Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
I kdyby studovala se čtyřkami, musíš ji ze zákona živit. I čtyřka je dostatečná. ![]()
Školu jí samozřejmě platíme i platit budeme, cestovné taky.. ale ostatní ať si hradí jak chce…Buď zůstane u svého přítele, který je též živen svou matkou, a to je mu 25… nebo se vrátí zpět domů a uvědomí si co všechno jsme pro ní dělali…
@martina.se @martina.se Já myslím že jo. pokud je nezaopatřená nemůže jí odhlásit z trvalýho pobytu, tudíž pokud by ji vyhodila, dcera může dojít na policii a máma bude mít ještě průser
@AstraG píše:
@martina.se @martina.se Já myslím že jo. pokud je nezaopatřená nemůže jí odhlásit z trvalýho pobytu, tudíž pokud by ji vyhodila, dcera může dojít na policii a máma bude mít ještě průser
nebude. Protože je plnoletá. Stačí, když jí dá přiměřené výživné, ubytování není podmínka. řešili jsme to v rodině.
@Terous98 píše: Školu jí samozřejmě platíme i platit budeme, cestovné taky.. ale ostatní ať si hradí jak chce…Buď zůstane u svého přítele, který je též živen svou matkou, a to je mu 25… nebo se vrátí zpět domů a uvědomí si co všechno jsme pro ní dělali…
musíte jí poskytnout přiměřené výživné, tzn jídlo, škola, pokud nebydlí doma, hradi jí alespoň částečně ubytování. Co je přiměřené výživné? záleží na vašich platech.
Zrušení údaje o místu trvalého pobytu není způsob řešení neshod v domácnosti. Nelze zrušit trvalý pobyt druhému z manželů ani nezaopatřenému dítěti (studující nebo nezletilé)
to jsem našla na stránkách úřadu
@Terous98 píše:
Platíme jí soukromou školu zhoršila se ve studiu, hrozí ji asi 6 čtyřek, domlouvala jsem jí, ať se učí, ať si to opraví, ale ona řekla, že je to její život, a že odmaturuje klidně ze čtyřkami, anebo že si najde práci… bouchli mi nervy, tak jsem na ni začala řvát, a ona mi řekla, že na ni jenom řvu že ji všechno zakazuji, že ji beru osobní věci - telefon, noteook. Dále mi řekla, že lžu, ať se jdu léčit na nervový… prý si to udělá stejně podle svého, a já jsem ji ve vzteku řekla, ať vypadne, že od nás neuvidí ani korunu…
Tak at maturuje se ctyrkama, ono to stejne pak nikoho moc nezajima za kolik, maximalne se bude stydet ona, co tam ma za znamky.
Takto velkemu diteti bych rozhodne nezabavovala telefon, to mi uz prijde pres caru z vasi strany. Ale utnula bych kapesne. Kdyz je ta dospelacka, at chodi o vikendu na brigady a plati si telefon, hadriky atd. Je sice vyzivovaci povinnost, ale neni povinnost zajistovat 100% komfort. Urcite se rada chodi bavit, kino neco stoji, pripadne tech par piv v hospode… Zaroven bych ji rekla, ze veci se muzou vratit ke starym poradkum, ale neco za neco, zadarmo ani kure nehrabe
@martina.se píše: živit jí musíte, dokud studuje. Jinak ale ano, teoreticky má pravdu.. tak jí vyšupni, dej jí pár tis výživný a ať se holka stará, když je tak chytrá
Tohle bych tak úplně neriskovala…určitě má kamarády a mohla by se dostat do „špatné společnosti“…a cesta zpátky, pokud bude holčička uražená, by mohla být dost těžká…mohlo by to rychle sklouznout ke krádežím, drogám atd…
Spíš bych se snažila rozumně dohodnout…Já jsem rozumný, dospělý člověk (životem ošlehlá) na rozdíl od 18 leté dcerunky (byť si ona myslí to samé, ale o sobě
)
Zašla bych za ní, omluvila se (ANO OMLUVILA) za ten výstup, že mám o ni strach, že mi ujely nervy (a opravdu ujely!!!) a že jí navrhuju DOHODU…já jí nebudu zabavovat mobil…notebook…tablet atd…nebudu jí zbytečně prudit. Ona bude mít své povinnosti ( např. pomoc v domácnosti) + zlepší známky na TROJKY…nemusí mít jedničky, dvojky…ale nebude mít ČTYŘKY. O jeden stupeň by to šlo, no né? Šla bych formou dohody, ne vyhrožováním vyhazovu z domova. @Terous98
@SIMONA1234 píše:
Tohle bych tak úplně neriskovala…určitě má kamarády a mohla by se dostat do „špatné společnosti“…a cesta zpátky, pokud bude holčička uražená, by mohla být dost těžká…mohlo by to rychle sklouznout ke krádežím, drogám atd…
Spíš bych se snažila rozumně dohodnout…Já jsem rozumný, dospělý člověk (životem ošlehlá) na rozdíl od 18 leté dcerunky (byť si ona myslí to samé, ale o sobě)
Zašla bych za ní, omluvila se (ANO OMLUVILA) za ten výstup, že mám o ni strach, že mi ujely nervy (a opravdu ujely!!!) a že jí navrhuju DOHODU…já jí nebudu zabavovat mobil…notebook…tablet atd…nebudu jí zbytečně prudit. Ona bude mít své povinnosti ( např. pomoc v domácnosti) + zlepší známky na TROJKY…nemusí mít jedničky, dvojky…ale nebude mít ČTYŘKY. O jeden stupeň by to šlo, no né? Šla bych formou dohody, ne vyhrožováním vyhazovu z domova. @Terous98
někdy je právě tohle, co Ti mladí potřebujou.. v 18ti není malé dítě. Když má pocit, že ví vše nejlíp tak ave..
@AstraG píše:
Zrušení údaje o místu trvalého pobytu není způsob řešení neshod v domácnosti. Nelze zrušit trvalý pobyt druhému z manželů ani nezaopatřenému dítěti (studující nebo nezletilé)
to jsem našla na stránkách úřadu
netřeba jí rušit TP.. ale TP nezakládá nárok na bydlení, to je třeba si uvědomit. Když jí zaplatí např pokoj na ubytovně, tak je to bydlení.
pokud si to umí obhájit.
@martina.se píše:
někdy je právě tohle, co Ti mladí potřebujou.. v 18ti není malé dítě. Když má pocit, že ví vše nejlíp tak ave..
Ale houby…to si myslí ona…
A co její máma??? Ta bude doma trnout strachy, co s ní je…kde spí, co jí…vždyť jí miluje…je to její máma. Ty bys fakt své dítě vyhodila??? Fakt jo? Nemluvíme tu o dítěti, které krade, droguje, hraje automaty…ale „pouze“ o čtyřkách na vysvědčení…fakt bys své dítě za to vyhodila???
@SIMONA1234 píše:
Ale houby…to si myslí ona…
A co její máma??? Ta bude doma trnout strachy, co s ní je…kde spí, co jí…vždyť jí miluje…je to její máma. Ty bys fakt své dítě vyhodila??? Fakt jo? Nemluvíme tu o dítěti, které krade, droguje, hraje automaty…ale „pouze“ o čtyřkách na vysvědčení…fakt bys své dítě za to vyhodila???
za čtyřky ne, to je fakt.. za zbytek bez váhání
jsem hnusná matka ![]()
@martina.se píše:
za čtyřky ne, to je fakt.. za zbytek bez váháníjsem hnusná matka
No právě…já taky ne…
Proto si myslím, že ta „dohoda“ s pravidly by mohla být dobré řešení pro matku i dceru. Vlk se nažere a koza zůstane celá. Obě musí ustoupit…obě…matka i dcera. Ale matka to nemůže čekat od dcery jako první…to 18 letá neudělá…to musí matka (je rozumnější, vyzrálejší)…matka musí udělat první vstřícný krok (mobil, tablet atd.). A pak klást podmínky (známky, ale ne přehnané…na vyznamenání může zapomenout)
@martina.se píše:
netřeba jí rušit TP.. ale TP nezakládá nárok na bydlení, to je třeba si uvědomit. Když jí zaplatí např pokoj na ubytovně, tak je to bydlení.pokud si to umí obhájit.
Eh, pokud by si přivedla policii, museli by ji do bytu pustit. Též jsme řešili v rodině. A dotyčný ani nestuduje.