Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Tak asi nějaký psycholog nebo tak. Ale mně to zas tak nezdravé nepřijde, zvlášť když ona sama ví, že není skutečná. Já si třeba někdy povídám sama se sebou a jako blázen si nepřijdu. ![]()
Psycholog nebo treba poridit nejakeho domaciho mazlicka. Ze by si povidala s nim. Ja driv pracovala s lidmi a na rodicaku mi obcas lidi chybi, tak furt neco vykladam nasemu psovi, vykecam se a on vypada spokojene, ze ma pozornost
.
Měla jsem imaginárního koně ještě cca v 16
A představivost mám teda divokou doteď, je to moje oblíbená chvilka relaxu před usnutím, spřádat si v hlavě příběhy ![]()
Já mám druhé imaginární já. Vycházíme spolu docela v pohodě, moc se nehádáme… takže mi to nikdy nepřišlo nějak škodlivé. Přeci se s ním nebudu po tolika desítkách společných let rozcházet
![]()
Pokud ji společnost této imaginární kamarádky vyhovuje a je si vědoma, že není skutečná, ale nějakým způsobem se s ní cítí dobře, pak bych to neřešila. Že s tím máš problém ty, není důvod ji do toho zasahovat. Má bujnou fantazii a časem ji treba nahradí skutečnými přáteli, až na to bude sama připravena.
@Michelle_M píše:
Měla jsem imaginárního koně ještě cca v 16![]()
A představivost mám teda divokou doteď, je to moje oblíbená chvilka relaxu před usnutím, spřádat si v hlavě příběhy
Taky to někdy dělám. ![]()
@Michelle_M píše:
A představivost mám teda divokou doteď, je to moje oblíbená chvilka relaxu před usnutím, spřádat si v hlavě příběhy
Taky spradam pribehy a taky to mam jako relax pred spanim nebo kdyz treba nekam dlouho jdu.
Taky to dělám, už od dětství, není to teda vyloženě kamarádka, spíš moje druhé já, které zažívá různé situace nebo třeba jako bych psala v duchu knihu… Nemyslím si, že by na tom bylo něco škodlivého ![]()
Podle mě je to ok, také jsem si jako malá/ asi i v rané dospělosti představovala různé situace, postavy… byly to sny, fantazie a moc se mi to líbilo.
Pokud má jasnou představu o realitě, ví, co je skutečné a co jen imaginace, nikomu tím neubližuje a dělá jí to dobře, tak proč ne?
@Michelle_M píše:
To dělám taky, jenže pak si porad říkám, ještě chvilku, ještě kousek - a pak jsou najednou tři ráno ![]()
Zakladatelko a v čem konkrétně to kamarádce vadí? Mne to taky nepřijde jako nějak škodlivá věc
Já jsem tak ráda, že nejsem sama.
Nejlíp si pokecám sama se sebou. Mumlám si na záchodě a manžel se ptá co chci…
V čem přesně ji to omezuje? Ví, že to druhé já není… Ne nabádá ji, aby třeba zapálila dům… Tak v čem je problém.
@malákráličice píše:
Taky spradam pribehy a taky to mam jako relax pred spanim nebo kdyz treba nekam dlouho jdu.
taky to dělám, ale co mám děti, tak už podstatně míň, nějak vždycky večer rychle odpadnu
. Když o tom tak přemýšlím, tak mi to docela chybí.
Také mám takovou kamarádku. Vzhledem k tomu že bydlíme celý život na vesničce kde bylo dětí málo a neměla jsem žádnou velkou, opravdovou kamarádku, jsem si ji zkrátka vymyslela a mám ji dodnes kdy mám velký děti a manžela. Pojmenovala jsem ji Karolína a úplně normálně si s ní povídám, piju kafe, chodím/jezdím výletit. Je se mnou i v práci, na nákupech. Nikdo o ní samozřejmě neví, jen na mě občas divně koukaji když si povídám sama se sebou.
Prosím o anonym - je to citlivé téma a nechci, aby na to daná osoba přišla.
Moje sestřenice je už docela velká. Dokonce plnoletá. Je založením spíše introvertka, nikdy si moc nerozuměla s vrstevníky. V devíti letech si vymyslela svoji imaginární kamarádku. A má ji dodnes. Osobně jsem to pozorovala a ona se mi i svěřovala.
Pochopila jsem to asi nějak takhle. Je to její kamarádka, se kterou si povídá. Do které vkládá své sny a nechává ji zažívat stejné situace, jako zažívá ona. A vkládá si do ní o své ambice a ztotožňuje se s ní. Ona sama ví, že takový člověk neexistuje, ale pořád se toho nedokáže zbavit. Chtěla bych jí s tím nějak pomoct, ale nevím, jak na to.
Obě si myslíme, že to není zdravé. Nemáte někdo nějaké tipy, co s tím dělat? Samotnou ji to hodně trápí. Budu moc vděčná za jakoukoliv radu.