Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojda maminky, mám tři děti: 5 let, 2 roky a 6 týdnů.. Třetí nebylo plánované, ale miluju je, jako ty starší dvě. Snažím se vše zvládnout - bydlím daleko od rodiny, manžel pořád pracuje - jakože se vrací až děti spí a o víkendu maximálně odpoledne s námi. Většina dne se nějak dá, ale kolem 5. večer a do uspání dvou větších je to mazec… Nechci nechávat miminečko plakat, ani starší odbývat, takže se nikdy nezavděčím všem, navíc se tím trápím.. Šátkuju, houpu v lehátku, chodím s dětma ven… Je tu někdo, kdo to zvládá bez nervů
?
Taky mám 3 děti, chlap od rána do večera v práci a rostu z nich každý den
A co třeba od těch 5. hodin odpoledne s nimi jít ven, venku to zvládám líp jak doma ![]()
Já mám tedy jen 2, ale myslím že děláš dobře
vůbec e tím netrap, s tolika dětma je prostě potřeba pozornost trochu rozdělit. a sourozenci dají dítěti víc než když se mu matka věnuje 100procent času
akorát nchápu metřík, tam máš 32tt těhotenství ![]()
@Marcellka Já mám děti dvě (7 a 4), manžela často k ruce a stejně to nezvládám bez nervů
. Mě bohatě stačilo, když byla mladší miminko a starší neměla ani 3 roky…z toho pocitu, že se jim oběma nemůžu věnovat na 100% jsem šílela, měla jsem neustále špatné svědomí. Do roka se to ale srovnalo a pochopila jsem, že takhle to prostě je a že nemůžu dát svému dítěti nic lepšího, než bezva sourozence.
Ahoj, já mám teda jedno, takže asi moc neporadim, ale moje mamka to měla hodně podobně, mám sestru25 let, mě je 23 a bratra 20 let, taky na nás byla sama, pomáhala jí její mamka. Kolikrát mi říkala, že nestihla ani uvařit, lepší to prý začalo být, až se nejmladší začal sám oblékat a sám se najedl, chce to čas a asi trochu zaměstnat nejstaršího, u nás to také tak bylo, i když bylo sestře 6 let, pomáhala mamce se stlaním, snídaněma, nákupama.. vím, že je to asi těžké, také plánujeme za 2 měsíce ještě jedno mimčo, malé je teď 7 měsíců, takže počítám, že od sebe budou 2 roky. Tak uvidím, jak to zvládnem my, tak mě tak ještě napadá, co nejstaršího dát na nějaký pravidelný kroužek? Tím získáš víc času pro ty dvě ostatní a pro sebe také.
@Marcellka
Já tě povzbudím jen v tom smyslu, že mám jen jedno a někdy to sotva zvládám… Takže klobouk dolů před tebou, opravdu a upřímně.
Na nervy máš plné právo…
Příspěvek upraven 18.04.14 v 13:03
Já mám dvě, sedm a dva roky. Mít do toho novorozeně, rodinu daleko a manžela fuč, jdu se asi pověsit na nejbližší strom.
@anairda píše:
@Marcellka
Já tě povzbudím jen v tom smyslu, že mám jen jedno a někdy to sotva zvládám… Takže klobouk dolů před tebou, opravdu a upřímně.Na nervy máš plné právo…Příspěvek upraven 18.04.14 v 13:03
Přesně taaak, taky si říkám! Taky mám jen jedno a někdy večer padnu na hubu a to je jí 7 měsíců, jen prostě nespinká a jen zlobí… ![]()
No asi to bude i hormonama, ale strašně se nervuju, že někoho odbývám…
.. Vím, že to bude dobré, každý demn si opakuji, že to bude dobrý…
Ale děkuju, už se těším, až sem napíšu, že je to ok… Teď mám fakticky depky..
Metřík je asi nesmyslný
, ani nevím, kdy jsem ho nastavovala, ale asi u prvního.. Jak jste zvládaly, když mimi pláče a vy jste musely něco dodělat? Třeba jen vyslíct dítě? Jsem asi úzkostlivá
I když takhle jsem „vyšilovala“ první tři měsíce, když jsem měla jedno, pak dvě.. jen ten pocit, že nezvládnu vše..
@Marcellka Já to teda znám z jiného pohledu, dříve jsem s mojim pejskem chodila denně na procházky a hrozě se mu věnovala, teď na něho mám denně tak 20 minut, když mi dítko spí, je mi z toho taky hrozně, i kdy je to jen pes, ale když vidim, jak smutně leží v pelíšku, nebo když zvna krmim díte a on mi donese hračku, že by si chtěl hrát, tak mě z toho bolí u srdíčka, mám ho hrozě moc ráda a teď ho jen okřikuji.. Ale to se asi s dětma srovnávat nedá..
@Makikki rozumím ti, mám dva pejsky, ale oni jsou ti co mě nabíjí a nějak chápu, že i ztoho dítka jim vyroste parťák… Třeba na to tak budou koukat i mé větší děti..
@Marcellka píše:
@Makikki rozumím ti, mám dva pejsky, ale oni jsou ti co mě nabíjí a nějak chápu, že i ztoho dítka jim vyroste parťák… Třeba na to tak budou koukat i mé větší děti..
Jeejda, ty máš do toho ješgtě dva pejsky? Tak to máš fakt můj obdiv, já bych to asi nedala. Ale vem si, že nejstarší ti pujde brzy do školy a prostředního můžeš dát do školky, i když já bych to asi kvůli nějaké té ušetřené koruně neudělala, protože sama nevím, kam nám ty peníze furt mizí… ![]()
@slavuska1 píše:
Já mám tedy jen 2, ale myslím že děláš dobřevůbec e tím netrap, s tolika dětma je prostě potřeba pozornost trochu rozdělit. a sourozenci dají dítěti víc než když se mu matka věnuje 100procent času
akorát nchápu metřík, tam máš 32tt těhotenství
tohle jsem asi potřebovala, nebudou z toho mít trauma a jednou budou rádi, že nejsou samy… Budu si to opakovat. Já jsem sama ze tří dětí a máma byla spíš pro studenější odchov, já jsem druhý extrém, ale poslední dny už mi dochází síly a asi se budu muset smířit s tím, že se nerozdvojím - neroztrojím @ivana-domca to jsem zkousela a jen se to posunulo..
@Makikki mladšího dám do školky napřesrok, kvůlu financím i proto že je to mamáneček a dva mu budou ted za dva týdny