Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahojky, je tu někdo, kdo rád peče? Chtěla bych radu/názor: jaká potahovka je na dort nejlepší? (hlavně ne prosím ze Salka-nikdy více). Z jaké hmoty se nejlépe modeluje (kytičky, zvířátka, postavičky)? Mě se dobře pracovalo s fondánem, ale nějak mi nechutná, dá se nějak ochutit? Děkuju za Vaše názory.
Zkus se podívat do diskuze tady na emiminu Potahované dorty ..je tam recept na potahovku ze sušeného mléka od Arielll, ta je opravdu chuťově vynikající..na potahování je super, figurky jsem z ní nezkoušela.
já si marcipán dělám sama, protože nevím kde bych ho měla koupit a přes internet se mi nechce. Teď nevím kde bych měla sehnat ten sirup a s tím olejem nevim nevim. Tuhle jsem dělala právě ten marcipán ze salka, kde byl i olej, ale ten mi potom tekl všude a marcipán se ne a ne spojit. Ze které hmoty se Vám daří dělat nejlépe ozdůbky?? Jo a kdybych přidala ten olej - je jedno jaký? (olivový, slunečnicový, řepkový?).Marcipán dělám ze sušeného mléka a moučkového cukru 1:1, lžíce medu, mandlového aroma a vody - ten se mi zatím jako jediný osvědčil, ale chěla bych vyzkoušet i něco jiného
pettu, u nas predavaju biely marcipan normalne v tescu.
ale ak mas niekoho v uk alebo tam niekedy budes, tak kupuj tam, je lacny vo vsetkych farbach a uplne super na tvarovanie. nam z neho svokra robila svadobnu tortu ![]()
Kdysy jsem dělala hmotu álá marcipán z oloupaných mandlí, moučkového cukru a citronové štávy + na tvarování bych tam možná přidala kapku oleje (ale s ním jsem to nezkoušela).
Marcipán jsem viděla v Intersparu a v Globusu.
v UK nikoho nemám, Tesco máme malý, takže se tam seženou pouze základní věci jako např. v Penny, Interspar a Globus mám daleko
ach jo. Dostupné obchody mám Penny, Lidl, Billa a 2 malá Tesca, kde mají povětšinou kulový, takže mi asi nezbyde než zůstat u toho marcipánu, který dělám. Dneska jsem si teda koupila Marshallow, že zkusím potahovku z nich, ale jestli dopadne jako Salková, tak s tím praštim ![]()
já ji teda ještě nedělala, chci ji zkusit, na internetu jsem si našla recept, ale můžu se tě zeptat jak ty ji děláš?? Kdyby se mi náhodou nepovedla, tak ať vím, že to není receptem.
Pro mně je potahovka hermelínový salát s kofolou anebo dobrá česnečka. Nenapadlo by mně, že je to o cukroví. Párkrát jsem zkoušela ty různé barevné ozdoby a tvrdé polevy na dortech jíst a nic moc, zlatá česnečka.
Ale když vám to chutná…
no není problém udělat slaný dort, ze sýrů, salámů, zeleniny a taky vypadají krásně, každý jsme jiný a každému chutná něco jiného ale zatím jsem nepotkala nikoho, komu by sladké nechutnalo
Já jí dělám podobně jako ty 100g suš. mléka : 100g cukru moučky : 1 bílek + mandlová tresť
Pettulle píše:
no není problém udělat slaný dort, ze sýrů, salámů, zeleniny a taky vypadají krásně, každý jsme jiný a každému chutná něco jiného ale zatím jsem nepotkala nikoho, komu by sladké nechutnalo
A proč? Dobrá šunka a dobrý sýr jsou naprosto samonosné, plácati dokupy netřeba!
Sladké mám taky ráda, dobrou čokoládu nebo tvarohovou bábovku, ba i palačinku s domácí marmeládou. Ale růžové a tyrkysové hnusy ze sušeného mlíka a krusty vyschlých piškotů to je fakt jiná. Kdysi (opravdu už hodně dávno) dělala moje babi marcipánové houby, bílou a hnědou marcipánovou hmotu, vařila strouhané mandle ve smetaně na kaši a barvila to tou nejlepší čokoládou… Od té doby jsem párkrát „novomarcipán“ ochutnala a není to ono.
Jo a POTAHOVKA je pro tebe hmota na ruční tvorbu částečně jedlých dílek, pro mně cokoli co mi pomůže po tahu (a šachy moc nehraju).
baraf, prepac, ale mne prides teda dost protivna. ked sa Ti to tak hnusi, tak sem nepis.
kazdemu podla jeho gusta, nie?
soldi píše:Že češtinářský dvousmysl nepochopí slovena mně nepřekvapí, že češka zamrzí.
baraf, prepac, ale mne prides teda dost protivna. ked sa Ti to tak hnusi, tak sem nepis.
kazdemu podla jeho gusta, nie?