Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepotrestala bych to dítě, ale zakázala vstup do.domu,ať si hrají na zahradě.. Taky jsem zakázala sousedovic klukovi k nám chodit, vždycky udělal jen bordel a něco zničil. U nás ten zákaz byl kompletní, nemohl ani k nám na zahradu, protože ve srovnání s dalšíma dětma co k nám chodí, on byl opravdu extrém. Jeho matka mi radila, že mu mám dát pár facek, ale to bych v žádném případě neudělala, svoje děti nebiju a cizi nebudu vychovávat.
@Kelsey píše:
Nepotrestala bych fyzicky. Ale vychovala bych ho, když doma to nedělají. Takže by poprvé a důrazně slyšel, že u nás se zouvá. Pokud to nebude dodržovat, tak vyfasuje vysavač a mop. Do postele by vlezl jednou špinavý. Pak by tu postel převlékal. Vůbec bych se s ním ne.rala.
Můj dům. Moje pravidla. Buď je budeš holkomku nevychovaný dodržovat nebo sem nechoď.
Přesně. Pokud by udělal bordel, nepustila bych ho domů, dokud by to neuklidil.
A pokud by to byl až tam v level, že bych to výchovné či celkové nedávala, tak by prostě nechodil, minimálně dovnitř. Ať si hranou venku nebo jsou na hřiště.
Tak na tohle bych fakt nervy neměla, ale ty je nejspíš mas ze železa, ze to ještě tolerujes ![]()
Vůbec bych se kvůli tomu necítila blbě a takovej spratek by k nám už fakt domu nesměl ![]()
Děti at si bud hrají venku a jestli s tím bude mít někdo problém, tak upřímně, pokud přijdou o takovýho kamaráda, tak to fakt žádná Škoda nebude …
Klidně bych koukala divně přes plot
. Tohle by ke mně domů nesmělo. A vůbec, to jako mrzne, nebo co, že se válí doma? Nepustila bych všechny domů, zahnala je ven a vegetila.
![]()
To mi připomíná malou sousedku.. dcera byla s přítelem na baráku. Ten tam něco kutil, a holky si hráli. Sousedku (7)napadlo, že budou vařit.. a nasypaly krmení pro slepice, králíky a kočky dohromady.. ta moje koza (5) se přidala.. bylo zle.. odnesla to moje dcera, přítel to musel zaplatit ( nebylo to naše) a sousedka nic.. zákaz že tam nesmí.. no ale dělá si co chce, že jo.. vleze si tam kdy chce.. loni poskrabala cely bok auta až na zakladovku. Vypustila ptactvo z voliér.. no, asi se nudí. Venku s ní rodiče nikdy nevidíš, táta chlastá.. do školy nechodí, no prý neprošla u zápisu..
ve školce samej průšvih..
@Anonymní píše:
Chodí k nám prakticky denně soused. Je mu 6, stejně starý jako jedno z našich dětí. Že se nikoho na nic neptá už jsem si zvykla. Ale že mi šestileté cizí dítě bude ustavičně něco ničit, škodit a nabádat k tomu mé děti, z toho úplně rostu.Zakázat mu vstup na pozemek prakticky nejde, děti jsou zvyklé spolu trávit čas, zas jim nechci zakazovat kamaráda a dívat se na sebe celý život divně přes plot. Na druhou stranu, proč bych si to měla nechat líbit.
Chlapeček prostě nemá žádné mantinely v chování. Několikrát do týdne řešíme, že běhá v domě v botách, válí se špinavý v postelích, šplhá po skříních, vleze do špajzky a sní tam libovolné jídlo nebo vyloženě záškodničí, nedávno nám naházel věci z chodby ven, do bláta. Děcka se tak různě přemisťují, blbnou, přiznávám, že prvňákovi prostě nestojím celé odpoledne za zadkem jak ročnímu batoleti, takže na tohle prostor najít může. Nicméně by mě nenapadlo, že něčeho takového je šestileté dítě schopno. Jako jak si to může dovolit? Vždycky, když ho při něčem takovém přistihnu, udělám velmi důraznou přednášku, že takhle tedy NE a jestli by neposlechl, nemůže k nám chodit. On udělá vyděšený výraz a má se rychle k odchodu. A do hodiny je zpátky.
A teď otázka - co byste s takovým dělali? Rodiče ho nepotrestají. Já už toho mám plné zuby. Udělat to mé dítě, tak si to za rámeček nedá. A hlavně, jak tomu zamezit? To je pořád něco. Některé místnosti už si zamykám a přesto vymýšlí nové a nové lumpárny… Hrají si tak, že absolutně všechno v pokoji vyhází na hromadu, včetně matrací…on pak uteče a uklízí to za trest mě děti (protože se samozřejmě taky podílí, ale vím, že takhle uhozené nápady bez něj nemají).
Nepotrestala. Ale domu by nesmel.
Souhlasím s holkama, netrestala bych, ale nepustila bych ho domů. Ať si hrají na zahradě, ale přes práh domu prostě nepřejde, tečka. Nauč své dítě, že pokud bude doma něco chtít, tak na tebe houkne pod oknem například, aby za ním tenhle škodič nešel dovnitř.
Já bych ho nepustila dřív, než to uklidí. Vím, že někdy uteče, ale pokud je to soused, klidně bych si pro něj došla nebo si to ohlídala příště. Případně by to uklidil v danou chvíli, kdy bych viděla, že už je toho nepořádku moc.
A po delší době, kdy by se to opakovalo, by k nám prostě nešel.
Naši sousedi - resp. matka a dcera z té rodiny - o jejich chování bych tady mohla napsat román. Vždy, když k nám holka přišla, byl pak pláč. Lezla do pokoje dcerám, které nebyly doma, něco tam rozházela a stalo se i to, že holkám něco chybělo.
Našim holkám jsem řekla, že až zase přijde, a ona chodí teda výjimečně, tak si půjdou hrát ven. Naposledy jsem ji sjela, ať si vezme ona několik dětí domů a dělají bordel u nich.
3× bych to možná vydržela, pak už bych byla naštvaná. To nemůže bavit ani ty tvoje děcka, ne?
Syn má podobného kamose a naučila jsem ho, ať si ho hlídá sam. Takže když občas prijdou, slyším jen “NE, to nesmis, NE, NE, nedělej to, nech to” 😂 většinou si ale naštěstí hrajou venku na úplně druhé straně vesnice
![]()
Když se ty jako dospělá chováš jako Mimoň, jak se asi budou chovat děti…jen kopírují chování dospělých a dělají to, co je jim umožněno!
A seš si jistá, že chlapeček nemá nějakou poruchu, kterou jeho rodiče ignorují?
Moje dítě se chová podobně. I mi leze v botech do postele, když přijdeme z venku. Nadávat a vysvětlovat můžu klidně do aleluja. ![]()
Má kombinované mentální postižení.
Příspěvek upraven 25.08.22 v 08:55
Mi by teda strašně vadilo, že dělá bordel i venku na zahradě. Tam je taky dost podnětů, které jdou roztahat. Je jedno, jestli je nezvladatelné zvíře v baráku nebo venku. Naše děcka jsou od mala naučené, že si uklidí, co si roztahají. Nikdy jsem za nima nelítala a večer po nich neuklízela hračky. Uklízí si svůj binec sami po sobě. Takže buď by tohle zvíře dostalo lekci, jak se bude chovat nebo nebude chodit vůbec. Nekompromisní. Ale jiná možnost není. Nemůže narušovat řád jiné rodiny.
@Semtex píše:
Syn má podobného kamose a naučila jsem ho, ať si ho hlídá sam. Takže když občas prijdou, slyším jen “NE, to nesmis, NE, NE, nedělej to, nech to” 😂 většinou si ale naštěstí hrajou venku na úplně druhé straně vesnice![]()
![]()
I ja mám tak naučené holky, ze si z své návštěvy zodpovídají samy. Ale kdy je doma jen ta nejmenší a přijde manipulativni, jednou tak stará potvora, tak je to těžký. Malá je hrozny dobrák a vše ji dovolí. Tak jsem to utla.
Až bude klukovi šestnáct, tak se ti rovnou nastěhuje do bytu a budeš mu vařit? Občas mu k tomu dodáš nějakou výchovnou přednášku pro dobrý pocit… tak nějak?
Nezlob se, ale jestli nejsi schopna si zajistit, aby cizí šestileté dítě nevstupovalo do tvého bytu, tak je někde problém… a fakt ne na straně toho dítěte.
Ahoj,
dítě bych normálně napomenul, a to klidně ve smyslu,,nenič, prosím, to a to, pokud bys to dělal dál, musea bych to říct tvým rodičům." Plus je třeba být zcela konkrétní v označení toho chování, protože dítě nepochopí obecné proklamace typu,,chovej se normálně."