Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,mám problém,jsem mama 15měs.holčičky,bydlím s přítelem u jeho mámy v domku a nějak jsme si přestaly s přítelam a jeho mamou rozumět už od narození dcery,někdy je to tak neunosné. Přemíšlím nad tím,že odtud odejdu i od přítele a najdu si bydlení,ale mam strach tento krok udělat,bojim se,že to sama finančně nezvládnu.Proto žadam o radu nějake maminky samoživitelky,ktera žije sama s dítětem,aby mi poskytla nějaké rady a popřípadě dodala odvahy. Předem moc DĚKUJI
Žanda
Ahoj Žando, nejsem teda maminka samoživitelka, a možná se teď zeptám dost blbě, ale zkoušeli jste si o tom všichni společně promluvit? Co vás trápí, co vám vadí, proč si najednou nerozumíte? Nebo aspoň vy dva s přítelem? Třeba by pomohlo, kdybyste nebydleli u tchýně… Nebo zkusit nějakou poradnu… Nevím, těžko radit, když neznám situaci, ale odejde se snadno, horší to pak případně lepit.
Taky teda nejsem samoživitelka, snad mě to ani nečeká, ale mám kamarádku, ta měla holčičku snad už v osmnácti, ještě před narozením jí přítel opustil a zůstala na vše sama…no a všechno zvládla. Bydlí tedy u rodičů, kteří ale sami sotva vystačí s penězmi. Myslím, že samoživitelky mají docela snad slušné příspěvky od státu, i když to samozřejmě není ideální…takovou situaci bych vůbec zažít nechtěla, ani ne tak kvůli penězům, ale spíš to okolo…zkuste si o tom promluvit a co je podle mě velký problém, je to bydlení u tchýně…to nikdy nedělá dobrotu a pokud ano, tak je to zázrak. Držím Ti palečky, ať se to nějak vyřeší ke Tvé spokojenosti
…no, teď mi ještě došlo, že vlastně u Tebe je ještě problém s tím bydlením, ale i to myslím, že bys zvládla, nějaký malý byt na podnájem. Ale budeme doufat, že se to vyřeší nějak ještě jinak a lépe, hlavně si doma promluvte (teda hlavně s přítelem, tchýni bych vynechala a hlavně pryč od ní) ![]()
Ahoj, takže s příspěvky od státu moc nepočítej, nárok máš na životní minimum a pod něj asi neklesneš. Takže po stránce finanční bys na tom byla asi takto: rodičák, alimenty a výživné na Tebe. O alimentech by rozhodoval soud a o výživném pro Tebe taky, soudy moc ty chlapy nešetří, ale v Tvém případě je nevýhodou to, že nejsi vdaná, bývalé manželky většinou dosáhnou na víc než bývalé přítelkyně. To výživné pro Tebe je na omezenou dobu, prostě dokud se finančně nebudeš moci osamostatnit, což se u nás bere ve třech letech dítěte.
Pokud udeš bydlet u rodičů (babičky, jiného příbuzenstva), utáhneš to, pokud udeš platit tržní nájem, asi to neutahneš. Nevím.
Další věc je práce - pokud máš se kam po MD vrátit, je to velká výhoda, pokud ne, dost problém, nikde Tě nebudou chtít zaměstnat.
Je to náročné i psychicky a to velmi - trávíš 100% času s dítětem a nemáš si vůbec s kým promluvit (kamarádky rodinu nenahradí) a ta 24hodinová výlučná společnost s dítětem je na bednu.
Nevím, co bys chtěla vědět, ještě doplním k těm příspěvkům, možná bys dosáhla na příspěvek na bydlení, na jednorázové příspěvky - ale ty Tě nevytrhnou.
Takže shrnuto, záleží na hmotném zázemí tvojí rodiny a na výši příjmech partnera a na tvých argumentech u soudu.
Ahoj tak to teda fakt koukam no jak nekdo muze napsat ze matky samozivitelky maji slusny prijem od statu
jsem samozivitelka a nic takoveho jsem nezaznamenala, radim ti aby jsi si vsechno predem rozmyslela, jednak to ze neni jednoduche vychovavat male dite sama a jednak tu fin. stranku, to jestli ti pritel bude ochoten davat penize na malou atd. ja bych tedy jen s materskou nevystacila, oni totiz ani ty prispevnky na bydleni pro samozivitelky nejsou takove jak se traduje, ja jsem mela nasetrene penize takze jsem to zvladla a pak hupky dupky do prace
Dobrý den včera jsem mela s partnerem nechráněný pohlavní styk a v penisu ho sevřelo a neví jestli se do me udělal nebo ne mužů byt těhotná??Děkuji předem za odpověď…
![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den včera jsem mela s partnerem nechráněný pohlavní styk a v penisu ho sevřelo a neví jestli se do me udělal nebo ne mužů byt těhotná??Děkuji předem za odpověď…![]()
za 300 Kč ti to vyvěštím z koule, hm?
Můžeš, pokud jste měli nechráněný styk. @Nafrněná a mas po kseftu ![]()