Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, já jsem rodila v PV před šesti roky a před rokem znova, nemůžu říct proti nim ani ň. Co se týče toho nástřihu, tak poprvé mi ho nedělali, právě naopak si myslím, že se mu snažili co nejvíce vyhnout. Malá měla dobré ozvy, tak jak měla hlavičku na hrázi, tak se PA snažila hráz co nejvíc roztáhnout, aby nemuseli dělat nástřih. Podruhé mi ho udělali, ale hned se „omlouvali“, že to jinak nešlo. Já jsem byla ráda, že je malá venku, takže mi to vůbec nevadilo.
Prý tam nějaká protivná PA je, ale ani jednou jsem na ni naštěstí nenarazila. Obě PA, co mě rodily byly úplně super. Doktoři se tam za těch pět let dost vystřídali, ale tihle se mi zdají lepší, mladí, ale pečliví, nemůžu říct ani půl slova.
Co se týká šestinedělí, tam taky OK, sestřičky fajn, novorozenecké též. Před těmi šesti lety tam byla bezvadná dr., co odhalila malé infekci (jen díky tomu, že si nechala udělat nějaké rozbory navíc k rozborům na žloutenku), ta už tam není, ale myslím, že tam není nikdo protivný.
Laktační tam byla super v době mého prvního porodu, ta je teď na druhé mateřské v kuse, má dítko plus minus patnáctiměsíční, tak jestli tam chodí na nějaké směny třeba nebo ne, to nevím. Když jsem tam byla já, bylo ještě malinké.
Jinak je třeba vzít „všechno“, někde dávají vložky, v PV ti dají jen po porodu jedny kalhotky a dvě nebo tři vložky a šmitec. Pro mimčo určitě plíny a pokud nechceš jejich erární oblečen, tak i nějaké svoje. Mě hrozně rozčilovalo u první, že jí lezla ven ruka tou dírou ve staré zavazovací košilce, tak podruhé jsem si nesla svoje oblečení.
Rodila jsem před rokem a půl a v dubnu mne to čeká znovu. Říká se o nepříjemné PA Editě, ale já měla to štěstí a nenarazila na ní ani když jsem chodila na monitory.
Byla jsem spokojena moc, porodní sál je super, máš soukromí, měla jsem i s vanou
( je jen 1 ze 3), kvůli návštěvám jsem si zaplatila nadstandard a byla jsem moc ráda.
S nástřihem to není pravda, já ho nemám a kamarádce která rodila pár dní po mne ho udělali až po 12 hodinách, kdy museli porod urychlit vexem kvůli klesajícím ozvám, předtím to také zkoušeli bez…
Doporučuji si prohlédnout sály, na stránkách PV nemocnice je číslo na porodní sál, kde se přímo domluvíš.
Co si vzít s sebou je klasika, kalhotky, vložky, košili jsem měla nemocniční, denně se ptají jestli ji chceš vyměnit. Pro miminko plenky; vlastní, podle období i teplejší, oblečení-dceři byla zima jen v tom erárním kabátku. A já jsem měla dost hlad, jídla mi přišlo že bylo málo, tak aspon aby ti návštěvy donesly nějaké svačinky…
Pokud bys chtěla ještě něco, klidně napiš ![]()
Tak ja v PV mela vyvolavany porod, co se tyka monitoru, vsechno bylo bez jedinyho problemu, na zadnou protivnou PA jsem tam za celou dobu nenarazila. Doktori i sestry na porodnim sale byli uzasni. Hned me dali na box a manzel tam byl celou dobu se mnou a to v dobe chripkove epidemie, jak byla cela nemocnice zavrena a nikdo nemel s nicim problem.ja ale nakonec musela na akutniho cisare, takze jaci sou pri prirozenym porodu nevim, ale u cisare to bylo vsechno v poradku, teda akorat, kdyz vydelavali placentu, tak si povidali o tom, jakou si objednaji pizzu na nocni, tak jsem se tam s nima i zasmala. Pokud budes mit bolesti, bez problemu si rekni o epidural, nedelaji s tim zadny problemy, anesteziolog a jeho sestra byli super…no a pak na oddeleni sestinedeli jsem nevyuzila nic z toho, co jsem mela z domu, krome plinek pro syna. kalhotky i poporodni vlozky mi daly sestry bez problemu a pak mi tam nechaly i zasobu. Co se tyka kojeni, tak ti neporadim, me se nepodarilo rozkojit, i kdyz se tam sestry o to snazily. sestry na novorozeneckym taky OK, i kdyz nektery z nich vypadaly, ze je strasne sere svet, ale byl to jen jejich vyraz, byly naprosto v pohode. Jinak ostatni sestry na sestinedeli byly taky fajn, az na jednu, ktera byla v ksichte strasne protivna, ale dalo se to prezit, jinak ostatni uzasny, mela jsem s nima domluveny, ze denne muze manzel za mnou chodit, aspon na 10 MINUT, i kdyz byl zakaz navstev…takze to je asi tak vse a taky jedna dobra rada, od zacatku bud taky takova ‚Tlama‘, aby vedeli, ze si nenechas nic libit, ale toasi plati vsude ![]()
@valina1 Pv má předstupeň JIPky, není to sice úplně to co OL, ale neustále se zlepšují.
@Ditipa poslední rada mě pobavila
ale asi máš pravdu, když se mi nebude něco líbit, ozvu se hned, lepší než to v sobě dusit.
Jinak všem děkuju za názor, aspoň jsem si udělala lepší obrázek o porodnici.
O protivné PA jsem právě četla nějaké staré recenze, ale bůhví jestli tam ještě je a i kdyby, tak se prostě ozvu.
A s tím nástřihem - nastudovala jsem toho už hodně a došla jsem k názoru, že lepší když mě nastřihnou než když mě roztrhá mimčo. určitě se líp bude šít rovnej nástřih než nepravidelné rány. Toť můj názor laika, samozřejmě bych nejraděj kdyby to nebylo nutné vůbec, ale tohle asi nechám na doktorech.
@LK87 Já jsem se strašně bála nástřihu před porodem, ale můžu ti říct, že v té kontrakci o tom ani nevíš. Horší je potom to poporodní sezení kdy nevíš jak by sis vykroutila bok ![]()
Já se rozhodovala mezi Ol a PV a vyhrála tedy Olomouc. Ale o tom psát nechci. Chodíme k dětskému lékaři do PV a při první kontrole se mě zeptal zda kojím. Říkám že ano a plně poté se mě zeptal kde jsem rodila, když jsem řekla že v OL tak mi řekl že jsem udělala dobře. Totiž v Prostějově mají horší přístup ke kojení a hodně miminek je pak zbytečně na UM když maminky mají mléka dost. Prý je to proto že mají v PV nějakého garanta s UM a proto to tam vypadá takto. Nás v Olomoucké porodnici naučili krásně různé techniky kojení a doma nebyl žádný problém. Přeji lehké rozhodování ![]()
@Ivčis díky za tip. Kojit chci určitě, už jsem o tom i mluvila s jednou PA. Dala mi spoustu užitečných tipů a budu ji mít na telefonu.
@Ivčis jj to stebou souhlasim, taky jsem byla v olmiku velice spokojena ![]()
@LK87 dekujeme vse je ok, mala krasne nabira a uz pujde brzo domu, me u porodu nastrih nedelali, ale roztrhla jsem se, byli to jen 2 stehy, ale bolelo me to vic jak porod, protoze jsem mela sakra rychlej porod, tak mi nestihli ani dat neco od bolesti. a jak se ta PA jmenuje? neni nahodou z Olomouce? jo a JIRP v olmiku, holky na jednicku, tak krasny pristup personalu-sestry+doktori fakt jsem to jeste nikde nevidela a jak se krasne staraji o miminka, jako by byli jejich vlastni.
@beruska29 ona už je to PA ve výslužbě, teď už dělá jen zdrav. sestřičku v soukr. ordinaci a je z Mohelnice.
@LK87 aha,ja vim o jedne z olmika co jezdi obcas i do PV a je taky super
Ahoj, za týden mě čeká v PV plánovaná sekce. Kojení snad zvládnu, dcerku jsem kojila víc jak rok. Spíš se chci zeptat, jak je to s nadstandardem? Asi je k dispozici, pokud je volný? Nebo se dá zamluvit předem? Zapomněla jsem se na to zeptat. Díky.
@Genovesa
Ahoj, jestli se dá zamluvit předem nevím, zajímavá myšlenka, možná že v případě plánované SC ano, ale fakt nevím. Jinak pokud je volný, tak bez problémů dají, já měla u prvního porodu štěstí. Ale třeba jsem byla na kontrole minulý čtvrtek a porodnice praskala ve švech, neměli ani kam holky dávat, že boxy byly všechny plné
Zkus si tam třeba zavolat a uvidíš.
@Genovesa nadstandard se da domluvit predem, ale nikdo ti nezaruci, ze prave v tu chvili bude volny, jak te povezou na sestinedeli. me se u prijmu ptali, zda o nej mam zajem…ja bych spis mela holky jinej dotaz- nevite nektera jak je to s druhym porodem po cisari? zda me automaticky nechaji rodit prirozene nebo mi daji na vyber???prvni cisar byl velice akutni. diky
@Ditipa Nevím, jestli ti dají vybrat, ale nejspíš zváží celkově tvůj zdravotní stav atd. Já mám druhou sekci bohužel jistou kvůli zdravotnímu stavu, ale celkově bych řekla, že lékaři v PV posuzují individuálně.