Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kelsey píše:
@bigl
A nemysli si, že každé dítě do družiny dostane AP. Ani omylem. Měla jsem loni ve skupině dítě, které bylo medikované. Dopoledne mělo asistentku. A do družiny leda houby. Od oběda údajně AP třeba nebylo.
Hele, na specce je úplně jiný systém. 6 dětí na 1 oddělení, 1 vychovatel a 1 asistent, v určitých případech můžeš posílit i na 2 asistenty.
@brisco píše:
Ano, na běžné ZŠ.
Já si právě taky myslím, že v zájmu takhle postiženého dítěte je být s matkou. A ne aby se matka někde honila v práci, jen aby o ní někdo neřekl, že je líná.
Všechny maminky nejsou ochotné celý život obětovat péči o dítě. Já je chápu, taky bych chtěla chodit aspoň na pár hodin do práce. Pro mě by to byl odpočinek. Někdo to má jinak. Někomu nevadí, že se už nadosmrti odstříhne od všech sociálních kontaktů a zůstane s dítětem doma. Já vím, že toho já bych nebyla schopná.
A vidím obrovský rozdíl u matek, co pracují a u těch, co jsou s takovými dětmi doma už třeba 20 let.
@bigl píše:
Všechny maminky nejsou ochotné celý život obětovat péči o dítě. Já je chápu, taky bych chtěla chodit aspoň na pár hodin do práce. Pro mě by to byl odpočinek. Někdo to má jinak. Někomu nevadí, že se už nadosmrti odstříhne od všech sociálních kontaktů a zůstane s dítětem doma. Já vím, že toho já bych nebyla schopná.
A vidím obrovský rozdíl u matek, co pracují a u těch, co jsou s takovými dětmi doma už třeba 20 let.
Však já jsem psala, že pokud to matka zvládá psychicky, finančně, tak ať je klidně doma. Ale jo, běhat jen kolem postiženého dítěte x let….to není dobrý.
@bigl píše:
Hele, na specce je úplně jiný systém. 6 dětí na 1 oddělení, 1 vychovatel a 1 asistent, v určitých případech můžeš posílit i na 2 asistenty.
Dělám ve specce, v družině máme 12 dětí, jeden vychovatel, jedna AP. Převádíme 8 dětí na oběd do asi km a půl vzdálené jídelny, autisty, dítě na vozíku, ani jedno z dětí není samostatné, myslím, že by si třeba odneslo na místo tác s jídlem.. Masakr. Co bych dala za 6 dětí, ruce máme jen dvoje.
V ranní družině je vychovatelka bez AP.
Zakladatelko, pokud rodina není ochotná pomoct, ať raději mlčí.
@Anonymní píše:
Dělám ve specce, v družině máme 12 dětí, jeden vychovatel, jedna AP. Převádíme 8 dětí na oběd do asi km a půl vzdálené jídelny, autisty, dítě na vozíku, ani jedno z dětí není samostatné, myslím, že by si třeba odneslo na místo tác s jídlem.. Masakr. Co bych dala za 6 dětí, ruce máme jen dvoje.
V ranní družině je vychovatelka bez AP.Zakladatelko, pokud rodina není ochotná pomoct, ať raději mlčí.
Tak vyřiď vašemu vedení, že můžete mít 6 dětí a finance budete mít uplně stejné. Je to jejich blbost, že vám, z 1 oddělení neudělají 2. Peníze by na to dostali. Oddělení ŠD se naplňuje stejně jak třída školy. To, že to vedení takto nacpe, není dobré pro nikoho a nic na tom nevydělají ani neušetří.
@bigl píše:
Tak vyřiď vašemu vedení, že můžete mít 6 dětí a finance budete mít uplně stejné. Je to jejich blbost, že vám, z 1 oddělení neudělají 2. Peníze by na to dostali. Oddělení ŠD se naplňuje stejně jak třída školy. To, že to vedení takto nacpe, není dobré pro nikoho a nic na tom nevydělají ani neušetří.
@bigl píše:
Ty zas plácáš nesmysly. Tohle všecko je se souhlasem rodičů. Pokud rodiče se zkrácením výuky nesouhlasí, může se škola i SPC stavit na hlavu a nic s tím neudělají.
Družina není nároková, ale musí být zachovány rovné podmínky, ředitel může vyloučit jen na základě závažných pochybení, což je ve speciální škole těžko obhajitelné. Dg neznáme, ale 99% dětí má na družinu nárok má nehledě na hloubku a míru postižení. Od toho je to speciální škola. Pokud by se do toho rodiče obuli, tak si s vyloučením těžce postiženého dítěte z družiny speciální školy žádný ředitel moc vyskakovat nebude.
Vím, že děláš nějakou asistentku ve specce, jestli si tě dobře zařazuju, ale už víckrát jsem si všimla, že píšeš nesmysly.
Nejsem asistentka, mám vyšší postavení.
Co je napsáno ve zprávě z SPC, tak platí. Pokud rodiče chtějí něco jiného, musí se domluvit už v tom SPC. Nikdy nepůjdou proti potřebě rodičů. Do zkrácené docházky nikdo primárně netlačí.
Pokud by zakladatelka chtěla pro dítě delší docházku, první kroky musí vést do SPC, ať to změní. Problém nebude.
Děti se zkrácenou docházkou máme. Podle počtu dětí a délky pobytu se skládají úvazky asistentkám, aby jich bylo dostatek(ve škole i v družině). Dále s tím souvisí i dotace na žáka. Vedení proto nevidí zkrácenou docházku ofiko rádo, i když se tak lze domluvit. Ani specka není holubník, kde by si každý mohl dělat, co chtěl.
Pokud dítě chodí v pondělí, ve středu a v pátek, nemá co dělat ve škole v úterý a ve čtvrtek, protože v ty dny je ve třídě(třeba) jen jedna asistentka a ta druhá pomáhá jinde.
@Anonymní píše:
Omlouvám se, odklikla jsem dřív, než jsem měla.
Zkoušely jsme se ohradit vloni, protože tohle je fakt nezvladatelné, v neděli večer mám nervy, co zase bude.
Prý můžeme mít na výjimku dětí i víc.
Práce mě baví, ale tohle zavání průšvihem. Naštěstí mám družinu jen jednou v týdnu, střídáme se tam, ale je mi líto vychovatelky.
Ve třídě mám 6 dětí, z toho 4 na vozíku. Vloni jsme na tuhle třídu byly dvě AP, letos šetří nebo co a jsme na to jen dvě, já a učitelka.
@Pears206 píše:
Nejsem asistentka, mám vyšší postavení.
Co je napsáno ve zprávě z SPC, tak platí. Pokud rodiče chtějí něco jiného, musí se domluvit už v tom SPC. Nikdy nepůjdou proti potřebě rodičů. Do zkrácené docházky nikdo primárně netlačí.
Pokud by zakladatelka chtěla pro dítě delší docházku, první kroky musí vést do SPC, ať to změní. Problém nebude.
Děti se zkrácenou docházkou máme. Podle počtu dětí a délky pobytu se skládají úvazky asistentkám, aby jich bylo dostatek(ve škole i v družině). Dále s tím souvisí i dotace na žáka. Vedení proto nevidí zkrácenou docházku ofiko rádo, i když se tak lze domluvit. Ani specka není holubník, kde by si každý mohl dělat, co chtěl.
Pokud dítě chodí v pondělí, ve středu a v pátek, nemá co dělat ve škole v úterý a ve čtvrtek, protože v ty dny je ve třídě(třeba) jen jedna asistentka a ta druhá pomáhá jinde.
S tímhle co píšeš souhlasím.
@Anonymní píše:
Omlouvám se, odklikla jsem dřív, než jsem měla.
Zkoušely jsme se ohradit vloni, protože tohle je fakt nezvladatelné, v neděli večer mám nervy, co zase bude.
Prý můžeme mít na výjimku dětí i víc.
Práce mě baví, ale tohle zavání průšvihem. Naštěstí mám družinu jen jednou v týdnu, střídáme se tam, ale je mi líto vychovatelky.
Ve třídě mám 6 dětí, z toho 4 na vozíku. Vloni jsme na tuhle třídu byly dvě AP, letos šetří nebo co a jsme na to jen dvě, já a učitelka.
Nechápu, o co vedení jde. Pokud pro 12 dětí udělají 2 oddělení, dostanou finance na 2 vychovatelky a 2 asistentky.
Minimum je 6 dětí u dětí s LMP, u dětí se středně těžkou a těžkou můžou být i 4 děti na oddělení, pokud to doporučí SPC. 6 děti i bez doporučení.
Takhle vás zbytečně přetěžují. To není už jak dřív, že čím víc nacpeš třídu, tím víc ušetříš. Nerozumím tomu, proč to tak máte.
@prokr píše:
Velmi vtipné
Mohu se zeptat u kolika postižených dětí se Ti podařilo zapojit širší rodinu a sehnat NĚKOHOna hlídání, vyzvedávání a to další?
Zadarmo, nebo za nějakou symbolickou cenu to nikdo dělat nebude a myslím si, že zakladatelka už teď musí zvažovat každý výdej, což je standartní u matek v její situaci.
Svého času jsem sháněla někoho, kdo by mi zdravé a bezproblémové dítě staršího školkového věku 1× týdně ve školce vyzvedával a vodil na kroužek a hlídal v případě nemoci / nemocné bylo dítě tak 2-3× ročně na pár dní/.
Pokud jde o odměnu v poptávce jsem uváděla, že se určitě dohodneme.
Hádej kolik lidí se mi přihlásilo? Nikdo
Ano. Je to složité. Moje dítě je náročné na péči. U „chůvy“ je zapotřebí i nějaká ta fyzická zdatnost a být neustále ve střehu. Syn se velmi často zraňuje. Špatná koordinace pohybů. Nevím, jestli si někdo takové dítě vezme na starost hlídat dlouhodobě ve dne, v noci nebo v době nemoci. A nebude za to chtít dejme tomu 30 000+ za měsíc, pokud bych platila 200,– na hodinu, když budu počítat nižší částku. Dovedu si však přestavit mnohonásobně vyšší. ![]()
@Anonymní píše:
Ano. Je to složité. Moje dítě je náročné na péči. U „chůvy“ je zapotřebí i nějaká ta fyzická zdatnost a být neustále ve střehu. Syn se velmi často zraňuje. Špatná koordinace pohybů. Nevím, jestli si někdo takové dítě vezme na starost hlídat dlouhodobě ve dne, v noci nebo v době nemoci. A nebude za to chtít dejme tomu 30 000+ za měsíc, pokud bych platila 200,– na hodinu, když budu počítat nižší částku. Dovedu si však přestavit mnohonásobně vyšší.
Co máš s tím hlídáním v noci?
@Anonymní píše:
Ahoj, je tu někdo komu rodina vyčítá, že nechodí do práce a přitom se celodenně věnuje péči dítěti s těžkými postižením?Podle mojí rodiny se valím jenom doma a měla bych makat. To, že syn nezvládne být ve škole více jak tři hodiny 2× týdne je nezajímá.
Otec se o syna nezajímá víc než posláním soudně stanovených alimentů. Má svůj život úplně jinde.
Do stacionáře se nepodařilo z důvodu nedostatku míst ho umístit.
Nevíte, jestli můžu chtít po nějaké té sociální službě, aby mi syna hlídala v době nemoci, v noci, když prostě není ve škole?
Já vážně nevím, jak zvládat péči o syna a zároveň chodit naplno do práce.
Jdu Vás podpořit. Mám dceru - diagn. autismus a je ve 2. třídě s asistentkou. Má IVP a celou první třídu dala tak, že chodila týden do školy (3 hod denně - postupně jsme zvykali), ale po týdnu vždy onemocněla a byla další 2 týdny doma. Bere medikaci na úzkost, ale i tak jí tělo po týdnu vypínalo, tak mi to popsala psychiatrička. Dřív, se školkou to bylo stejné, měli jsme hlídací babičku a já mohla pracovat na HO, ale babička už byla unavená a tak jsme ten minulý rok splácali s mužem s tím, že se to zlepší… ale nezlepšilo, plus v práci se to opravdu s…a je to věčný stres. Začalo se mi špatně spát, už ve 4 hod ráno jsem seděla u PC a končila večer. Já nervózní, podrážděná, dcera to samé a manžel z práce taky vysátý. Tak jsme si sedli a museli udělat rozhodnutí. Po 13 letech jsem dala výpověď a budu se na 100% starat o domácnost a dcerku. Těším se na klid a že se budu moc věnovat dceři. Dát jí, co potřebuje. Chodit s ní na výlety, do různých programů, se školou na výlety. Dám si dohromady spánek. Já vím, že mi práce asi časem začne chybět (ale třeba taky ne). Čím je dcera starší, tím víc má potřeb. Musíme udělat změnu, jinak bychom se doma všichni zbláznili. Já s každou nemocí byla na švestku, protože držet kbelík ( na zvracení) a u toho řešit psycha v práci není nic, co by mě házelo do pohody - (poslední story z minulého pátku). Když jsme se tak rozhodli a oznámili to rodičům, tak jsem byla až překvapena, kolik slov podpory jsme dostali. Naprosto chápou a souhlasí s tím. Teda je pravda, že už jsem brouzdala a koukala se, co bych mohla dělat třeba o víkendech za brigády (když je manžel doma), ale to zatím jen tak ze zvědavosti. Chci tím říct, že naprosto chápu, když máma (rodič) nepracuje a stará se o dítě, nikdo jiný to za něj neudělá a když to dítě potřebuje, není žádná debata. Já sama vidím, jak se dítě posouvá, když se mu dá, co potřebuje, není vystresované nebo úzkostlivé. O tom přeci ten život je, když má člověk děti. Dávají nám náš smysl života. Držte se a řiďte se jen vlastním instinktem a úsudkem ![]()
@Anonymní píše:
@Pears206 Ano, SPC napsalo nanejvýš 4h 2× týdne.Bohužel moje rodina se odmítá na péči podílet. Je to moje dítě, ne jejich. To, že by někdo syna přivedl k příbuzným je tedy vyloučeno.
„..A pak bych si sehnala někoho na hlídání (vyzvedávání, cesta domů a čekání na příchod z práce+ případné nemoci).“
Bohužel mi zatím každý slušně poslal někam.
Tak ty kecy jsou jejich problém, ne tvůj ![]()
@Kassor
tak důležité je i vlastní zdraví, jak není, tak to prostě nejde. A uhonit se a ustresovat je akorát cesta do pekel, která ve finále neprospěje nikomu
a nikdo za nás život nežije, takže to může být každému jedno.