Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Potrebovala bych poradit. Mame dva mesice staryho syna Kubu a valcime s potnickama…delaji se mu prevazne na tvarickach. Lecily jsme to lihem a kalciovkou jak nam poradila p. doktorka ale vysledek nic moc.. sice nejsou uz cerveny ale kdyz mu prejedu po tvarickach tak je tam porad ma ale takovy jako tvrdy tecky nebo co.. nevite nekdo co stim?? A dalsi vec ktera me trapi je, ze Kuba se chce porad stavet na nozicky nebo mi sedet na kline, kdyz mu nevyhovim tak se vzteka a uklidni se kdyz ho tak po:,–(im.. Ale me to pripada moc brzo, nozicky podle UZ ma v poho ale i tak.. mate s tim zkusenost?? Diky
Maty+ Kuba
Maty, zkoušela jsi Kubíka míň oblíkat? Ono se sice říká, že miminko by mělo mít o 1 vrstvu oblečení víc než dospěláci, ale v těchto horkách to opravdu neplatí. Jsem možná trochu drastická,ale v zá:,–(ě jsem zastáncem „studeného odchovu“. to znamená v horku mimčo oblíkat stejně jako sebe: nátělník, látkovou plenu a (hihihi, tu já nemusím) a maximálně pomožky. Na procházku v pařáku jenom plenku. Mám druhé mimčo a ani v těchto vedrech se mu nedělají potničky, 1.syn je neměl nikdy. Miminkům stačí aby jim bylo kapku teplej než má a jsou samý pupínek. Ty hrubé zbytky po potničkách časem zmizí, jenom opatrně s tím lihem, na dětskou pokožku je to dost síla, spíš bych volila heřmánek. Ať uděláš heřmánkový odvar sebevíc silný, neublíží tolik jako líh a ještě ho můžeš navíc použít na omývání očí, které trpí sluníčkem.
Radka a Bětunka 4t
Maty, zkoušela jsi Kubíka míň oblíkat? Ono se sice říká, že miminko by mělo mít o 1 vrstvu oblečení víc než dospěláci, ale v těchto horkách to opravdu neplatí. Jsem možná trochu drastická,ale v zá:,–(ě jsem zastáncem „studeného odchovu“. to znamená v horku mimčo oblíkat stejně jako sebe: nátělník, látkovou plenu a (hihihi, tu já nemusím) a maximálně pomožky. Na procházku v pařáku jenom plenku. Mám druhé mimčo a ani v těchto vedrech se mu nedělají potničky, 1.syn je neměl nikdy. Miminkům stačí aby jim bylo kapku teplej než má a jsou samý pupínek. Ty hrubé zbytky po potničkách časem zmizí, jenom opatrně s tím lihem, na dětskou pokožku je to dost síla, spíš bych volila heřmánek. Ať uděláš heřmánkový odvar sebevíc silný, neublíží tolik jako líh a ještě ho můžeš navíc použít na omývání očí, které trpí sluníčkem.
Radka a Bětunka 4t
Ahoj Radko,
diky za tip na hermanek hned to vyzkousim… ted se ma zase dost oteplit tak snad to vyjde.. jinak Kubu jsem ze zacatku fakt dost oblikala mela jsem strach aby mu nebyla zima, ale po tom jeho vyhazeni uz ne.. ted je na tom s oblecenim jako ja.. teda krome te pliny.. ted uz jen bojujem s nasledkama me prehnane pece.. tak jeste jednou diky.
Maty + Kuba
Holky,
je možné, že se potničky dělají jen na obličeji a jinde ne? Mám 3 týdny starého chlapečka a nějak se nám v obličeji „vyrazil“ - vypadá jak puberťák. Oblíkám ho málo - plenka, body a potožky (mívá studené tlapky, tak mu je radši dávám), takže míň oblíkat už skoro nejde. Kamarádka mi říkala, že to může být „novorozenecká vyrážka“. Existuje něco takového?
Ulrika
Ten hermanek muzu jen doporucit! Pred hodinou jsem tim potirala synovu tvaricku a uz ted vsechny zarudle flicky zmizely a ma tam jen male skoro prehlednutelne tecky. Takze snad do vecera se jich zbavime uplne ![]()
Ahoj Ul, Romankovi se taky delaji jenom na tvari a ve vlaskach, taky ma jen bodycko a dokonce ani ponozky nema. Zkus ten hermanek, vazne pomaha. Ja mu to nejdriv mazala Calciovkou, ale myslim, ze mastne kremy tomu moc nepomuzou, obzvlast kdyz nechci, aby mu bylo vedro a pod tou vrstvou kremu mu urcite kuze moc nedycha. Takze jsem jen do vyvaru z hermanku namocila zinku a otirala mu tvaricku a je to hned o 100% lepsi. Zkusim jeste dnes napisat mailik. Pozdravujem Andryska.
Pa Radka a Romanek (dneska mame 4 tydny, toto leti…) ![]()
Maty,
můj syn to měl taky, ale nemyslím, že to byly potničky, také oblíkám děti jako Radina
, ale tyhlety pupínky měl syn od narození, taková opravdu novorozenecká vyrážka, pupínky byly červené jen pár dnů (vždycky ty nové) a potom zesvětlaly a jakoby zaschly, a měl vlastně taky takový hrubý tečky (taky jen na tvářičkách). Teď je mu 5 měsíců (ano, to to letí!!!
) a už má tvářičky jak dětskou prdelku
.
Nejhorší to bylo zhruba v 6ti týdnech, takže možná mu to už zmizí
.
Ahoj Katka
P.S.: Ještě chci dodat, že potničky se dělají všude po tělíčku, hlavně tam, kde se dotýká pokožka (v podpaží, pod krkem, ale i všude jinde). k
Jen chci rict, ze my mame potnicky jen na hlavicce, az teda na vyjimky cca 2 dny po prijezdu z porodnice mel potnicky komplet vsude, trochu prehnana pece
, ale ted na telicku nema ani jednu. Delaji se mu pouze na tvarickach a ve vlascich a to na prave strane mnohem vic, protoze spinka vetsinou na prave strane a jakmle spal chvili na leve, tak se mu po probuzeni tvaricka osypala i z druhe strany.
Radka+Romanek 29 dni
Ahoj holky, moje malá má taky potničky, tak jsem jí na radu všech oblékala trochu míň (tak o jednu vrstvu víc než já) i přes noc na místo peřinky jsem jí dala v těhle vedrech tenčí deku.
Jenže kolem druhé ráno hodně klesla teplota a malá byla chudák uplně vymrzlá a druhý den ráno měla rýmu… Takže se nemůže nikdo divit, že všichni novopečené rodiče mají dilema jak to svoje mimi vlastně oblékat ![]()