Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Mama mela potkana. Doporucuju koupit radsi od chovatele - budes mit jistotu ze je zdravy, bude ochoceny. ze zveraku bude divoky, kousavy a misto nej dokoupi dalsiho, takze to neni o zachrane, ale zacarovany kruh ![]()
klec zkus sehnat z druhe ruky, nejakou vyssi. do ni nejakou hamaku, radi spi zaveseni v hadre
pak prolizacky, misu, pitko
mama ho mela hodne na volno…
Potkan je super, ale záleží na jakého natrefíte. My měli také ze zvěráku, radím co nejmenšího. Vzpomínám si na jednoho, který si nás vybral.Byl to takový hnusný zvěrák, zvířata zanedbaný, tenhle, byla to samička, byla sama v malém akvárku, bylo to neuvěřitelný mimino, snad 2 centimetrový. Šli jsme se tam jen podívat, nic jsme nekupovali a ona, když nás viděla, šla ke sklu a doslova prosila
Tak jsme jí tam nemohli nechat a byla moc chytrá a ochočená. Měli jsme jí v normální kleci, dost tedy velké a pouštěli ven. Měli jsme ale potkanů více, tahle mi utkvěla v paměti ![]()
Potkany doporučuju. Jsou společenský, chytrý a je s nima legrace. Naši měli pelech normálně v kleci, ale byli jinak na volno po bytě. Kadit a čůrat se vracel do klece. Večer mi chodila do postele. Dokonce zvládal přesun na chalupu, kde s náma vegetil a chodil i ven a vracel se. Ale tam bych se bála koček. Ale jinak super zvířata. Akorát se dožívaj tak dvou let, což není moc. Měli jsme tři, z toho dva byli fakt skvělý, třetí se nepoved. Nevím proč.
Měla jsem potkanici. Není to zvíře do klece, potřebuje volnost, v kleci podle mého strádá. Je to velmi inteligentní a společenské zvíře, dá se vycvičit jako pes. Moje potkanice za mnou chodila, poslouchala na jméno, naučila se pár povelů. ve dne měla volný výběh v jedné místnosti, kde to měla přispůsobeno (aby nic cenného nerozkousala). Do klece šla sama na noc, byla tak zvyklá. Měla jsem jí ze zverimexu, také jsem chtěla zachraňovat a byla moc přítelská, nikoho nikdy nekousla, jenom se u ní projevila rakovina mléčné žlázy na kterou bohužel umřela. I tak žila dlouho - 2,5 roku. V kleci měla noviny a na nich fleecovou deku (nastřihanou), nesmrděla, ale měnila jsem obden. Z jídla toho potkan sní hodně, skoro všechno, hlavně je nutné dávat mu i maso, ale zeleninu, suché papaní z obchodu a pod. Já vidím v potkanech jedinou nevýhodu a to, že žijí krátce. Člověk si k nim vytvoří hluboký vztah a za 2-3 roky umřou.
A jak jste naučili na ten záchudek? popříkladně jaké krmení preferujete co jim nejvíce chutná? a nevím zda samecka nebo samicku asi samicku ![]()
Měla jsem dva potkany, oba ze zverimexu a ani jednoho se mi nikdy nepovedlo ochočit natolik, aby byli úplně nekousaví. Je mi těch ve zverimexu líto, ale na jeho místo přibude další, kterému tam jen vyčistí akvárko a dají nažrat a jinak si ho nikdo nebude všímat - začarovaný kruh.
Klec jsme měli vysokou dvoupatrovou. Samečci v dospělosti dost smrděli. A pozor, prý se potkánkům nemá dávat takové to běhací kolečko, aby si do něj nezapletli ocásek.
Já bych si potkánka už asi nekoupila, morčata byla přítulnější, zlatý křečci zase mnohem snáz ochočitelnější, nejmírumilovnější byla činčila, ta byla fakt úžasná.
(ale je fakt, že druhý potkan, kterého jsem bral jako mnohem menšího, tak byl alespoň věrný, jednou jsem šla odněkud z hospody, v tašce, kde jsem měla přenosku, tak se mi otevřela, na autobusové zastávce pokecala s kámoškou, tam vylezl, že ho nemám jsem zjistila až v metru o několik stanic dál, vrátila jsem se a on tam dřepěl na hromadě sněhu a čekal
)
My tedy měli nekousavý všechny a všechny ze zvěráku. Jak jsem psala, chce to fakt co nejmenší mimino.
Ja uz chovam potkany deset let, nasi o nich nechteli ani slyset, tak jsem ho jednou po skole jela koupit a pritahla domu a za pet minut uz z nej byli nasi potento
Ja mam klec velkou, tripatrovou, podestylku takovy dreveny granule, jak nasaknou vlhkost, tak se rozpadnou a vis, ze to mas vymenit.Ted mame 2 kluky a jsou jak psi, uplne ochoceny. Rozhodne doporucuju potkany nez treba krecky, potkanka si fakt muzes ochocit, ze je jak pes. A zerou uplne vsechno, teda my je mame tak rozmazleny, ale muzes jim dat tvrdej chleba, zrni, zeleninu..Akorat to chce se jim venovat, vyndavat je z klece, hladit..zavreny by trpeli.
Potkany jsem mela nekolikrat, samicky min smrdi, ale jsou vic spolecenske, nejradsi jsou v parte.
Meli jsme na ne podomacku vyrobenou klec, byla obrovska, presne odpovidala potrebam.
Prvni jsem mela ze zverimexu, byla bojacna a malo ochocena, v dospelosti na me hodne fixovana.
Ostatni od chovatelu a rozdil byl znat, byly mnohem tulivejsi a ochocene.
Kazdopadne potrebuji hodne pohybu i mimo klec, jinak se nudi a nici na co prijdou.
Mám doma 4 kluky, dva značkové a dva adoptované zverimexové. Jsou to skvělý společníci. Na rozdíl od křečků se dokáží přizpůsobit životu člověka, takže například ti moji vědí, kdy přicházím z práce a už netrpělivě čekají u dveří, abych je vypustila.
Klec jsme si postavili sami a nakonec nás vyšla na víc než klasická z obchodu. Základem je, že potkánci nesmějí mít mřížovaná patra, jako mají křečci. Pak už je to jedno. Vybavení klece si můžeš ušít doma ze zbytků (hamaky, kostky). Jako patra se dají použít i plastové košíčky nebo mám dekorační prostírání z ikei, které je z přírodního provázku. Na hraní jim stačí krabice a do ní nastříhat noviny, ruličky od toaleťáku a jiné menší krabičky. Moji milují molitan, který škubou a dělají si v něm domeček.
K jídlu dostávají vše, co mám nakradou z talíře. Mělo by se hlídat, aby nejedli slané a kořeněné. Jinak milují těstoviny (i syrové - na zoubky), salátové okurky, salát, banány, vařené brambory, vařená vajíčka, rajčata, jablko, mrkev, piškoty, chleba a rohlíky (nejradši mají čerstvý, což taky není dobrý)… Moji jsou závislí na pribiňákovi, mají rádi kočičí kapsičky a paštiky, dostávají psí granule, ale máme i potkaní. A tradičně klasický mix pro hlodavce.
Jak již psala arcanobacteriu holčičky jsou náchylné na rakovinu mléčné žlázy. Průměrný potkan vydrží tak 2,5-3 roky. U kluků pozor na agresivitu, ale ta se hlavně objevuje, pokud máš jen jednoho potkana - rozhodně si nepořizujte jen jednoho, aspoň 2, nejlépe 3 potkánky. Oni potřebují mít kamarády na tulení a hraní!
Tohle video mluví za vše: http://youtu.be/cDy3bMRuobE
Pokud budeš potkanovi uklízet, tak nesmrdí. Však si zkus chodit celý týden na kbelík do roku místnosti… ![]()
Doporučuji toto forum, je tam hodně dobrých informací: http://potkani-forum.cz/
Přikláněla bych se raději koupit od chovatele, člověk ví o zvířeti více jak ze zverimexu ale může natrefit i na nějakou obludku co kouše a neochočí se, mám kamarádku co se zabývá chovem tak když tak bych dala kontakt.
Měla jsem ho ve velkým akvárku, ale on tam skoro nebyl, jen tam chodil spát. Jsou chytrý a čistotný.
Potkany jsem mela asi 8 let
Nejdriv jsem je mela klec ze zverimexu, nakonec jsme vyrobili vlastni. Uz se nepamatuji na kolik nas vysla, ale byla nejlepsi.
Az na jednoho, ktery umrel zahy pote, co jsem si ho donesla domu, jsem pokazdy mela samicky, ke konci uz dokonce papirovy ![]()
Rozhodne, jestli dcerka nekdy bude chtit zviratko, koupim ji potkanka, protoze jsou to uzasny a hrozne moc inteligentni zviratka ![]()
Máte někdo doma nebo měli jste potkana? Dcera by ho moc chtěla. Sice nejsem největší zbožňovatel potkanů, ale chce ho už hrozně dlouho. Načetla jsem si pár článků o nich. Chtěli by jsme spíš nějakého zachránit ze zverimexu. Nikdy jsem potkana neměla
máme jen dvě morčiny.
to bylo jen když byla v práci tak byli zavření, zdála se mi moc malá
jaká je nejvhodnější? Ale nechci zase nějakou za 2.tisíce. Co je potřeba do ní dát? A kolik Vás vyjde měsíčně potkan? Co mu dáváte jíst? Jaké piliny? Jak často měníte, kamarádka říkala že hodně smrděli
budu ráda za jakékoliv info. Děkuji 
Jakou klec? Kamrádka jedna je měla v kleci pro papoušky v takové mini