebo se něčemu bránili. Doma bych nikdy nerodila, na druhou stranu už asi chápu některé ženy, proč se k tomu uchylují, a přijde mi škoda, že člověk němá žádnou alternativu mezi domácím porodem a tímto. Zkazili mi zážitek z jinak krásného a lehkého porodu.
Přeju vám, aby to u vás klaplo, co jsem tak slyšela, je většina lidí v Boskovicích spokojených ![]()
@Lemumi: Ahoj, miminko mi na břicho dali, ale pak ho cca po 10 minutách odnesli na to vážení měření a po dalších cca 10 minutách donesli zpátky. Na sále jsme pak společně byli sami asi hodinu a tři čtvrtě. Já chtěla to vážení měření odložit na dobu až třeba hodinu po porodu.
Nad milosrdnými začnu asi uvažovat do budoucna u (potenciálního
) druhého dítěte. Na stránkách mají vyloženě napsané, že vychází vstříc požadavkům na přirozený porod. A kamarádka dula chválí i Obilňák, sama tam 2 x rodila.
Ahojky děvčata, já teda nemám zkušenost z Boskovicema, ale za mě jediné Brno Obilny Trh. Rodila tam tři děti, a nedám dopustit.
U Milosrdnych bych taky neverila, moji kamaradku tam nechali hodně trpět 3.dny v bolestech, nedali žádné tlumící léky prostě nic.
V každý porodnice je něco, pro a i proti.
Za mě 100% Obilnak.
Vsem maminkám držím palečky, aby se rozhodly správně
![]()
@nirei ahoj holky, TP mam az koncem zari, ale uz ted mam paniku z toho, kde budu rodit…kamaradka ma cerstvou hruzostrasnou zkusenost, kdy od stredy lezela na vyvolani, rvali do ni vselijake tablety, az do soboty ve strasnych bolestech, kdyz uz tlacila a kousicek hlavicky vytlacila, konstatovali, ze mala je moc velka a kamaradka uzka a musela ve finale na cisarsky rez, rikala, ze byla dost zklamana i z mudr, kterou jsme povazovaly za velmi dobrou…nevim jake zkusenosti mate vy, ale zde je bezne, ze se nastavajicim maminkam nemeri panev…Proc???Byla jsem rozhodnuta zde rodit, ale ted uz uplne nejsem(v Boskovicich)…
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.