Potíže s důvěřivým strýčkem

Anonymní
5.9.15 22:35

Potíže se strýčkem

Ahoj,
jdu se poradit, třeba tu napadne někoho něco, co nás nenapadlo.
Existuje nějaké řešení, jak někoho ochránit před jeho vlastní finanční nezodpovědností?
Máme příbuzného, je mu lehce přes 50 a jsme jeho jediná rodina. Bohužel žijeme na druhém konci republiky. Strýček má byt v OV (poděděný), jinak úspory nemá žádné a to i přesto, že bral řadu let na poměry tamního regionu poměrně slušnou výplatu. Bohužel má tu špatnou vlastnost, že je příliš hodný a důvěřivý, takže naletí každému obchodníkovi s deštěm, takže penízky se rozkutálely do kapes různých „kamarádíčků“, kteří mu přeprodávali to, čeho se potřebovali zbavit. Ten naposledy ho dokonce přesvědčil, aby si napůjčoval u kamarádů a u Providentu a dal mu ty peníze na jakýsi projekt, který z nich udělá boháče… nemusím asi psát, jak to dopadlo. Potíž je, že strýček se před námi stydí a i na přímé dotazy zapírá jak malé děcko. Takže že je v průšvihu se dozvíme vždycky až když je pozdě, to se pak na nás obrací s naivní důvěrou, že uděláme zázrak a nějak mu z té bryndy pomůžeme. Teď zase začínáme z náznaků tušit, že se něco děje, ale momentálně jsme ve fázi mlžení, takže nevíme nic. Strýček za poslední rok přišel o práci, ta kterou si našel je placená špatně- člověk, co je zvyklý šetřit by vyšel, ale to není jeho případ. Bojíme se, že si na dorovnání svého standardu půjčuje, nebo že něco neplatí- teď ten dotaz. Dá se zjistit, jestli třeba nedluží na zdravotním? Jestli platí za byt? Co nebankovní společnosti, mají někde seznam dlužníků?
Další dotaz- naši uvažují, že by od něj koupili ten byt tím způsobem, že by mu měsíčně dávali třeba 2000 (což je patrně částka, která mu chybí, aby z té výplaty nějak rozumně vyžil) a takhle by mu vlastně mohli přilepšovat až do důchodu. Napadá vás, co by to mohlo mít za rizika? Když bude na strýčka vedená exekuce, tak by exekutor zabavil jen nábytek- byt by nemohl, když bude našich, že? Ale pak by patrně zjistil, že ty peníze za byt nebyly vyplaceny…a dál? Mohl by třeba rodičům obstavit účet? Co se bude dít, když nebude strýček platit poplatky za byt, to z toho budou mít asi taky naši nepříjemnost, že? Myslíte, že to je dobrý nápad?
Další varianta, která mě napadla je částečné zbavení svéprávnosti. Tím pádem by si nemohl oficiálně půjčovat peníze… ale jak se pak takovému člověku v praxi žije? To má asi zapsáno někde v občance, že? Třeba při hledání zaměstnání to pak asi musí být veliký handicap…
Zvažujeme každou variantu, která nás napadá. Strýček, když je v průšvihu, tak je pak ochotný souhlasit se vším- posílat si výplatu k našim na účet (praktikovalo se minule, když dlužil), asi by i souhlasil s tím částečným zbavením svéprávnosti, pokud bychom byli přesvědčeni, že to je varianta, která řeší problém… jenže my nevíme, co s tím. A děsí nás, že příští obchodník s deštěm může nabízet projekt, který bude nesplatitelný jak pro strejdu, tak i pro nás…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2242
5.9.15 22:42

Ať je strýček z jakéhokoliv malého města, tak hodnota jeho bytu je několinásobně vyšší než splátky 2tis měsíčně do jeho důchodu… Jinak omezit jeho svéprávnost není vůbec jednoduché, jsou na to potřeba psychiatrické posudky a dělá se to pouze u osob, které jsou opravdu nemocné. Podle mě mu můžete pouze poradit, na nic víc dle mého nemáte právo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45701
5.9.15 22:50

Za byt 2 tis mesicne??? To by splaceli asi tak 40 az 50 let, ne, a to by ten byt byl jeste hodne levnej 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.15 22:50

Nemyslela jsem do důchodu, to jsem napsala špatně- počítali jsme půl milionu na 20 let, to vychází po 2000. Jasně, že bychom mu pak po 20 letech neřekli- no, tak máme splaceno, tak nazdar, nějak si poraď. S tou své právností pořád nevím- myslíš, že ani když se jedná o absolventa zvláštní školy s pestrou dluhovou minulostí, že by to nešlo? Jde nám o to, aby si nemohl půjčovat u nebankovních společností (banky mu nepůjčí a u kamarádů to neošetříme)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.9.15 22:51

@veria
To je byt v díře republiky, stál by půl milionu max.

• Citovat
  • Upravit
45701
5.9.15 22:55

Sice nevim kde stoji byty pul milionu, mozna nekde v nejhorší díře v severních Čechách, ale dobre…
Castecne Zbaveni svéprávnosti muzete zkusit, stryckovi by pak byl určen opatrovník. Jestli tomu soud vyhoví, tezko rict. Za pokus nic nedáte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
5.9.15 22:59

Pokud souhlasí a je ochoten spolupracovat, vzala bych mu občanku do „úschovy“ Asi to není úplně košer, ale bez občanky mu nikde nepůjčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.15 23:05

@veria
http://www. sreality. cz/detail/prodej/byt/3+1/orlova-lutyne-f–s–tumy/862281820#img=0&fullscreen=false

Podobná lokalita stejná velikost, ten v inzerátu je sice družstevní, ale zase v lepším stavu. Půl milionu je spíš vyšší odhad- samozřejmě by se to nechalo ocenit. Cílem rozhodně není strýčka okrást…

• Citovat
  • Upravit
2242
5.9.15 23:07

@Lucie142 Bohužel, mám zkušenost, že bez občanky si osoba založila paušál u mobilního operátora, samozřejmě jej nikdy neplatila (ale ani nevyužívala) a po nějaké době přišlo vyhrožování exekutorem. Trvalo dost dlouho, než se to vyřešilo. Takže ani toto není všespásné řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.9.15 23:07

Http://www. sreality. cz/detail/prodej/byt/3+1/orlova-lutyne-f–s–tumy/862281820#img=0&fullscreen=false

nějak se mi tam za tím www udělala mezera, tak ten odkaz nefunguje

• Citovat
  • Upravit
1349
5.9.15 23:11

Pisete nesmysli jako ze 500tisci za byt neni nikde v republice byt koupime za 100-300 tisic bez problemu a za 40 tisic taky sice na janove ale i tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
5.9.15 23:11

@Lucie142

To snad ani nejde, ne? Nemůžeš někomu zadržovat doklady, není to náhodou trestný čin? A navíc si moc neumím představit, jak může člověk trvale fungovat bez občanky… po mně jí chtějí vidět neustále někde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
5.9.15 23:14

Asi teoreticky nemůžeš, ale prakticky (když ji u tebe zapomene?) by to asi šlo. Já někdy ani nevím, kde ji mám. Zapomínám brát i na poštu a tam ji teda chtějí vždycky 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3774
5.9.15 23:25

Mně napadla pouze varianta najít mu ženskou :nevim: :mrgreen:… pokud možno stojící nohama na zemi + spořivou - tetičku :mavam:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2895
6.9.15 00:18

A co prodat byt a vzít si strýčka k sobě? Edit: než to udělá někdo jiný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová